Τι θα σημάνει για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό, και όχι μόνο, σύστημα αν η Κίνα πρώτη εκδώσει το ψηφιακό νόμισμα της Κεντρικής της Τράπεζας; Ο Daniel Broby, Διευθυντής στο Κέντρο Χρηματοοικονομικής Νομοθεσίας και Καινοτομίας, στο Πανεπιστήμιο Strathclyde, προσπαθεί στο άρθρο που ακολουθεί να προσεγγίσει τον αντίκτυπο που θα έχει στην παγκόσμια οικονομία η έκδοση του ψηφιακού yuan.
Η Κίνα σημειώνει μία πολλά υποσχόμενη πρόοδο με τις δοκιμές στο ψηφιακό νόμισμά της, το digital yuan. Έχει ανακοινώσει την επιτυχία μίας πιλοτικής εφαρμογής στην πόλη Suzhou, κοντά στη Σαγκάη στην ανατολική Κίνα, όπου σε 181.000 καταναλωτές δόθηκαν 55 CNY (8,5 USD) δωρεάν χρήματα σε ψηφιακά πορτοφόλια, για να τα ξοδέψουν σε καταστήματα στο φεστιβάλ αγορών Double Fifth, μεταξύ 1ης και 5ης Μαΐου.
Αυτό ήταν μέρος μιας μεγαλύτερης δοκιμής από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, με στόχο 500.000 καταναλωτές, σε 11 κινεζικές περιοχές, που διενεργείται ήδη από τον Απρίλιο. Για όσους πληρούν τις προϋποθέσεις, υπάρχει μια απλή στη λήψη εφαρμογή που τους δίνει ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι. Χρησιμοποιώντας αυτό το πορτοφόλι για να κάνουν αγορές σε χιλιάδες συμμετέχοντα στο δοκιμαστικό πρόγραμμα καταστήματα, οι καταναλωτές λαμβάνουν εκπτώσεις επί των αγορών τους..
Το ψηφιακό yuan είναι μια έκδοση του κανονικού κινεζικού νομίσματος, που αναπτύσσεται σε μία blockchain, την τεχνολογία δηλαδή που υποστηρίζει ψηφιακά νομίσματα όπως το bitcoin και το ethereum. Ωστόσο, αυτό το blockchain είναι ελεγχόμενο, πράγμα που σημαίνει ότι η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας αποφασίζει ποιος μπορεί να το χρησιμοποιήσει.
Ο τελευταίος γύρος δοκιμών, θα είναι δέκα φορές το μέγεθος του αρχικού γύρου που πραγματοποιήθηκε το φθινόπωρο του 2020. Η Κίνα δοκιμάζει επίσης το ψηφιακό yuan διασυνοριακά, μεταξύ Χονγκ Κονγκ και της γειτονικής Shenzhen και αναπτύσσει μια πλατφόρμα για να καταστήσει το νόμισμα διεθνώς βιώσιμο. Η πλατφόρμα περιλαμβάνει την Ταϊλάνδη, τα ΗΑΕ και την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών.
Κάθε βήμα προς τα εμπρός, αυξάνει την προοπτική της Κίνας να γίνει η πρώτη χώρα που θα βάλει πλήρως το νόμισμά της σε ένα blockchain. Δεν έχει ανακοινωθεί ημερομηνία, αλλά μια εφαρμογή σε εθνική κλίμακα φαίνεται να είναι πιθανή εντός των επόμενων 12 μηνών, μάλλον σε σταδιακή μορφή.
Αντιθέτως, οι δυτικές κεντρικές τράπεζες, όπως η Federal Reserve, η Bank of England και σε μικρότερο βαθμό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κινούνται πιο αργά στο χώρο των λεγόμενων CBDC (ψηφιακά νομίσματα της κεντρικής τράπεζας).
Ανησυχούν για πράγματα όπως η διατήρηση του απορρήτου όταν όλες οι συναλλαγές θα είναι ορατές στο κοινό μέσα στη blockchain, αλλά και για τις επιπτώσεις στις τράπεζες λιανικής.
Ωστόσο, ένα ψηφιακό yuan εγείρει βαθιά ερωτήματα σχετικά με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Το ερώτημα για τις άλλες μεγάλες οικονομίες του κόσμου είναι πώς να ανταποκριθούν ή και πως να απαντήσουν στο νέο προϊόν.
