Οικιακό mining με proof of space

Οι κρυπτωρύχοι που ετοιμάζονται να κάνουν εξόρυξη στο κρυπτονόμισμα Chia, που χρησιμοποιεί την «proof of space/απόδειξη χώρου» ως μέθοδο εξόρυξης, έχουν ανεβάσει τις τιμές των σκληρών δίσκων στη Νοτιοανατολική Ασία.
Το κρυπτονόμισμα, που δημιουργήθηκε από τον ιδρυτή του BitTorrent, Bram Cohen, χρησιμοποιεί έναν νέο μηχανισμό συναίνεσης, που βασίζεται στην ικανότητα αποθήκευσης.

Οι κρυπτωρύχοι που σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν συναλλαγές σε ένα «proof of space» κρυπτονόμισμα, που προορίζεται ως, φιλική προς το περιβάλλον, εναλλακτική λύση έναντι του Bitcoin, έχουν προκαλέσει μια ζωηρή κίνηση στην αγορά των σκληρών δίσκων στη Νοτιοανατολική Ασία.

Το Chia  (XCH), ένα κρυπτονόμισμα που μπορεί να εξορύσσεται με μια συσκευή αποθήκευσης υψηλής χωρητικότητας, θα ξεκινήσει συναλλαγές στις 3 Μαΐου, στις 10 π.μ. PST (ώρα Ελλάδος 20.00), δήλωσε ο επικεφαλής λειτουργιών της startup, Gene Hoffman, στο Decrypt. Η πλατφόρμα συναλλαγών Hotbit  άρχισε να διαπραγματεύεται XCH IOUs και futures την Τρίτη.

Αλλά ήδη το Chia, που δημιουργήθηκε όπως είπαμε από τον ιδρυτή του BitTorrent, Bram Cohen, ως μια πιο πράσινη εναλλακτική λύση στο Bitcoin, απειλεί να δημιουργήσει έλλειψη σκληρών δίσκων από την αγορά. Οι τιμές των αυτών των μέσων αποθήκευσης έχουν τριπλασιαστεί, σύμφωνα με το έντυπο τεχνολογίας HKEPC στο Χονγκ Κονγκ, καθώς οι κρυπτωρύχοι προσπαθούν να «φορτώσουν» σκληρούς δίσκους στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την κυκλοφορία του crypto.

Ο Hoffman είπε ότι η startup περίμενε αυτό το επίπεδο ενδιαφέροντος «τελικά, αλλά όχι τόσο γρήγορα». Ο αποθηκευτικός χώρος που δεσμεύτηκε στο δίκτυο, αυξανόταν με ρυθμό 30% έως 40% την εβδομάδα, και «η αύξηση ήταν καταφανής στην Κίνα. Πήγαμε από το περίπου 10% εκεί, στο 40% σε περίπου μια εβδομάδα».

Αποθηκευτικός χώρος υπολογιστών: ένα καυτό προϊόν

Ο χώρος αποθήκευσης των υπολογιστών έχει μετατραπεί πρόσφατα σε ένα «καυτό» προϊόν, με πρωτόκολλα όπως το Filecoin  και το Filebase  που κυκλοφόρησαν πρόσφατα, να αξιοποιούν την αχρησιμοποίητη χωρητικότητα.

Το mainnet του Chia κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα και στοχεύει να κάνει την οικιακή εξόρυξη σπιτιού «great again», αποφεύγοντας παράλληλα ορισμένα προβλήματα του Bitcoin και του Ethereum.
Αντί του πρωτοκόλλου συναίνεσης proof-of-work με υψηλής έντασης ενέργειας, χρησιμοποιεί τη χωρητικότητα αποθήκευσης για «απόδειξη χώρου», η οποία έχει πολύ χαμηλότερες απαιτήσεις όσον αφορά την απόδοση επεξεργασίας, για να εξορύξει το XCH. Αλλά δεν έρχεται χωρίς τα δικά του μειονεκτήματα.

