Ανταλλακτήρια χωρίς έδρα, πόσο αλήθεια είναι;

Ο CZ της Binance επέμεινε εδώ και χρόνια ότι η εταιρεία του δεν έχει κεντρικά γραφεία και μιλάει κάπως «στρογγυλά» όταν τον ρωτάνε γι’ αυτό το θέμα. Πρόσφατα, η Coinbase ανακοίνωσε επίσης ότι τα κεντρικά της γραφεία στο Σαν Φρανσίσκο θα κλείσουν.
Πολλοί αναρωτιούνται πως είναι δυνατόν δύο τέτοιες επιχειρήσεις, αξίας δισεκατομμυρίων, να μην έχουν έναν φυσικό χώρο ως στρατηγείο. Επίσης, μπορεί να προκαλέσει εύλογη ανησυχία στους εκατομμύρια χρήστες που εμπιστεύονται τα κεφάλαιά τους στις εταιρείες αυτές, το γεγονός ότι δεν βρίσκονται πουθενά…
Ίσως η πανδημία έδωσε μεγαλύτερο άλλοθι στο επιχείρημα ότι τα πάντα μπορούν να γίνουν εξ αποστάσεως. Ίσως όμως και τα πράγματα να μην είναι ακριβώς τόσο «άυλα» για τα δύο μεγάλα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων.

Το Binance είναι το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο. Αλλά πού ακριβώς βρίσκεται μέσα σ’ αυτόν τον κόσμο;

Αυτή η ερώτηση έγινε πιο ηχηρή μετά από αναφορές από πολλά κρύπτο μέσα ενημέρωσης τον Νοέμβριο του 2019, ότι τα γραφεία της Binance στη Σαγκάη δέχθηκαν επιδρομές για ελέγχους από τις Αρχές. Η Binance αρνήθηκε την επιδρομή των Αρχών και αρνήθηκε ότι διατηρεί γραφεία στη Σαγκάη.
Σχεδόν δύο χρόνια αργότερα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Binance, Changpeng «CZ» Zhao, εξακολουθεί να μην απαντά ευθέως στην ερώτηση και λέει ότι η Binance δεν έχει έδρα.

Λοιπόν, πού βασίζεται η Binance; Να τι πιστεύουμε ότι ξέρουμε:
Το ανταλλακτήριο Binance ξεκίνησε στην Κίνα και μετά μετεγκαταστάθηκε στην Ιαπωνία το 2017, όταν η Κινέζικη νομοθεσία φάνηκε να γίνεται εχθρική προς τον κλάδο των κρύπτο.
Το 2018, μετέφερε την έδρα του στη Μάλτα, μια χώρα με χαλαρούς οικονομικούς κανονισμούς, έως ότου οι αρχές της Μάλτας δήλωσαν το 2019 ότι η Binance δεν έχει άδεια να δραστηριοποιείται εκεί.
Η εταιρεία έχει εγγραφεί τόσο στα νησιά Cayman όσο και στις Σεϋχέλλες από το 2017 και έχει χρησιμοποιήσει τη διεύθυνση των Νήσων Cayman για να καταχωρήσει τα εμπορικά σήματα του ονόματος και του λογοτύπου της, οπότε θα νόμιζε κανείς ότι ένα από αυτά τα μέρη είναι η έδρα της. Αλλά ο CZ δεν μιλάει ξεκάθαρα γι’ αυτό.

Τον πίεσα για το θέμα αυτό (ενν. ο αρθρογράφος Daniel Roberts), την Παρασκευή στο Ethereal Virtual Summit του 2021 που διοργανώθηκε από το Decrypt, και αυτή ήταν η απάντησή του. Αξίζει να εξεταστεί σημείο προς σημείο.

«CZ: Ο ορισμός που δίνει ο καθένας για την έδρα μιας εταιρείας είναι ελαφρώς διαφορετικός.»
Αλήθεια είναι; Θα έλεγα ότι ο ορισμός δεν αμφισβητείται: Είναι η έδρα μιας επιχείρησης, η διεύθυνση όπου είναι νομικά εγγεγραμμένη.

«CZ : Αυτά είναι όλα τα ζητήματα ορισμού και ορολογίας. Όταν οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται μια εταιρεία, σκέφτονται μια έδρα, ένα γραφείο, έναν τραπεζικό λογαριασμό, μια εγγραφή κ.λπ. Αλλά σήμερα μπορείτε να διευθύνετε οργανισμούς, πιθανότατα, χωρίς κανένα από αυτά.»
Λοιπόν, δεν κάνει λάθος γι’ αυτό, τουλάχιστον στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων. Τρανό παράδειγμα τα DAOs ( decentralized autonomous organizations / αποκεντρωμένοι αυτόνομοι οργανισμοί), τα οποία είναι ομάδες ανθρώπων που συγκεντρώνονται στο Διαδίκτυο και συγκεντρώνουν τα χρήματά τους για να επενδύσουν σε έργα όπως crypto συλλεκτικά για να μοιραστούν τις αποδόσεις. Χωρίς γραφεία, χωρίς τραπεζικό λογαριασμό, χωρίς εγγραφή σε κάποια κρατική υπηρεσία.

