Είναι η υπολογιστική ισχύς του δικτύου Bitcoin προγνωστικός δείκτης της τιμής του BTC;

Η πτώση του ρυθμού κατακερματισμού (hash rate) του Bitcoin συνέβη ταυτόχρονα με κάποιες μεγάλες διορθώσεις της τιμής του BTC στο παρελθόν. Η hash rate αναφέρεται στη συνολική υπολογιστική ισχύ που εμπλέκεται στην επικύρωση των συναλλαγών στο blockchain του Bitcoin (BTC).

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Cointelegraph, περισσότερη ισχύς υποδηλώνει μεγαλύτερη ασφάλεια δικτύου και ενίσχυση του δυναμικού κερδοφορίας από τη δραστηριότητα εξόρυξης Bitcoin.

Hash rate: συνάρτηση της αξίας του Bitcoin

Η αύξηση του ποσοστού κατακερματισμού συνδέεται συχνά με την προσδοκία της ανατίμησης της τιμής του BTC. Οι αναλυτές βρήκαν στοιχεία ότι τόσο οι ανοδικοί κύκλοι του 2013 όσο και του 2016, χαρακτηρίστηκαν από αύξηση της δυσκολίας εξόρυξης, μετά την αύξηση του ποσοστού κατακερματισμού (hash rate).

Για παράδειγμα, τα κέρδη 70% το 2021 συνέπεσαν με πολλαπλές επενδύσεις και μεγάλες παραγγελίες εξοπλισμού εξόρυξης. Αλλά το να ξεχωρίζεις την αιτία και τη συνέπεια είναι σχεδόν αδύνατο.

Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν την Argo Blockchain που αγοράζει μία έκταση γης 320 στρεμμάτων στο Τέξας για να επεκτείνει τις δραστηριότητές της, η θυγατρική εταιρεία εξόρυξης της Bitfury στις ΗΠΑ κάνει αίτηση για δημόσια εγγραφή στο χρηματιστήριο, και η απόκτηση δεξαμενών εξόρυξης από την BTC.com από μια κινεζική υπηρεσία λαχειοφόρων αγορών.

Ωστόσο, υπήρξαν περίοδοι απόλυτης δυσαρμονίας μεταξύ των δύο παραγόντων, οπότε ίσως δεν υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της τιμής του Bitcoin και της εγκατεστημένης ικανότητας των κρυπτωρύχων.
Παρόλο που είναι αδύνατο να μετρηθεί με ακρίβεια, ο μέσος ρυθμός κατακερματισμού επτά ημερών αποδίδει καλύτερα αποτελέσματα για τον εντοπισμό των αλλαγών στις τάσεις της τιμής.

Bitcoin hashrate, TH/s (αριστερά) vs. τιμή BTC, USD (δεξιά). Πηγή: Coinmetrics

Πιθανότατα, το 2017 ήταν μια εξαιρετική περίπτωση όσον αφορά την τιμή του BTC καθώς το δίκτυο Bitcoin εισήλθε σε μια φάση παραβολικής αύξησης των τιμών. Μέχρι τον Αύγουστο, ο ρυθμός κατακερματισμού είχε επίσης τριπλασιαστεί σε 6,8 TH/s.
Αλλά η θεωρία ότι ο ρυθμός κατακερματισμού μπορεί να προβλέψει την τιμή, υπονομεύτηκε όταν η υπολογιστική ισχύς έπεσε ξαφνικά κατά 25% χωρίς εμφανή επίδραση στην τιμή.

Από την άλλη πλευρά, η άνοδος του Bitcoin κατά 132% τους τελευταίους δύο μήνες του 2017, φαίνεται να αντικατοπτρίζεται ελάχιστους μήνες αργότερα από το ποσοστό κατακερματισμού, καθώς υπερδιπλασιάστηκε μεταξύ Δεκεμβρίου 2017 και Μαρτίου 2018.

Bitcoin hashrate, TH/s (αριστερά) vs. τιμή BTC, USD (δεξιά). Πηγή: Coinmetrics


Το δεύτερο εξάμηνο του 2018 και το 2019, παρέχουν ένα πιο ενδιαφέρον σύνολο δεδομένων, καθώς η τιμή του BTC αντιμετώπισε πιο έντονες κινήσεις και περιόδους στασιμότητας. Εν τω μεταξύ, ο ρυθμός κατακερματισμού διπλασιάστηκε από τον Απρίλιο του 2018 έως τον Νοέμβριο του 2018, με κορυφή στα 54 TH/s.
Περιέργως, αυτή η κορυφή προηγήθηκε της απότομης διόρθωσης του BTC στα 4.000 $.

Από την άλλη πλευρά, και οι δύο δείκτες κατέληξαν σε χαμηλό στα μέσα Δεκεμβρίου 2018, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2019 παρουσίασε μια συγχρονισμένη κίνηση μεταξύ της τιμής του BTC και του hash rate.