Τα πλεονεκτήματα των ψηφιακών νομισμάτων
Το ψηφιακό yuan κατέχει ήδη το καθεστώς του νόμιμου χρήματος. Οι πληρωμές που θα το χρησιμοποιούν διαφέρουν ριζικά από εκείνες σε πλατφόρμες πληρωμών όπως το Alipay ή το WeChat (ή το PayPal για τους δυτικούς καταναλωτές).
Αυτές οι υπηρεσίες μπορούν να διευθετήσουν τις συναλλαγές πολύ γρήγορα για τους πελάτες, αλλά πίσω στο παρασκήνιο υπάρχουν καθολικά μεγάλου αριθμού συναλλαγών μεταξύ των τραπεζών, των αγοραστών και των πωλητών, συχνά επίσης των ενδιάμεσων τραπεζών που τακτοποιούνται ώρες ή και ημέρες αργότερα.
Το ψηφιακό yuan παρακάμπτει την ανάγκη για όλες αυτές τις τράπεζες. Δεν υπάρχει χρέωση υπηρεσίας, σε αντίθεση με αυτές τις εναλλακτικές λύσεις πληρωμής, και θεωρητικά η ταχύτητα των πληρωμών μπορεί να είναι ακόμη πιο γρήγορη.
Σε αντίθεση με τα κρυπτονομίσματα, όπως το bitcoin, το ψηφιακό yuan υποστηρίζεται επίσης από μια κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει ότι η έκδοση του είναι ίδια με την έκδοση των μετρητών που βρίσκονται σε κυκλοφορία, καθιστώντας το εξίσου ασφαλές.
Παρέχει στην κυβέρνηση καλύτερο έλεγχο της προσφοράς χρήματος, καθώς σε αντίθεση με τα μετρητά, οι αρμόδιες Αρχές μπορούν να δουν όλες τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται, ανά πάσα στιγμή.
Οι τρεις κίνδυνοι
Πολλές κεντρικές τράπεζες εξετάζουν την ανάπτυξη ψηφιακών νομισμάτων. Μερικές, όπως της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, δεν είναι πολύ πίσω από τους Κινέζους. Η ΕΕ εκτιμά ότι ένα ψηφιακό ευρώ θα μπορούσε να απέχει τέσσερα ή πέντε χρόνια από σήμερα.
Για όσους καθυστερήσουν, υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι. Ο πρώτος αφορά τις διεθνείς πληρωμές. Οι περισσότερες συναλλαγές μεταξύ διαφορετικών νομισμάτων χρησιμοποιούν τώρα το δολάριο ΗΠΑ ως ενδιάμεσο, μέσω του διεθνούς τραπεζικού πρωτοκόλλου SWIFT.
Αυτό σημαίνει σημαντική ζήτηση για το δολάριο ΗΠΑ, το οποίο αποφέρει πλεονεκτήματα όπως η δυνατότητα της κυβέρνησης των ΗΠΑ να δανειστεί πιο φθηνά. Το 2019, για παράδειγμα, μόνο η Κίνα εξήγαγε αγαθά αξίας 134 δισ. USD.
Οι συναλλαγές που θα χρησιμοποιούν ψηφιακό yuan , δεν θα απαιτούν το SWIFT ή το δολάριο, με επιπτώσεις στη χρήση του δολαρίου στο διεθνές εμπόριο. Έως και 120 χώρες έχουν την Κίνα ως τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο τους, και πολλοί διερωτώνται κατά πόσο προσθέτει η διευθέτηση των πληρωμών σε δολάρια σε περιττούς οικονομικούς κινδύνους εξ αιτίας δυσμενών μεταβολών των συναλλαγματικών ισοτιμιών.
Η Κίνα λέει ότι δεν προσπαθεί να αντικαταστήσει το δολάριο με το ψηφιακό yuan και ότι «ο στόχος είναι να επιτρέψει στην αγορά να επιλέξει» πώς θα διευθετεί τις διεθνείς συναλλαγές.
