ΕΚΤ: η γνώμη των ευρωπαίων για τη blockchain και το ψηφιακό ευρώ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, είχε για αρκετό διάστημα ανοιχτή για το κοινό μία έρευνα σχετικά με την έκδοση ψηφιακού ευρώ. Αυτή την εβδομάδα δημοσίευσε τα αποτελέσματα των απαντήσεων που συγκέντρωσε από τους ευρωπαίους πολίτες. Οι μισοί από τους ερωτηθέντες πιστεύουν ότι η blockchain θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τα πλαστά ψηφιακά ευρώ και να επιλύσει διάφορα τεχνικά προβλήματα.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δημοσίευσε αυτήν την εβδομάδα τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης για το ψηφιακό ευρώ. Οι μισοί από τους ερωτηθέντες, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι Γερμανοί άνδρες, δήλωσαν ότι η τεχνολογία blockchain θα επιλύσει τα προβλήματα με τα πλαστά ψηφιακά νομίσματα όπως και προβλήματα τεχνικής φύσης ενώ η πλειοψηφία επιθυμεί ένα ψηφιακό ευρώ που θα σέβεται το απόρρητό τους.
Τα αποτελέσματα δεν είναι δεσμευτικά για την ηγεσία της ΕΚΤ και της ΕΕ, αλλά ωστόσο «παρέχουν μία πολύτιμη συμβολή στις σκέψεις του Ευρωσυστήματος για ένα ψηφιακό ευρώ».

Κατά τη διάρκεια της τριμηνιαίας διαβούλευσης, η οποία ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2020, συμμετείχαν 8.221 άτομα, εκ των οποίων το 6% είναι επαγγελματίες (βλ: λομπίστες) και το υπόλοιπο 94% απλοί πολίτες, τα οποία κατέθεσαν τις προτιμήσεις τους για το σχεδιασμό ενός ψηφιακού ευρώ.

Το προφίλ της έρευνας

Η ΕΚΤ πραγματοποιεί δημόσιες διαβουλεύσεις για διάφορα θέματα, για να αυξήσει τη διαφάνεια και να δώσει στους πολίτες της ΕΕ, στους συμμετέχοντες στην αγορά και σε άλλους ενδιαφερόμενους την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους για ευρωπαϊκά θέματα και κανονισμούς.
Η συμμετοχή σε δημόσιες διαβουλεύσεις είναι εθελοντική και αντικατοπτρίζει τα προσωπικά και επαγγελματικά ενδιαφέροντα και τις απόψεις των ερωτηθέντων.
Αν και το δείγμα των ερωτηθέντων δεν προορίζεται να είναι στατιστικά αντιπροσωπευτικό του πληθυσμού της ζώνης του ευρώ, οι απαντήσεις παρέχουν πολύτιμη συμβολή στις σκέψεις του Ευρωσυστήματος για ένα ψηφιακό ευρώ, σύμφωνα με την διατύπωση της ΕΚΤ στην αναφορά ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της δημόσια διαβούλευσης. Τα βασικά στατιστικά στοιχεία της έρευνας έχουν ως εξής:

  • Το 94% των ερωτηθέντων αυτοπροσδιορίστηκαν ως πολίτες,
  • το 6% δηλώθηκε ως επαγγελματίας, ενώ το ένα τρίτο εξ αυτών σχετίζονται με εταιρείες τεχνολογίας.
  • Οι άνδρες αποτελούν το 87% των ερωτηθέντων που δηλώθηκαν ως πολίτες.
  • Οι περισσότερες απαντήσεις προέρχονταν από τρεις χώρες: 47% από τη Γερμανία, 15% από την Ιταλία και 11% από τη Γαλλία.
  • Η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Αυστρία, το Βέλγιο και οι Κάτω Χώρες συμμετείχαν με ποσοστά μεταξύ 1% και 5%,
  • τα υπόλοιπα κράτη μέλη συμμετείχαν με λιγότερο από 1% το κάθε ένα.
Γράφημα Α2.: ποσοστό απαντήσεων ανά 100.00 κατοίκους/ ανά χώρα

Blockchain για το ψηφιακό ευρώ;

Ένα ψηφιακό ευρώ θα ήταν ένα ψηφιακό νόμισμα της κεντρικής τράπεζας (CBDC), δηλαδή μια ψηφιακή έκδοση του νομίσματος fiat της ΕΚΤ. Οι κυβερνήσεις ενδιαφέρονται για τα CBDC επειδή διευκολύνουν την ανάλυση των χρηματοοικονομικών συναλλαγών και επειδή είναι φθηνότερα για την έκδοση χρήματος σε περιόδους κρίσης. Τα CBDC δεν βασίζονται απαραίτητα σε blockchain, αλλά μπορεί να αναπτυχθούν πάνω σ’ αυτή.

Παρά το μεγάλο θόρυβο γύρω από το θέμα τελευταία, λίγες κεντρικές τράπεζες έχουν ξεκινήσει CBDC. Μικρές οικονομίες, όπως η Καμπότζη και οι Βερμούδες, το έχουν ξεκινήσει. Η Κίνα, που δοκιμάζει τώρα το δικό της ψηφιακό yuan, ηγείται του παιχνιδιού CBDC μεταξύ των μεγάλων οικονομιών.
Οι περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες, όπως η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ και πολλές ευρωπαϊκές χώρες, διερευνούν προσεκτικά τα αναμενόμενα οφέλη ακόμα και για τη δοκιμή του. Επομένως, γιατί η ΕΚΤ εξακολουθεί να ρωτάει το κοινό τι είδους ψηφιακό ευρώ θα ήθελε να χρησιμοποιήσει.

