Πως τα hedge funds αλλάζουν το τοπίο στα crypto

Τα Crypto hedge funds φέρνουν τα δισεκατομμύρια τους στα crypto. Η δομή αυτών των funds είναι χτισμένη με τέτοιο τρόπο, ώστε πολλοί χρήστες να σορτάρουν ενεργά στην αγορά κρυπτονομισμάτων.
Η παρουσία των funds στα crypto δημιούργησε μια δευτερεύουσα αγορά δανεισμού, που επίσης ρίχνει καύσιμα στην επέκταση του κλάδου. Ας δούμε πώς αλλάζουν το επενδυτικό τοπίο για όλους μας.

Από τη συντριβή της αγοράς το Μάρτιο του 2020, τα hedge funds έχουν ξεχυθεί στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων αναζητώντας κέρδη. Μερικά από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, το Galaxy Capital, το Grayscale και το Pantera, κυριαρχούν στην κρύπτο hedge fund αγορά, η οποία συνδυαστικά έχει περίπου 60 δισεκατομμύρια δολάρια στη διάθεσή της από πελάτες που θέλουν έκθεση στον κόσμο του Bitcoin και του Ethereum, χωρίς να χρειάζεται να περάσουν από τη διαδικασία αγοράς και το HODLing οι ίδιοι.

Αν και αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι η τιμή του Bitcoin έχει υπερδιπλασιαστεί τους τελευταίους 12 μήνες, το ιδιαίτερα ενδιαφέρον για αυτή την ομάδα των επενδυτών, είναι το πώς η συμπεριφορά τους αλλάζει το τοπίο στα κρύπτο.
Ενώ πολλοί από τους πρώτους επενδυτές των κρυπτονομισμάτων έβλεπαν την απόκτηση κρύπτο ως τρόπο υποστήριξης των αγαπημένων τους οικοσυστημάτων – ενώ επωφελούνται οι ίδιοι από την αύξηση των τιμών – τα hedge funds δεν έχουν τέτοια πίστη όταν πρόκειται για κέρδη.

Μέχρι στιγμής, το 2021, τα crypto hedge funds αυξήθηκαν κατά 116,8% στο πρώτο τρίμηνο του έτους, ξεπερνώντας την απόδοση κατά 104,2% του Bitcoin, σύμφωνα με το Eurekahedge.
Πως? Στοιχηματίζοντας, και σε ορισμένες περιπτώσεις, βοηθώντας την τιμή του Bitcoin να πέσει και να επωφελούμενα από την κίνηση των τιμών. Καθώς τα hedge funds μεγαλώνουν εξίσου μεγαλώνει και η ικανότητά τους να επηρεάζουν μια, σχετικά μικρή αγορά, όσον αφορά το κυκλοφορούν ενεργητικό.

Τι είναι ένα Crypto Hedge Fund; 

Ενώ η πλειοψηφία των traders στοιχηματίζουν τα δικά τους χρήματα για να κάνουν πρόβλεψη στην τιμή του Bitcoin, στα hedge-fund τα πράγματα είναι διαφορετικά. Τα hedge-fund είναι ουσιαστικά διαχειριστές κεφαλαίων, για ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές, εξαιρετικά υψηλής καθαρής αξίας.

Για να είστε επιλέξιμος να δώσετε τα χρήματά σας σε ένα hedge fund, πρέπει να έχετε καθαρή αξία (αξία περιουσιακών στοιχείων) 1 εκατομμυρίου$ (εξαιρουμένης της αξίας του σπιτιού σας) και να κερδίζετε περίπου 300.000$ ετησίως, αν και το ποσό αυτό ποικίλλει ανάλογα με την περιοχή εγκατάστασης του επενδυτή.

Αυτοί οι διαχειριστές κεφαλαίων, έχουν στη συνέχεια πλήρη αυτονομία για το τι επιλέγουν να επενδύσουν. Ίσως το πιο διάσημο παράδειγμα είναι ο Michael Burry, ο εκκεντρικός διαχειριστής hedge fund που υποδύθηκε ο ηθοποιός Christian Bale στην ταινία The Big Short του 2015.


