Γιατί τα NFT δεν είναι μόνο για έργα τέχνης και συλλεκτικά

Τα NFT είναι ένα τεχνικό πρότυπο με ένα ευρύ φάσμα πιθανών εφαρμογών. Κάθε ψηφιακό πιστοποιητικό που υπόκειται σε διαπίστωση προέλευσης και επαλήθευση ιδιοκτησίας, είναι μια καλή εφαρμογή NFT.
Υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι τα NFT χρησιμοποιούνται για πολύ περισσότερα πράγματα και όχι μόνο απλά για τα έργα τέχνης.

Τα NFT σίγουρα έχουν κατακτήσει τον κόσμο της τέχνης και των ψηφιακών συλλεκτικών, αποφέροντας εκατομμύρια δολάρια σε μια χούφτα καλλιτεχνών υψηλού προφίλ και (κυρίως) παικτών του NBA, αλλά τι άλλο μπορούν να κάνουν;

Λοιπόν, δεδομένου ότι τα NFT είναι ουσιαστικά ένα τεχνικό πρότυπο για τη δημιουργία και τον εντοπισμό μοναδικών ψηφιακών αντικειμένων, η χρήση τους πιθανώς εκτείνεται πέρα από τον κόσμο της ψηφιακής τέχνης και των συλλεκτικών αντικειμένων.
Από εισιτήρια έως πιστοποιητικά ασφάλισης και domain names, όποτε ένα αντικείμενο χρειάζεται και μπορεί να αναπαρασταθεί ψηφιακά, τα NFT μπορούν να παίξουν αυτό το ρόλο.

Φυσικά, εάν η εφαρμογή των NFT θα επεκταθεί κάποτε πέρα από την τέχνη και τα συλλεκτικά αντικείμενα παραμένει ένα ανοιχτό ερώτημα, αλλά οι παράγοντες του κλάδου γενικά συμφωνούν ότι το non-fungible token είναι εδώ για να μείνει.

Τα NFT: περισσότερο από μια μόδα;

Οι επικριτές πιθανότατα θα ταξινομούσαν το NFT ως μια άλλη (σχετιζόμενη με τα κρυπτονομίσματα) μανία, που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία επιπλέον δημοσιότητας και χρήματος (πράγμα που έγινε) για τη βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων και μια μικρή ελίτ μειοψηφία (π.χ. Kings of Leon και Grimes ), αλλά με μικρή πραγματική χρήση για τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων και των επιχειρήσεων.

Χαρακτηριστικοί είναι οι διάλογοι στο Twitter:

David Gerard  @davidgerard·Mar 8, 2021 : Τα NFTs ωφελούν εξ ολοκλήρου τους τζογαδόρους των κρυπτονομισμάτων, ο μόνος σκοπός που εξυπηρετούν οι καλλιτέχνες στη χώρα των NFT, είναι ως επίδοξα κορόιδα που βοηθούν στο φούσκωμα του αφηγήματος των κρυπτονομισμάτων και φυσικά να αγοράσουν ETH
Stephen Diehl@smdiehl: Πραγματικά πρέπει να δούμε τα NFT ως την αποθέωση του υπερκαπιταλισμού, ένα σύστημα στο οποίο οι καλλιτέχνες μειώνουν τη φήμη και την ταυτότητά τους σε ένα φανταστικό token, που δεν συνδέεται με την πραγματικότητα και χρησιμοποιούνται καθαρά ως εμπόρευμα για να τζογάρουν οι πλούσιοι. Ο Μαρξ θα πάθαινε εγκεφαλικό αν το έβλεπε αυτό.

Ωστόσο, δεν συμμερίζονται όλοι αυτήν την άποψη. Για τον ερευνητή της Messari, Mason Nystrom, τα μη εναλλάξιμα tokens είναι ένα νόμιμο και χρήσιμο τεχνικό πρότυπο, με ένα ευρύ φάσμα πιθανών εφαρμογών.

«Υπάρχουν διάφορες πιθανές εφαρμογές για τα NFT πέρα από τα συλλεκτικά αντικείμενα, όπως domain names (π.χ. Ethereum Name Service), χρηματοοικονομικά προϊόντα όπως το τέλος άνθρακα (π.χ. Nori), εισιτήρια εκδηλώσεων, τυχερά παιχνίδια, πιστοποιητικά γνησιότητας (π.χ. Treum) και πολλά άλλα. Κάθε ψηφιακά εγγενές περιουσιακό στοιχείο που διαθέτει ένα μεγάλο σύνολο μοναδικών πληροφοριών, μπορεί να εκδοθεί ως NFT «, είπε στο Cryptonews.com.