Οι μισοί από τους πολίτες που απάντησαν θέλουν το ψηφιακό ευρώ να λειτουργεί σε blockchain, και οι μισοί απαιτούν επίσης «περιορισμένο ή καθόλου ρόλο για τους μεσάζοντες«. Το ένα πέμπτο του δείγματος ανέφερε την κρυπτογραφία. Οι πολίτες θέλουν ένα CBDC που δεν απαιτεί συνεχή σύνδεση με το Διαδίκτυο και που εστιάζει στην προστασία της ιδιωτικής ζωής, ακόμη και αν αυτό σημαίνει θυσία «καινοτόμων δυνατοτήτων» (που δεν καθορίζονται στη διαβούλευση). Οι περισσότεροι είπαν ότι η σύγχρονη τεχνολογία είναι αρκετή για ένα ψηφιακό ευρώ.

Η προτίμηση για την προστασία της ιδιωτικής ζωής είναι υψηλή στους πολίτες όλων των ηλικιών, αλλά αυξάνεται ελαφρώς με την ηλικία: στο 39% των ερωτηθέντων κάτω των 35 ετών, στο 45% μεταξύ 35 και 55 ετών και στο 46% των ερωτηθέντων ηλικίας 55 ετών και άνω, δίνουν την υψηλότερη προτεραιότητα στην ιδιωτική ζωή/ απόρρητο.

«Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πολίτες αναφέρονται στη blockchain πολύ πιο συχνά από τους επαγγελματίες, ακόμη και εκείνους από τον κλάδο της βιομηχανία τεχνολογίας», αναφέρει η έκθεση, προσθέτοντας ότι οι πολίτες αναφέρουν το Bitcoin πολύ περισσότερο.

«Αλλά ένα ψηφιακό ευρώ θα ήταν πολύ διαφορετικό (ενν. από το Bitcoin) από την άποψη της σταθερότητας στην αξία, της προστασίας δεδομένων, του κόστους συναλλαγών και της δημόσιας προστασίας«, δηλώνει στη συνέχεια η ΕΚΤ.

Μη αντιπροσωπευτική συμμετοχή

Παρά τη συγκέντρωση 8.221 απαντήσεων, η έρευνα δεν ήταν αντιπροσωπευτική του ευρωπαϊκού πληθυσμού. Αυτό συμβαίνει επειδή οι δημόσιες διαβουλεύσεις είναι ανοιχτές σε όλους και, σε αντίθεση με τις δημοσκοπικές έρευνες, δεν κάνουν προσπάθεια για διαφορετικότητα στη σύσταση ου δείγματος σύμφωνα με τη διαστρωμάτωση του γενικού πληθυσμού.
Το 90% των ερωτηθέντων, στη περίπτωση αυτής της δημόσιας διαβούλευσης, ήταν άνδρες και το ένα τρίτο εργαζόμενοι ή σχετιζόμενοι με τον κλάδο της τεχνολογίας.

Παρόλο που η ΕΕ έχει 27 χώρες μέλη, οι ερωτηθέντες από τη Γερμανία συνέβαλαν κατά 50% επί του συνόλου των απαντήσεων στη δημόσια διαβούλευση. Οι Ιταλοί και οι Γάλλοι ακολούθησαν σε κάποια απόσταση, με 15% και 11%, αντίστοιχα.

Λοιπόν, πότε μπορεί η Ευρώπη να περιμένει το ψηφιακό της ευρώ, αν ποτέ αυτό έρθει; Σε περίπου πέντε χρόνια, σύμφωνα με όσα είπε ο Fabio Panetta, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ, σε απάντηση προς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τετάρτη.

Πηγή: Ekin Genç – 17/04/2021 – https://decrypt.co/66882/ecb-half-of-europeans-think-blockchain-solves-counterfeit-digital-euros


USE CRYPTO, ACCEPT CRYPTO

Γιατί να αγοράζω και να πουλάω με crypto;
Πάνω από 180.000 επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο και εκατομμύρια καταναλωτές, χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα τους ως νόμισμα, στις καθημερινές ή τις εμπορικές τους συναλλαγές. Ενθαρρύνουμε  και στηρίζουμε ενεργά αυτή τη προσπάθεια, για την ευρεία καθιέρωση του αποκεντρωμένου χρήματος.
Στον κατάλογο μας θα βρείτε επιχειρήσεις, από την Ελλάδα και όλο το κόσμο, που δέχονται κρυπτονομίσματα.
Σήμερα σας προτείνουμε:

Η νέα προσφορά της Ledger, Crypto Starter pack, στοχεύει να βοηθήσει κυρίως αυτούς που ξεκινούν τώρα τα πρώτα τους βήματα στο χώρο των κρυπτονομισμάτων.
Πρόκειται για ένα πακέτο που περιλαμβάνει: έναν οδηγό 26 σελίδων σε μορφή PDF, ένα voucher 25 δολ. για τις πρώτες αγορές στο Ledger Live και ένα πορτοφόλι Nano S.
Δείτε την προσφορά εδώ

ΙΚΤΕΟ ΕΚΗΒΟΛΟΣ ΑΕ - Ιδιωτικό κέντρο τεχνικού ελέγχου οχημάτων
Αγ. Γεώργιος Ιστιαίας, Εύβοια  
https://www.ikteo-istiaias.gr 
LENNON   ECO - GASTROBAR
Coffe/bar - restaurant. Multi Cuisine
Βούρβαχη Δ. 8, Πάτρα
https://www.facebook.com/LennonEcoGastrobar/ 

Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.