Ο Burry είχε τον πλήρη έλεγχο των χρημάτων των επενδυτών και στοιχηματίζει ένα δισεκατομμύριο δολάρια στην κατάρρευση της αγοράς ακινήτων. Σε αυτήν την περίπτωση είχε δίκιο, αλλά οι επενδυτές του δεν ήταν ευχαριστημένοι επειδή είχαν λίγη δύναμη να τον σταματήσουν.
Εάν ο Burry διοικούσε ένα αμοιβαίο κεφάλαιο, για παράδειγμα, θα είχε ρυθμιστεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, θα είχε περιορισμούς στις επενδυτικές του στρατηγικές και θα έπρεπε να συμμορφώνεται με τους κανόνες και τη νομοθεσία, δίνοντας αναφορά σχετικά με το τι έκανε. Αντ’ αυτού, ήταν ελεύθερος να ασχοληθεί με τις συναλλαγές χωρίς εμπόδια. Και είναι χαρακτήρες όπως ο Burry, που τρέχουν τώρα την αυξανόμενη λίστα των crypto hedge funds.

Αυτοί οι διαχειριστές hedge fund είναι διαφορετικοί από άλλους χρηματοοικονομικούς φορείς, όπως το Bitcoin Trust της Grayscale. Αυτή η εταιρεία επενδύσεων έχει δημιουργήσει ένα προϊόν επένδυσης σε ψηφιακό νόμισμα, που οι μεμονωμένοι επενδυτές μπορούν να αγοράζουν και να πωλούν στους δικούς τους μεσιτικούς λογαριασμούς. Είναι εγγεγραμμένο στη SEC ( Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς) και κοινοποιεί τις εκθέσεις του στην Επιτροπή σε τακτική βάση.

Τα αμιγώς hedge fund, δεν επιβαρύνονται με τέτοια κανονιστική γραφειοκρατία. Αντ’ αυτού, θεωρούνται υψηλού κινδύνου και υψηλής ανταμοιβής επενδυτικό όχημα και δεν είναι για λιπόψυχους.

Καθώς περισσότεροι διαχειριστές hedge fund εισέρχονται στον πανικό των ψηφιακών νομισμάτων, οι πρώτες μέρες των απλών στοιχημάτων σε περιουσιακά στοιχεία όπως το Bitcoin, το ether ή το ripple, ανοίγουν το δρόμο για πιο εξελιγμένες στρατηγικές, που σχετίζονται με περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων swaps, futures και options που βρίσκονται στους καταλόγους των ανταλλακτηρίων σε κρυπτονομίσματα και ποντάρουν σε κέρδη που δημιουργούνται από την υποκείμενη τεχνολογία, δήλωσε η Lyxor Asset Management.

Με αυτήν την αυξανόμενη πολυπλοκότητα, έρχεται μια σειρά αλλαγών στο τοπίο των κρυπτονομισμάτων.

Ενας διαφορετικός τύπος επενδυτή

Η σύνθεση αυτών των crypto hedge funds, σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσίευσε η PwC  είναι:

  • Ποσοτικό (48%): ένα fund που χρησιμοποιεί «αυτόματους» κανόνες διαπραγμάτευσης και όχι αυτούς που οι υπάλληλοι στο αμοιβαίο κεφάλαιο αναγνωρίζουν και αξιολογούν.
  • Αποκλειστικά εχεμύθειας μακροχρόνια (19%): μακροπρόθεσμες επενδύσεις που πιστεύουν ότι η τιμή ενός περιουσιακού στοιχείου θα αυξηθεί.
  • εχεμύθειας μακροχρόνια/ βραχυχρόνια (17%): μια εναλλασσόμενη στρατηγική που επιτρέπει σε ένα hedge fund να επιδιώκει τόσο τις μακροχρόνιες όσο και τις βραχυχρόνιες θέσεις ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς.
  • Πολλαπλής στρατηγικής (17%): ένας συνδυασμός των παραπάνω.