Bitcoin hashrate, TH/s (αριστερά) vs. τιμή BTC price, USD (δεξιά). Πηγή: Coinmetrics


Το δεύτερο εξάμηνο του 2019 σημείωσε εντελώς αντίθετες τάσεις, καθώς το ποσοστό κατακερματισμού αυξήθηκε κατά 66%, ενώ η τιμή του BTC έπεσε κατά 38%. Αυτή τη φορά, η τιμή του BTC έφτασε στα 10.200$ στα μέσα Φεβρουαρίου 2020, ενώ αυτό συνέβη μόνο τρεις εβδομάδες αργότερα για το hash rate.

Η hash rate και η τιμή του Bitcoin σε ΑΤΗ τη τρέχουσα περίοδο.

Τα πιο πρόσφατα δεδομένα παρουσιάζουν επίσης μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ των δύο μετρήσεων. Επιπλέον, το ποσοστό κατακερματισμού των 166 TH σε δεύτερη κορύφωση στις 8 Φεβρουαρίου, φαίνεται να βρίσκει μιμητή δύο εβδομάδες αργότερα, καθώς το BTC έφτασε σε νέο ΑΤΗ, στα 55.000$.

Bitcoin hashrate, TH/s (αριστερά) vs. τιμή BTC, USD (δεξιά). Πηγή: Coinmetrics


Ως εκ τούτου, χωρίς αμφιβολία, υπάρχει μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ του ποσοστού κατακερματισμού και της τιμής του κορυφαίου κρυπτονομίσματος, αν και υπήρξαν περίοδοι έξι μηνών ή περισσότερο, όταν η ικανότητα εξόρυξης συνέχισε να αυξάνεται παρά τη στασιμότητα στην τιμή του BTC.

Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για τις απότομες μειώσεις της hash rate, όπως η πρόσφατη τον Οκτώβριο του 2020, οι οποίες δεν είχαν καμία επίδραση στην τιμή του BTC. Επομένως, μια τέτοια μέτρηση για την πρόβλεψη των βραχυπρόθεσμων μεταβολών στην τιμή φαίνεται αναξιόπιστη.
Με άλλα λόγια, οι τάσεις στην τιμή του κρυπτονομίσματος και η hash rate, αν και συσχετίζονται, παρέχουν μια σειρά από μικτά σήματα, που σίγουρα θα προκαλέσουν σύγχυση σε κάθε trader .

Ωστόσο, παρά τον φαινομενικό μακροπρόθεσμο συσχετισμό, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη, καθώς μπορούν να έχουν πιο άμεσο αντίκτυπο στην τιμή. Αυτοί περιλαμβάνουν: το νέο εξοπλισμό εξόρυξης, τους κανονισμούς/ νομοθεσία που πιθανόν να επιβάλλεται, την εποχικότητα, τη γεωγραφική τοποθεσία της εξόρυξης και τις διακυμάνσεις στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας ανά τον κόσμο.

πηγή: MARCEL PECHMAN – 21/03/2021 – https://cointelegraph.com/news/bitcoin-network-s-computing-power-is-it-an-accurate-predictor-of-btc-price


USE CRYPTO, ACCEPT CRYPTO

Γιατί να αγοράζω και να πουλάω με crypto;
Πάνω από 180.000 επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο και εκατομμύρια καταναλωτές, χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα τους ως νόμισμα, στις καθημερινές ή τις εμπορικές τους συναλλαγές. Ενθαρρύνουμε  και στηρίζουμε ενεργά αυτή τη προσπάθεια, για την ευρεία καθιέρωση του αποκεντρωμένου χρήματος.
Στον κατάλογο μας θα βρείτε επιχειρήσεις, από την Ελλάδα και όλο το κόσμο, που δέχονται κρυπτονομίσματα.
Σήμερα σας προτείνουμε:

Πορτοφόλια  – συσκευές υψηλής τεχνολογίας,  που παρέχουν το υψηλότερο επίπεδο ασφαλείας για τα κρυπτονομίσματα..
Υποστήριξη  σε 25 νομίσματα και περισσότερα από 1250 ERC20 tokens. Συμβατά με περισσότερα από 50 πορτοφόλια άλλων κατασκευαστών.
Γνωρίστε  τα μοντέλα Ledger Wallets και προμηθευτείτε αυτό που θα επιλέξετε, με ασφάλεια, κατ’ ευθείαν από τον κατασκευαστή: Ledger εδώ

MEDICAL DENT - Αισθητική Οδοντιατρική και Εμφυτεύματα
Καισαρείας 6, 11527, Αθήνα
Web:www.medicaldent.gr
Fb:www.facebook.com/MedicalDentGreece 
ERGOBYTE - Oλοκληρωμένες λύσεις πληροφορικής
Αριστοτέλους 21, Θεσσαλονίκη
www.ergobyte.gr 
https://www.facebook.com/ergobyte/
https://twitter.com/ergobyte 

Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.