Ο Dragan Boscovic, καθηγητής έρευνας στην επιστήμη των υπολογιστών στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, συμφωνεί επίσης ότι τα NFT θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για διάφορους σκοπούς. Συγκεκριμένα, επισημαίνει τα πιστοποιητικά ως μια πολλά υποσχόμενη περιοχή εφαρμογών.

«Κάθε ψηφιακό πιστοποιητικό που υπόκειται σε διαπίστωση προέλευσης και επαλήθευση ιδιοκτησίας είναι μια καλή εφαρμογή NFT. Μπορεί να είναι η άδεια του αυτοκινήτου σας, το πιστοποιητικό ασφάλισης κατοικίας / ιδιοκτησίας, το δελτίο της κάρτας του εργοδότη σας ή κάτι πιο προσωπικό όπως ένα άλμπουμ φωτογραφιών που είναι κλειδωμένο σε χρονο-κάψουλα και κυκλοφόρησε / δημοσιεύτηκε στα 40α γενέθλιά σας», είπε στο Cryptonews.com

Η γενική παραδοχή είναι ότι τα NFT μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ψηφιακών αντικειμένων που έχουν ένα μοναδικό αναγνωριστικό και ότι τέτοια ψηφιακά αντικείμενα εκτείνονται πολύ πέρα απλά από τα έργα τέχνης και τα εικονικά συλλεκτικά αντικείμενα.
«Για παράδειγμα domain names – τα οποία αντιστοιχούν μια διεύθυνση IP σε ένα όνομα – όπως το cryptonews.com, υπάρχουν ήδη σε ένα ψηφιακό καθολικό που διατηρείται από τη Verisign σε συνδυασμό με τον ριζικό διακομιστή της υπηρεσίας ονόματος domain (DNS) του ICAAN, που καταγράφει όλες τις διευθύνσεις IP», δήλωσε ο Mason Nystrom . «Η δημιουργία NFT από τα domain names βελτιώνει την εμπορευσιμότητά τους, τη διαφάνεια και παρέχει την πρόσθετη δυνατότητα αποστολής χρημάτων απευθείας σε ένα domain που δημιουργήθηκε σε blockchain»

Αναδυόμενα παραδείγματα

Υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι τα NFT χρησιμοποιούνται για σκοπούς πέραν των έργων τέχνης. Στα τέλη Μαρτίου, για παράδειγμα, η ελβετική εταιρεία WISeKey International Holding, ανακοίνωσε ότι θα κυκλοφορήσει ένα ρολόι με βάση τα NFT.
Βασικά, το ρολόι θα περιέχει ενσωματωμένο ψηφιακό πιστοποιητικό, το οποίο αξιοποιεί ένα ασφαλές στοιχείο με ένα κρυπτογραφικό ζεύγος δημόσιου-ιδιωτικού κλειδιού, μοναδικό σε αυτό. Το δημόσιο κλειδί θα είναι ένα NFT στη blockchain του Ethereum (ETH) , το οποίο μαζί με το ιδιωτικό κλειδί στο ρολόι, θα αποδεικνύουν ότι το ρολόι είναι αυθεντικό.

Αυτό δείχνει πώς τα NFT μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επικύρωση της αυθεντικότητας, με το brand  μόδας Overpriced. ™ να λανσάρει ένα πουλόβερ συνδεδεμένο με NFT, που λειτουργεί στο ίδιο πνεύμα – διαπίστωση αυθεντικότητας. Υπάρχει επίσης μια σταθερά αναπτυσσόμενη αγορά αντικειμένων με βάση τα NFT, που μπορούν να πουληθούν και να χρησιμοποιηθούν σε βιντεοπαιχνίδια, με το Atari να ανακοινώνει πρόσφατα τη μετάβασή του στο χώρο.

Τέτοια παραδείγματα παραμένουν αναμφισβήτητα στο περιθώριο, με τις περισσότερες νέες ανακοινώσεις για τα NFT να αφορούν πλατφόρμες συλλεκτικών αντικειμένων ή πωλήσεις έργων τέχνης. Ο θρύλος του NFL, Tom Brady, ανακοίνωσε πρόσφατα την κυκλοφορία της συλλεκτικής πλατφόρμας Autograph, για παράδειγμα, ενώ δημοπρασίες εκατομμυρίων δολαρίων έργων τέχνης NFT, φαίνεται να απολαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής των μέσων ενημέρωσης.

Ταυτόχρονα, η μέση τιμή των πωληθέντων NFT, μειώθηκε κατά περίπου 70% από τα μέσα Φεβρουαρίου, σύμφωνα με στοιχεία του nonfungible.com. Αυτό φαίνεται να υποστηρίζει τους σκεπτικιστές που πιστεύουν ότι τα non-fungible tokens είναι μια τάση που περνά και ότι δεν έχουν πραγματικά ευρύτερη εφαρμογή. Ωστόσο, ακόμη και οι σχολιαστές που βλέπουν την τρέχουσα τρέλα με κάποια ανησυχία, τείνουν να συμφωνούν ότι τα NFT είναι εδώ για να μείνουν.