Από αυτά τα funds, η συντριπτική πλειοψηφία εμπορεύεται: Bitcoin (97%), ακολουθούμενο από τα Ethereum (67%), XRP (38%), Litecoin (38%), Bitcoin Cash (31%) and EOS (25%).

Περίπου το ήμισυ των crypto hedge funds εμπορεύονται παράγωγα (56%) ή είναι ενεργοί πωλητές/ short sellers (48%) Η διαπραγμάτευση παραγώγων χρησιμοποιείται από τους traders για να υποθέσει τις μελλοντικές μεταβολές των τιμών ενός υποκείμενου περιουσιακού στοιχείου, χωρίς να χρειάζεται να αγοράσει το ίδιο το πραγματικό περιουσιακό στοιχείο, με την ελπίδα της εξασφάλισης κέρδους.
Οι βραχυπρόθεσμοι πωλητές / short sellers εν τω μεταξύ, είναι κεφάλαια που υλοποιούν βραχυπρόθεσμους επενδυτικούς ορίζοντες και στοιχηματίζουν σκόπιμα ότι η τιμή ενός κρυπτονομίσματος θα πέσει. Η σύνθεση των hedge funds είναι σημαντική, καθώς υπογραμμίζει τον σκοπό και τη μεθοδολογία που χρησιμοποιούν όταν εισέρχονται σε μια αγορά.

Η αστάθεια είναι φίλος των hedge fund 

Η αστάθεια της τιμής του Bitcoin, ένας δείκτης για το πόσο μεταβάλλεται η τιμή του περιουσιακού στοιχείου, πέρασε το μεγαλύτερο μέρος του 2020 κυμαινόμενη περίπου στο 2,5% Από την στιγμή που η ανοδική τάση τρέχει, έχει φτάσει στο 6% τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους.

Η αστάθεια του Bitcoin . Πηγή: buybitcoinworldwide.com


«Χωρίς αυτή την αστάθεια, δεν μπορείτε να έχετε ετήσιες αποδόσεις της τάξης του 230%. Η μεταβλητότητα είναι ο φίλος σας στη προκειμένη περίπτωση» δήλωσε ο Raoul Pal, ο πρώην διαχειριστής hedge fund της Goldman Sachs.
Αυτό είναι που κάνει τα κρυπτονομίσματα τόσο ελκυστικά για τα πεινασμένα για ρίσκο hedge funds, τα οποία βγάζουν το ψωμί τους από τη μεταβλητότητα της αγοράς.

Η ζήτηση για Bitcoin είναι κερδοσκοπική και συναισθηματική και δεν βασίζεται απαραίτητα στις βασικές αρχές όπως η υιοθέτηση των ψηφιακών νομισμάτων ως μεθόδου πληρωμής στις καθημερινές συναλλαγές. Και η προσφορά μπορεί να συμπιεστεί τεχνητά, όχι μόνο αλγοριθμικά.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ξεχύθηκαν στο χώρο τα hedge funds. Ο Brevan Howard, ένα από τα μεγαλύτερα hedge funds της Ευρώπης, ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα διαθέσει ένα ποσοστό περίπου 5,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για την αγορά Bitcoin.
Συμμετέχει στο Galaxy Digital, που διευθύνεται από τον Mike Novogratz και την Tudor Investment Corp, που διευθύνεται από τον Paul Tudor Jones, ο οποίος έχει αγοράσει αθόρυβα εκατοντάδες εκατομμύρια Bitcoin, μειώνοντας αποτελεσματικά την προσφορά.

Σύμφωνα με τον φορέα έρευνας Chainalysis, εκτιμάται ότι το 60% της προσφοράς Bitcoin αποθηκεύεται και το 20% «χάνεται» ή παραμένει ανέγγιχτο.

Καθώς περισσότερα hedge funds αγοράζουν μέσα από την αγορά, η συμπίεση αυξάνεται περαιτέρω, ανέφερε η Glassnode . Όσο περισσότερο συμπιέζετε την προσφορά τόσο πιο εύκολο είναι να επηρεάζετε την κίνηση της τιμής. Τα hedge funds το γνωρίζουν αυτό.