«CZ:Δούλευα από το σπίτι τα τελευταία τριάμισι χρόνια, και ταξιδεύω σε όλο τον κόσμο τα τελευταία τριάμισι χρόνια. Η ηγετική μας ομάδα δεν κάθεται σε ένα γραφείο, δεν έχουμε ξεκάθαρη θέση όπου μπορούμε να πάμε, σύμφωνα με αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι ορίζουν ως κεντρικά γραφεία».
Αυτό είναι μάλλον ανόητο, καθώς η έλλειψη ενός κύριου γραφείου για να συγκεντρώνονται οι υπάλληλοι δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κεντρικά γραφεία σε συγκεκριμένη τοποθεσία. Άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εργάζονται από το σπίτι, ειδικά τον τελευταίο χρόνο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι εταιρείες τους δεν έχουν έδρα.

«CZ: Όταν με ρωτούν οι άνθρωποι, δεν θέλω να τους δώσω μια λανθασμένη απάντηση απλά και μόνο για να ικανοποιήσουν αυτό που εκείνοι ορίζουν και αντιλαμβάνονται ως έδρα. Δεν θέλω να τους πω, κοίτα, είναι το Σαν Φρανσίσκο, είναι το Τόκιο, είναι το Πεκίνο, είναι οπουδήποτε.»
Εντάξει, τότε μη δίνετε τη λάθος απάντηση. Απλά πείτε την αλήθεια.

Ξέρουμε τι κάνει εδώ. Η έξυπνη υπεκφυγή του είναι μια απάντηση σε μη φιλικές Νομοθετικές Αρχές. Ακόμα κι αν η πανδημία έδωσε περισσότερη αλήθεια από ποτέ στο επιχείρημα του CZ, η Binance έλεγε ότι δεν είχε έδρα πολύ πριν από τον COVID-19. Απλά τώρα η εξήγησή του ακούγεται πολύ λιγότερο «στρογγυλοποιημένη».

Δεύτερη περίπτωση στο ίδιο πλαίσιο, έρχεται τώρα από την Coinbase.
Τον Φεβρουάριο, η Coinbase ανακοίνωσε ότι τα γραφεία της στο Σαν Φρανσίσκο δεν θα ήταν πλέον η επίσημη έδρα της και ότι οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να επιλέξουν να συνεχίσουν να εργάζονται εξ αποστάσεως, ακόμη και μετά την πανδημία. Αυτή την εβδομάδα, η Coinbase πήγε ένα βήμα παραπέρα και ανακοίνωσε ότι θα κλείσει πλήρως το γραφείο του Σαν Φρανσίσκο το 2022.
«Έχουμε δεσμευτεί να μην έχουμε κεντρικά γραφεία, και είναι σημαντικό να δείξουμε στο αποκεντρωμένο εργατικό δυναμικό μας ότι καμία τοποθεσία δεν είναι πιο σημαντική από την άλλη.», λέει η εταιρεία.

Οι Binance και Coinbase, συνήθως σκληροί επιχειρηματικοί ανταγωνιστές, σε αυτό το ζήτημα βρίσκονται στην ίδια ομάδα.

Ο Brian Brooks, ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος της Binance US, μίλησε επίσης στο Ethereal Summit και όταν ο Jeff Roberts του Decrypt ρώτησε τον Brooks πού βρίσκεται η έδρα της Binance, ο Brooks είπε:
«Η απάντηση είναι η ίδια που θα έλεγε ο Brian Armstrong αν τον ρωτήσετε για το Coinbase , θα έλεγε ότι δεν έχουμε έδρα. Και για το ζήτημα της μεροληψίας απέναντι στους Ασιάτες, θεωρώ περίεργο ότι κατά κάποιο τρόπο είναι εντάξει για μια εταιρεία τεχνολογίας με έδρα τη Silicon Valley να δουλεύει εξ αποστάσεως και να μην έχει έδρα, και γι’ αυτό να θεωρούνται οραματιστές, αλλά αν μια εταιρεία που εδρεύει στην Ασία πει «Ακούστε, βρισκόμασταν σε πολλά μέρη και έχουμε κατανεμημένο εργατικό δυναμικό», αυτό να είναι κάπως η απόδειξη μιας ύποπτης συνωμοσίας».
Δηλαδή, τι μας λέει εδώ; Η Binance είναι μια εταιρεία που εδρεύει στην Ασία.