Μερικοί χρήστες παρουσιάστηκαν λιγότερο ενθουσιασμένοι. Στο Twitter, ένας χρήστης που ισχυρίστηκε ότι δοκίμασε το Chia, επέκρινε την ενεργειακή του απόδοση και επεσήμανε ότι οι ανταμοιβές θα χρειαστούν πέντε μήνες για να υλοποιηθούν.

Ο κριτικός της Blockchain, David Gerard, προειδοποίησε ότι οι αναφερόμενες ελλείψεις θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στα τυχερά παιχνίδια και σε άλλους κλάδους. «Τα Proof-of-space crypto μπορεί να κάνουν στους σκληρούς δίσκους και τα SSD ότι έκαναν τα proof-of-work altcoins στις κάρτες γραφικών«, έγραψε στο Twitter.

Ωστόσο, ο Hoffman είπε ότι οι αναφορές για «κρίση» των σκληρών δίσκων υπερεκτιμήθηκαν, με ελλείψεις που είναι πιθανό να είναι προσωρινές και συγκεκριμένες για τη Νοτιοανατολική Ασία. Πρόσθεσε ότι η Κίνα, παρά την εκτεταμένη βιομηχανία παραγωγής ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης, παράγει μόνο το 20% περίπου των σκληρών δίσκων παγκοσμίως.
«Ο συνδυασμός του Filecoin, πριν από εμάς, και η διαστημική μας εκτόξευση στην Κίνα, μπορεί να πλήξει βραχυπρόθεσμα την αλυσίδα εφοδιασμού τους», είπε.

Ανταποκρινόμενος στη ζήτηση, ο κινέζος κατασκευαστής μέσων αποθήκευσης, Jiahe Jinwei, ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να κατασκευάζει αποκλειστικά SSD εξόρυξης κρυπτονομισμάτων, που στοχεύουν κυρίως σε κρυπτωρύχους Chia Coin, τα οποία θα μπορούσαν να πωληθούν απευθείας σε αυτούς. Ανέφερε επίσης ότι ολόκληρο το στοκ συσκευών αποθήκευσης υψηλής χωρητικότητας, έχει ήδη εξαντληθεί.

Η δημόσια εγγραφή

Είτε η έλλειψη σκληρών δίσκων είναι τόσο μεγάλη όσο περιγράφεται είτε όχι, η δημοσιότητα δεν είναι κακή για το Chia. Το έργο βρισκόταν στη φάση της ανάπτυξης για πάνω από τρία χρόνια. Το Chia συγκέντρωσε περίπου 3 εκατομμύρια δολάρια σε έναν γύρο seed funding το 2018. Από τότε, δύο ακόμη γύροι έχουν του έχουν αποφέρει άλλα 28 εκατομμύρια δολάρια.

Ο δημιουργός των BitTorrent και Chia, Bram Cohen. Φωτογραφία: Thomas Hawk/Flickr

«Υποστήριξα το Chia, επειδή γνωρίζω τον Bram από παλιά και είναι ένας από τους μεγαλύτερους εν ζωή σχεδιαστές πρωτοκόλλων (BitTorrent), εκεί που βρίσκονται ο Satoshi και ο Vitalik», δήλωσε ο συνιδρυτής της AngelList, Naval Ravikant.

Ωστόσο, το έργο ακολουθεί μια ασυνήθιστη διαδρομή. Το XCH δεν έχει ανώτατο όριο, ευνοώντας τον προβλέψιμο, συνεχή πληθωρισμό ως εναλλακτική λύση, και η εταιρεία έχει αποθηκευμένα 21 εκατομμύρια XCH, όπως αποκαλύφθηκε στο πρόσφατα business whitepaper , κάτι που θα μπορούσε να γεννήσει υποψίες ότι το Chia είναι μία proof-of-stake blockchain.