Glassnode: Ο αριθμός των φαλαινών #Bitcoin (οντότητες που κατέχουν ≥ 1k $ BTC) έχει σημειώσει εκπληκτική αύξηση. Από τις αρχές του έτους, περισσότερες από 200 νέες οντότητες φαλαινών εμφανίστηκαν στο δίκτυο, στοιχείο που υποστηρίζει την υπόθεση ότι φθάνουν τα ιδρύματα (νομικά πρόσωπα) στο χώρο.

πηγή: Glassnode

«Tα Crypto αρχίζουν να διαπραγματεύονται ανεξάρτητα από άλλα περιουσιακά στοιχεία», έγραψε ο Dan Morehead, Διευθύνων Σύμβουλος της Pantera Capital, του πρώτου hedge fund Bitcoin της Αμερικής, σε σημείωμα προς τους επενδυτές.
«Τα Crypto έχουν αυξηθεί ενώ οι περισσότερες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων είναι μειωμένες … θα προτιμούσατε να έχετε τις οικονομίες σας στη Lehman Brothers του 2020 ή ένα token που ελέγχετε εσείς οι ίδιοι;»

Λόγω αυτής της αστάθειας, τα hedge funds μπόρεσαν να αξιοποιήσουν τις θέσεις τους για να δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες εσόδων. Ο επικεφαλής ανάμεσά τους ενεργεί ως market maker για αυτούς τους ίδιους.
Να πως γίνεται η δουλειά:
Τα hedge funds αναζητούν αποκλίσεις μεταξύ της τιμής spot – της τρέχουσας τιμής ενός περιουσιακού στοιχείου όπως το Bitcoin – και της αξίας ενός συμβολαίου παραγώγων που θα λήξει μερικούς μήνες. Αυτό συνήθως ονομάζεται βασικό εμπόριο ( basis trade). Για παράδειγμα, τη στιγμή της σύνταξης αυτού του άρθρου, το Bitcoin ανέρχεται σε περίπου 55.000$.
Υπάρχουν όμως μελλοντικά συμβόλαια, όπως αυτά που έχουν συναφθεί από τον Όμιλο CME, όπου προβλέπουν ότι η τιμή του Bitcoin θα είναι περίπου 60.000$ τον Ιούλιο.
Ένα hedge fund αγοράζει το Bitcoin στην τιμή spot και πουλά τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Ιουλίου, πράγμα που σημαίνει ότι τα συμβόλαια παραγώγων θα κερδίσουν αξία εάν μειωθεί το Bitcoin.
Με αυτόν τον τρόπο δημιουργεί αυτό που είναι γνωστό ως «spread» ή ένα κενό μεταξύ της σημερινής τιμής και του αυριανού πονταρίσματος. Όταν αυτά τα κενά επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου, μπορούν να αποφέρουν σημαντικές αποδόσεις.

«Το basis trade απέδιδε 42% σε ετήσια αναγωγή την άλλη εβδομάδα», δήλωσε ο Michael Saylor , Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας MicroStrategy Inc., ο οποίος έχει αγοράσει 91.326 Bitcoin από τον Δεκέμβριο, αξίας περίπου 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αυτό το είδος συναλλαγών άρχισε επίσης να αιμορραγεί και στο Ether, γεγονός που βοήθησε την τιμή του κρυπτονομίσματος να φθάσει στα υψηλότερα ρεκόρ αυτόν τον μήνα, χάρη στην απόδοση των 700% που απολαμβάνουν οι επενδυτές χρησιμοποιώντας παρόμοιες τακτικές.