Ο Brooks δεσμεύτηκε τουλάχιστον να δηλώσει πολύ ξεκάθαρα: «Η Binance US έχει την έδρα της στο Presidio στο Σαν Φρανσίσκο, καθόμουν στα γραφεία μας νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα.»
Και στην περίπτωση της Coinbase, η εταιρεία μπορεί να λέει ότι το Σαν Φρανσίσκο δεν είναι η έδρα της, αλλά παραμένει εγγεγραμμένη εκεί.

Όλα έχουν να κάνουν με την αποκέντρωση, τον ένδοξο στόχο των κρυπτονομισμάτων από την ίδρυσή τους, που τώρα γίνεται το «καυτό πράγμα» στην τεχνολογία, πέρα από τα crypto, και σε όλες τις επιχειρήσεις γενικά.

Το Decrypt δεν διαθέτει επίσης γραφεία. Ο ιστότοπος είχε αποκεντρωμένο εργατικό δυναμικό από τότε που ξεκίνησε το 2018. Έχουμε συγγραφείς και συντάκτες και μηχανικούς στη Νέα Υόρκη, το Ώστιν, το Σαν Φρανσίσκο, το Κολοράντο, το Λονδίνο, το Βερολίνο, την Πόλη του Μεξικού και αλλού.
Ωστόσο, χρηματοδοτούμαστε (με πλήρη ανεξαρτησία λόγου) από την ConsenSys και η ConsenSys έχει έδρα στην Ουάσιγκτον DC. Ίσως δεν πάω ποτέ καθ’ όλη τη διάρκεια του εργασιακού μου βίου στα γραφεία τους, αλλά αυτή είναι η έδρα του εργοδότη μου.

Ο CZ λέει ότι υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να ορίσουμε την αποκέντρωση: «Μερικοί άνθρωποι το ορίζουν ως: Χωρίς έδρα, είμαστε αποκεντρωμένοι.». Υπέροχα, θα θέλαμε να το ισχυριστούμε αυτό. Μερικοί άνθρωποι λένε: «Χωρίς τραπεζικό λογαριασμό, είμαστε αποκεντρωμένοι». Μερικοί λένε: «Καμία εγγραφή σε κρατική υπηρεσία, είμαστε αποκεντρωμένοι. Είμαστε απλώς ένα έργο που κινείται βάσει των token economics».
Μερικοί άνθρωποι λένε: «Λοιπόν, εάν έχετε έναν ηγέτη, εάν ο ιδρυτής είναι ακόμα εδώ γύρω, τότε δεν είστε αποκεντρωμένοι.»[…] Υπάρχουν τόσα πολλά διαφορετικά κριτήρια με τα οποία μπορούμε να συνεχίσουμε»

Υπάρχουν, πράγματι, και όλοι αυτές τις μέρες αγκαλιάζουν την αποκέντρωση. Ωστόσο, δεν υπάρχουν πολλά διαφορετικά κριτήρια για τον ορισμό της έδρας σας. Υπάρχει μόνο μια σωστή απάντηση.

Πηγή: Daniel Roberts – 09/05/2021- https://decrypt.co/70330/binance-cz-coinbase-say-they-have-no-headquarters-true-and-untrue


USE CRYPTO, ACCEPT CRYPTO

Γιατί να αγοράζω και να πουλάω με crypto;
Πάνω από 180.000 επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο και εκατομμύρια καταναλωτές, χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα τους ως νόμισμα, στις καθημερινές ή τις εμπορικές τους συναλλαγές. Ενθαρρύνουμε  και στηρίζουμε ενεργά αυτή τη προσπάθεια, για την ευρεία καθιέρωση του αποκεντρωμένου χρήματος.
Στον κατάλογο μας θα βρείτε επιχειρήσεις, από την Ελλάδα και όλο το κόσμο, που δέχονται κρυπτονομίσματα.
Σήμερα σας προτείνουμε:

Η νέα προσφορά της Ledger, Crypto Starter pack, στοχεύει να βοηθήσει κυρίως αυτούς
που ξεκινούν τώρα τα πρώτα τους βήματα στο χώρο των κρυπτονομισμάτων.
Πρόκειται για ένα πακέτο που περιλαμβάνει: έναν οδηγό 26 σελίδων σε μορφή PDF,
ένα voucher 25 δολ. για τις πρώτες αγορές στο Ledger Live
και ένα πορτοφόλι Nano S.
Δείτε την προσφορά εδώ

KERNEL IT SOLUTIONS
Information Technology Solutions and Services
Αεροδρομίου 22, Σύρος
http://www.kernelit.gr
https://www.facebook.com/kernelitsolutions/
Snif.gr
Μηχανή αναζήτησης προϊόντων και σύγκρισης τιμών
15124 Μαρούσι - Αθήνα
http://www.snif.gr
https://www.facebook.com/snifgr/
https://twitter.com/snifgr
https://www.instagram.com/snifgr/

Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.