Και ενώ η proof of space στοχεύει στην αύξηση της αποκέντρωσης, είναι ένας στόχος που η Chia δεν θα ακολουθήσει από μόνη της. Αντ’ αυτού, θα κάνει δημόσια εγγραφή. «Αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πολύ υψηλού προφίλ και πρόσφατη δημόσια εγγραφή της Coinbase . ήταν πάντα στα σχέδιά μας», είπε ο Hoffman.

Μια δημόσια εγγραφή, θα επιτρέψει στους υποστηρικτές του να αντιμετωπίζουν τα ίδια κεφάλαια του Chia σαν ένα ETF του νομίσματος Chia, χρησιμοποιώντας το 21 εκατομμύρια pre-mine XCH, ως κύριο περιουσιακό στοιχείο του.
«Τα σχέδιά μας δεν έχουν αλλάξει σ’ αυτό. Ελπίζουμε να καταθέσουμε και να εγγράψουμε τα ίδια κεφάλαιά μας, τους επόμενους 6 έως 12 μήνες», δήλωσε ο Hoffman. «Έπρεπε να ξεκινήσει το έργο πρώτα» πρόσθεσε με ένα χαμόγελο.

Τι είναι το proof of space ή Proof of capacity (PoC) για κρυπτονομίσματα;

Η απόδειξη χωρητικότητας (PoC) είναι ένας αλγόριθμος μηχανισμού συναίνεσης που χρησιμοποιείται σε blockchains, που επιτρέπει σε συσκευές εξόρυξης στο δίκτυο να χρησιμοποιούν τον διαθέσιμο χώρο στον σκληρό δίσκο, για να αποφασίζουν τα δικαιώματα εξόρυξης και να επικυρώνουν συναλλαγές.
Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη χρήση της υπολογιστικής ισχύος της συσκευής εξόρυξης (όπως στον αλγόριθμο απόδειξης εργασίας/proof of work ) ή της συμμετοχής του κρυπτωρύχου στα κρυπτονομίσματα (όπως στο proof of stake).

Η απόδειξη της χωρητικότητας (PoC), προέκυψε ως μία από τις πολλές εναλλακτικές λύσεις στο πρόβλημα της υψηλής κατανάλωσης ενέργειας σε συστήματα απόδειξης εργασίας (PoW) και συσσώρευσης κρυπτονομισμάτων στα συστήματα απόδειξης συμμετοχής (PoS). Η απόδειξη χωρητικότητας επιτρέπει στις συσκευές εξόρυξης, επίσης γνωστές ως κόμβοι στο δίκτυο blockchain, να χρησιμοποιούν τον κενό χώρο στον σκληρό τους δίσκο, για να εξορύξουν τα κρυπτονομίσματα που χρησιμοποιούν αυτόν τον αλγόριθμο συναίνεσης.

Αντί να αλλάζει επανειλημμένα τους αριθμούς στην κεφαλίδα του μπλοκ και τον επαναλαμβανόμενο κατακερματισμό για την λύση, όπως σε ένα σύστημα PoW, το PoC λειτουργεί αποθηκεύοντας μια λίστα πιθανών λύσεων στον σκληρό δίσκο της συσκευής εξόρυξης, πριν από την έναρξη της δραστηριότητας εξόρυξης.
Όσο μεγαλύτερος είναι ο σκληρός δίσκος, τόσο περισσότερες πιθανές τιμές λύσης μπορεί κανείς να αποθηκεύσει στον σκληρό δίσκο, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει ένας κρυπτωρύχος να ταιριάξει με την απαιτούμενη τιμή κατακερματισμού από τη λίστα του, με αποτέλεσμα περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει την ανταμοιβή εξόρυξης.