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, υπάρχουν κίνδυνοι για τα hedge funds και οι κίνδυνοι σε αυτό το παιχνίδι δημιουργίας των συνθηκών της αγοράς γίνονται πολύ πραγματικοί εάν κάποιος από τους «κατασκευαστές» της αγοράς έχει margin call.
Αυτό συνέβη στις αγορές fiat, όταν η Archegos, μια εταιρεία επενδύσεων που διευθύνεται από τον διαχειριστή hedge fund Bill Hwang κατέρρευσε μετά από μια margin call και έσυρε πολλές μεγάλες τράπεζες μαζί της. Η Credit Suisse, μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου, υπέστη απώλειες άνω των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων όπως αποτιμήθηκε όταν κατακάθισε η σκόνη.

Με την αυξανόμενη μεταβλητότητα του Bitcoin, ο χρόνος θα δείξει εάν τα crypto μπορούν να διατηρήσουν την όρεξη για ρίσκο των hedge funds.

Σημείωση: Τι είναι το Margin Call
Μια margin call (κλήση περιθωρίου) συμβαίνει όταν η αξία του λογαριασμού περιθωρίου ενός επενδυτή πέφτει κάτω από το απαιτούμενο από τον broker ποσό. Ο λογαριασμός περιθωρίου ενός επενδυτή, περιέχει τίτλους που αγοράστηκαν με δανεισμένα χρήματα (συνήθως ένας συνδυασμός των χρημάτων του επενδυτή και των χρημάτων που δανείστηκαν από τον broker του επενδυτή).
Μια margin call (κλήση περιθωρίου) αναφέρεται συγκεκριμένα στη ζήτηση από τον broker προς τον επενδυτή να καταθέσει επιπλέον χρήματα ή χρεόγραφα στον λογαριασμό του, έτσι ώστε να φθάσει στην ελάχιστη τιμή, γνωστή ως maintenance margin (περιθώριο διατήρησης). Μια κλήση περιθωρίου είναι συνήθως ένας δείκτης ότι ένα ή περισσότερα από τα χρεόγραφα που διατηρούνται στο λογαριασμό περιθωρίου έχει μειωθεί σε αξία. Όταν πραγματοποιείται κλήση περιθωρίου, ο επενδυτής πρέπει να επιλέξει είτε να καταθέσει περισσότερα χρήματα στον λογαριασμό είτε να πουλήσει ορισμένα από τα περιουσιακά στοιχεία που διατηρούνται στον λογαριασμό του.

Πηγή: Matt Hussey– 7/05/2021 – https://decrypt.co/70153/how-hedge-funds-are-changing-the-crypto-landscape


USE CRYPTO, ACCEPT CRYPTO

Γιατί να αγοράζω και να πουλάω με crypto;
Πάνω από 180.000 επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο και εκατομμύρια καταναλωτές, χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα τους ως νόμισμα, στις καθημερινές ή τις εμπορικές τους συναλλαγές. Ενθαρρύνουμε  και στηρίζουμε ενεργά αυτή τη προσπάθεια, για την ευρεία καθιέρωση του αποκεντρωμένου χρήματος.
Στον κατάλογο μας θα βρείτε επιχειρήσεις, από την Ελλάδα και όλο το κόσμο, που δέχονται κρυπτονομίσματα.
Σήμερα σας προτείνουμε:

Η νέα προσφορά της Ledger, Crypto Starter pack, στοχεύει να βοηθήσει κυρίως αυτούς
που ξεκινούν τώρα τα πρώτα τους βήματα στο χώρο των κρυπτονομισμάτων.
Πρόκειται για ένα πακέτο που περιλαμβάνει: έναν οδηγό 26 σελίδων σε μορφή PDF, ένα voucher 25 δολ. για τις πρώτες αγορές στο Ledger Live
και ένα πορτοφόλι Nano S.
Δείτε την προσφορά εδώ

ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΚΙΜΙΩΝΗ
Κατάστημα ιατρικών ειδών & προϊόντων ομορφιάς
Τριπόλεως 58, Ελληνικό Αττικής
https://www.facebook.com/kimionipharmacy/ 
REGALO
Δώρο γάμου, διακοσμητικά, ανδρικό & γυναικείο δώρο
Αγίου Ιωάννου 96, Δήμος Δύμης  
https://www.facebook.com/regalo.com.gr/

Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.