Η Τράπεζα της Ιαπωνίας για τα «υπέρ» & τα «κατά» της DeFi

Μια επιθεώρηση που εκδόθηκε από την Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ), εξέτασε μεταξύ άλλων και το θέμα της αποκεντρωμένης χρηματοδότησης (DeFi), καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ενώ ορισμένοι «κίνδυνοι» συνεπάγονται από την υιοθέτηση της DeFi, θα μπορούσαν να υπάρχουν ορισμένες θετικές πτυχές από το μεγαλύτερο πολλαπλασιασμό της.

Η κριτική δημοσιεύθηκε από το Τμήμα Συστημάτων Πληρωμών και Διακανονισμού της Τράπεζας της Ιαπωνίας, το οποίο είναι υπεύθυνο για την ανάπτυξη της πολιτικής πληρωμών στην κεντρική τράπεζα.
Η ανασκόπηση ασχολήθηκε με ζητήματα όπως το yield farming, καθώς και την «εμφάνιση αυτόνομων χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών» και την «αναζήτηση διακυβέρνησης» στον τομέα της DeFi.

Το διαδικτυακό ειδησεογραφικό πρακτορείο Internet Watch, επεσήμανε ότι ένας από τους συγγραφείς της κριτικής, ο Junichiro Hatogai, μετέφρασε στα Ιαπωνικά τα βιβλία Mastering Bitcoin και Mastering Ethereum του Andreas Antonopoulos, αποκαλώντας τα «τις παγκόσμιες Βίβλους της blockchain».
Ο συν-συγγραφέας της κριτικής, Masashi Hojo, είναι υπεύθυνος για το, από κοινού με την ΕΕ, ψηφιακό νόμισμα της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας (CBDC), με το όνομα Project Stella .

Η ανασκόπηση επικεντρώνεται κυρίως στο θέμα της διακυβέρνησης στον τομέα της DeFi, καθώς και στο ευρύτερο οικοσύστημα Web 3.0. Καταλήγει δε στο συμπέρασμα, ότι η υιοθέτηση της DeFi θα μπορούσε «να αυξηθεί γρήγορα στην Ιαπωνία» και «να δημιουργήσει νέες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες» που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες μιας νέας γενιάς χρηστών.

Το Internet Watch επεσήμανε ότι ήταν σημαντικό ότι οι συντάκτες της έκθεσης ανέφεραν το όνομα του αποκεντρωμένου ανταλλακτηρίου (DEXUniswap και το Compound , σημειώνοντας ότι «παρόλο που είναι μια έκθεση αξιολόγησης, είναι σπάνιο το συγκεκριμένο όνομα ενός έργου [σχετιζόμενο με το χώρο των κρυπτονομισμάτων] να εμφανίζεται σε ένα έγγραφο τεκμηρίωσης που εκδίδεται από τη BoJ.»

Η έκθεση εντόπισε τα ακόλουθα ως πιθανά οφέλη της DeFi:

 • Η αύξηση του ανταγωνισμού στον χρηματοπιστωτικό τομέα
 • Η δημιουργία νέων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών
 • Η βελτίωση της πρόσβασης σε χρηματοοικονομικά προϊόντα και υπηρεσίες

Ωστόσο, η έκθεση επεσήμανε επίσης ορισμένους πιθανούς κινδύνους. Συγκεκριμένα:

 • Η έλλειψη ρυθμιστικού πλαισίου, η οποία θα μπορούσε να είναι προβληματική στην περίπτωση μοχλευμένων συμφωνιών
 • Συμβάντα αποτυχίας έξυπνων συμβάσεων, ειδικότερα όσων σχετίζονται με προβλήματα αλληλεπίδρασης μεταξύ smart contracts, τα οποία οι συντάκτες της έκθεσης δήλωσαν ότι είχαν διαπιστώσει πολλές περιπτώσεις
 • Επιπλοκές που σχετίζονται με την προστασία των χρηστών, λόγω της έλλειψης κεντρικών ελεγκτικών φορέων

Η έκθεση κάλυψε επίσης το ζήτημα της κανονιστικής πολιτικής στον τομέα της DeFi, σημειώνοντας το γεγονός ότι θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα των κανονισμών που επιβάλλονται από την κεντρική τράπεζα, τους χρηματοοικονομικούς ρυθμιστές και την κυβέρνηση λόγω της φύσης του κλάδου της DeFi.

Οι συγγραφείς επεσήμαναν επίσης ότι η απαραβίαστη φύση των δικτύων blockchain θα μπορούσε να λειτουργήσει ενάντια στην DeFi στον κόσμο των χρηματοοικονομικών, όπως π.χ. σε ακραίες περιπτώσεις, ένα έξυπνο συμβόλαιο θα μπορούσε να προκαλέσει μια σειρά αυτόματων εκτελέσεων προγραμμάτων «χωρίς νόημα», που οι χρήστες (άνθρωποι) θα ήταν ανίσχυροι να σταματήσουν.

Πηγή: Tim Alper – 07/05/2021 – https://cryptonews.com/news/bank-of-japan-identifies-defi-pros-cons-mentions-uniswap-yie-10225.htm
Φωτογραφία: Τα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας της Ιαπωνίας, Πηγή: Adobe/Leonid Andronov


USE CRYPTO, ACCEPT CRYPTO

Γιατί να αγοράζω και να πουλάω με crypto;
Πάνω από 180.000 επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο και εκατομμύρια καταναλωτές, χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα τους ως νόμισμα, στις καθημερινές ή τις εμπορικές τους συναλλαγές. Ενθαρρύνουμε  και στηρίζουμε ενεργά αυτή τη προσπάθεια, για την ευρεία καθιέρωση του αποκεντρωμένου χρήματος.
Στον κατάλογο μας θα βρείτε επιχειρήσεις, από την Ελλάδα και όλο το κόσμο, που δέχονται κρυπτονομίσματα.
Σήμερα σας προτείνουμε:

Η νέα προσφορά της Ledger, Crypto Starter pack, στοχεύει να βοηθήσει κυρίως αυτούς
που ξεκινούν τώρα τα πρώτα τους βήματα στο χώρο των κρυπτονομισμάτων.
Πρόκειται για ένα πακέτο που περιλαμβάνει: έναν οδηγό 26 σελίδων σε μορφή PDF,
ένα voucher 25 δολ. για τις πρώτες αγορές στο Ledger Live
και ένα πορτοφόλι Nano S.
Δείτε την προσφορά εδώ

VAPER STORE
Ηλεκτρονικά τσιγάρα, υγρά αναπλήρωσης, ατμοποιητές
Στρατώνος 22β, Αρτα
http://www.vaperstore.gr
https://www.facebook.com/Vaperstoregr-294421544620745/ 
https://www.instagram.com/vaperstore.gr/ 
NORTHWIND
Data Recovery - Ανάκτηση δεδομένων
Νίκης 30, πλ. Συντάγματος, 2ος όροφος, Αθήνα 
Γεωργ. Παπανδρέου 45 & Λασκαράτου, (πρώην Ανθέων), Θεσσαλονίκη
https://www.northwind.gr/gr/  
https://www.facebook.com/northwind.data.recovery/ 
https://twitter.com/northwindgr 

Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.