Για να το περιγράψουμε αναλογικά, εάν οι ανταμοιβές λαχειοφόρων αγορών βασίζονται στην αντιστοίχιση των περισσότερων αριθμών στο λαχείο που κερδίζει, τότε ένας παίκτης με μεγαλύτερη λίστα πιθανών λύσεων θα έχει περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει. Επιπλέον, επιτρέπεται στον παίκτη να συνεχίζει να χρησιμοποιεί επανειλημμένα τους αριθμούς μπλοκ των «λαχείων» του.

Το Burstcoin είναι ένα κρυπτονόμισμα που χρησιμοποιεί το σύστημα proof of capacity. Αλλα νομίσματα είναι τα Storj, Burst, Chia και SpaceMint.

Πλεονεκτήματα και Μειονεκτήματα

Πλεονεκτήματα

  • Το PoC μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιονδήποτε κανονικό σκληρό δίσκο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με συστήματα που βασίζονται σε Android.
  • Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι έως και 30 φορές περισσότερο ενεργειακά αποδοτικό σε σχέση με την εξόρυξη bitcoin με βάση την ASIC.
  • Δεν υπάρχει ανάγκη για ειδικό υλικό ή συνεχή αναβάθμιση των σκληρών δίσκων.
  • Τα δεδομένα εξόρυξης μπορούν εύκολα να εξαφανιστούν και η μονάδα δίσκου μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί για οποιονδήποτε άλλο σκοπό αποθήκευσης δεδομένων.

Μειονεκτήματα

  • Δεν έχουν υιοθετήσει το σύστημα πολλοί προγραμματιστές
  • Είναι πιθανό το κακόβουλο λογισμικό να επηρεάσει τις δραστηριότητες εξόρυξης.
  • Η ευρεία υιοθέτηση του PoC, θα μπορούσε να ξεκινήσει έναν «αγώνα εξοπλισμών» για την παραγωγή σκληρών δίσκων υψηλότερης χωρητικότητας.

Πηγές:
Adriana Hamacher – 21/04/2021 – https://decrypt.co/68617/home-mining-crypto-chia-sparks-hard-drive-shortage-ahead-of-trading-debut
https://www.investopedia.com/terms/p/proof-capacity-cryptocurrency.asp


USE CRYPTO, ACCEPT CRYPTO

Γιατί να αγοράζω και να πουλάω με crypto;
Πάνω από 180.000 επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο και εκατομμύρια καταναλωτές, χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα τους ως νόμισμα, στις καθημερινές ή τις εμπορικές τους συναλλαγές. Ενθαρρύνουμε  και στηρίζουμε ενεργά αυτή τη προσπάθεια, για την ευρεία καθιέρωση του αποκεντρωμένου χρήματος.
Στον κατάλογο μας θα βρείτε επιχειρήσεις, από την Ελλάδα και όλο το κόσμο, που δέχονται κρυπτονομίσματα.
Σήμερα σας προτείνουμε:

Η νέα προσφορά της Ledger, Crypto Starter pack, στοχεύει να βοηθήσει κυρίως αυτούς που ξεκινούν τώρα τα πρώτα τους βήματα στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Πρόκειται για ένα πακέτο που περιλαμβάνει: έναν οδηγό 26 σελίδων σε μορφή PDF, ένα voucher 25 δολ. για τις πρώτες αγορές στο Ledger Live και ένα πορτοφόλι Nano S. Δείτε την προσφορά εδώ

HERSONISSOS PHARMACY -  Χατζηδάκη Κ. & Χατζάκης Μ.
Φυσικό και ηλεκτρονικό κατάστημα ιατρικών ειδών & προϊόντων ομορφιάς
Ελ. Βενιζέλου 127, Χερσόνησος, Κρήτη
http://hersonissospharmacy.com/gr/ 
https://www.facebook.com/HersonissosPharmacy/ 
BIOFIRE - Τζάκια βιοαιθανόλης
Αχιλλέως 69, Αθήνα
https://www.e-biofire.gr
https://www.facebook.com/Tzakia.Vioaithanolis/ 

Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.