«Τα NFT μάλλον θα μείνουν εδώ και σίγουρα έχουν κάποια αξία», δήλωσε ο Ελβετός σύμβουλος επιχειρήσεων και θεωρητικός Alex Osterwalder, «Ωστόσο, είναι μία από τις πολλές διαφορετικές μόδες … Η ουσία πίσω από αύτη τη λέξη της μόδας είναι το καλύτερο σκηνικό καινοτομίας που μπορεί να υπάρξει».

Επίσης τα στοιχεία της βιομηχανίας των κρυπτονομισμάτων, δείχνουν ότι τα NFTs έχουν ρεύμα.

«Το πρώτο τρίμηνο του 2021, υπήρξε πάνω από 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε όγκο NFT. Το πιο σημαντικό, τα NFT έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν πολύ ευρύτερη υιοθέτηση, αλλά το μεγαλύτερο δυναμικό της αγοράς υπάρχει εκτός των συλλεκτικών αντικειμένων, στα domain names, στα χρηματοοικονομικά προϊόντα, στα διαδικτυακά έγγραφα, στα τυχερά παιχνίδια και στις νέες αγορές που δημιουργούνται από crypto πρωτόκολλα όπως το Uniswap (π.χ. στο V3 της Uniswap , οι χρήστες που παρέχουν κεφάλαιο στο πρωτόκολλο θα λάβουν ένα NFT που θα αντιπροσωπεύει την απαίτησή τους για είσπραξη αμοιβών από τα τέλη συναλλαγών)», δήλωσε ο Mason Nystrom.

Ο Dragan Boscovic αναμένει επίσης ότι τα NFT θα βοηθήσουν επίσης την τεχνολογία blockchain να πραγματοποιήσει τις δυνατότητές της ως «μια νέα μέθοδος επιχειρηματικής δραστηριότητας», όπου ένα blockchain αποτελεί πηγή εμπιστοσύνης μεταξύ των μερών που ασχολούνται με διάφορες συναλλαγές και συμβάσεις.
«Αν πουλάτε την τέχνη σας, δεν χρειάζεστε διαμεσολαβητές όπως οι ιδιοκτήτες γκαλερί. Εάν είστε ιδιοκτήτης αυτοκινήτου που σκοπεύει να πουλήσει το αυτοκίνητό του ή/και να αγοράσει ένα άλλο αυτοκίνητο δεν χρειάζεται να επισκεφθείτε το δικηγόρο σας για τα συμβόλαια, κ.λπ. Αυτό αυτοματοποιείται με έξυπνες συμβάσεις και διασφαλίζεται από το πρωτόκολλο blockchain «, κατέληξε.

Πηγή: Simon Chandler– 18/04/2021 – https://cryptonews.com/exclusives/why-nfts-aren-t-just-for-art-and-collectibles-9956.htm
φωτογραφία: Master Snooker του DinizBr ArtW. Πηγή: async.art


USE CRYPTO, ACCEPT CRYPTO

Γιατί να αγοράζω και να πουλάω με crypto;
Πάνω από 180.000 επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο και εκατομμύρια καταναλωτές, χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα τους ως νόμισμα, στις καθημερινές ή τις εμπορικές τους συναλλαγές. Ενθαρρύνουμε  και στηρίζουμε ενεργά αυτή τη προσπάθεια, για την ευρεία καθιέρωση του αποκεντρωμένου χρήματος.
Στον κατάλογο μας θα βρείτε επιχειρήσεις, από την Ελλάδα και όλο το κόσμο, που δέχονται κρυπτονομίσματα.
Σήμερα σας προτείνουμε:

Η νέα προσφορά της Ledger, Crypto Starter pack, στοχεύει να βοηθήσει κυρίως αυτούς που ξεκινούν τώρα τα πρώτα τους βήματα στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Πρόκειται για ένα πακέτο που περιλαμβάνει: έναν οδηγό 26 σελίδων σε μορφή PDF, ένα voucher 25 δολ. για τις πρώτες αγορές στο Ledger Live και ένα πορτοφόλι Nano S. Δείτε την προσφορά εδώ

REGALO - Δώρο γάμου, διακοσμητικά, ανδρικό & γυναικείο δώρο
Αγίου Ιωάννου 96, Δήμος Δύμης  
https://www.facebook.com/regalo.com.gr/
DNSNETWORK - Συστήματα ασφαλείας, κάμερες & συναγερμοί
Λυκούργου 248, Αθήνα
http://www.dnsnetwork.gr
https://www.facebook.com/dnsnetwork.gr/ 

Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.