Ένας δεύτερος κίνδυνος είναι ότι, εάν οι κεντρικές τράπεζες δεν ικανοποιήσουν τη ζήτηση για ψηφιακό χρήμα, οι δυνάμεις της αγοράς θα το κάνουν. Τα χαρτονομίσματα εφευρέθηκαν στην Κίνα κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Song, τον 11ο αιώνα.
Αλλά φαίνεται ότι γίνονται περιττά με γοργό ρυθμό πλέον. Οι ανέπαφες πιστωτικές κάρτες είναι πανταχού παρούσες ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το ψηφιακό χρήμα είναι ακόμα καλύτερο και από αυτές, καθώς κοστίζει λιγότερο στη χρήση.
Ο τρίτος κίνδυνος αφορά τις χώρες που δεν θα καταφέρουν να αγκαλιάσουν τα ψηφιακά νομίσματα, όπου θα μπορούσαν να δουν τις κεντρικές τους τράπεζες να χάνουν τον έλεγχο της νομισματικής τους πολιτικής στα κρυπτονομίσματα, είτε πρόκειται για αποκεντρωμένες πρωτοβουλίες όπως το bitcoin ή για μη αποκεντρωμένες όπως το επερχόμενο νόμισμα του Facebook. Με άλλα λόγια, εάν αυτά τα μη κρατικά νομίσματα χρησιμοποιούνται ευρέως στις πληρωμές, οι κεντρικές τράπεζες θα δυσκολεύονται να διαχειριστούν τις οικονομίες τους καθορίζοντας τα επιτόκια ή αλλάζοντας την προσφορά χρήματος. Φυσικά, είναι δυνατόν να απαγορεύσουν τα κρυπτονομίσματα, αλλά αυτό εμποδίζει την πρόοδο και όλα τα πλεονεκτήματα που αυτά φέρουν.
Το ψηφιακό yuan έρχεται στη ζωή εν μέσω αυξημένων εντάσεων μεταξύ Κίνας, ΗΠΑ και Ευρώπης. Αυτή η κατάσταση αποτελεί σαφώς μια ανησυχητική στιγμή για να δοθεί στους Κινέζους το πλεονέκτημα του πρωτοπόρου στην κυκλοφορίας αυτού του νέου τύπου νομίσματος.
Παρεμπιπτόντως, κυρώσεις όπως αυτές που επιβλήθηκαν πρόσφατα σε Κινέζους αξιωματούχους για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα είναι πολύ πιο εύκολο να παρακαμφθούν, εάν και όταν, το ψηφιακό yuan θα είναι σε λειτουργία
Θα μπορούσαν κάλλιστα να απαιτηθούν κυρώσεις για όσους χρησιμοποιούν το νόμισμα, γεγονός που εγείρει πολλά άλλα ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα και τις συνέπειες μίας τέτοιας κίνησης, που αποτελούν μέρος μίας άλλης συζήτησης.
Ωστόσο, δεδομένου του μεγέθους του διακυβεύματος, είναι ζωτικής σημασίας οι ΗΠΑ, η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο να αρχίσουν να δοκιμάζουν επειγόντως τα δικά τους ψηφιακά νομίσματα. Το Blockchain εφευρίσκει ξανά τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούμε πληρωμές και οι κίνδυνοι να μείνουμε πίσω είναι πολύ μεγάλοι για να το αγνοήσουμε.
Πηγή: Daniel Broby – 16/05/2021 – https://cryptonews.com/exclusives/does-digital-yuan-threaten-global-stability-10325.htm
USE CRYPTO, ACCEPT CRYPTO
Γιατί να αγοράζω και να πουλάω με crypto;
Πάνω από 180.000 επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο και εκατομμύρια καταναλωτές, χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα τους ως νόμισμα, στις καθημερινές ή τις εμπορικές τους συναλλαγές. Ενθαρρύνουμε και στηρίζουμε ενεργά αυτή τη προσπάθεια, για την ευρεία καθιέρωση του αποκεντρωμένου χρήματος.
Στον κατάλογο μας θα βρείτε επιχειρήσεις, από την Ελλάδα και όλο το κόσμο, που δέχονται κρυπτονομίσματα.
Σήμερα σας προτείνουμε:

Η νέα προσφορά της Ledger, Crypto Starter pack, στοχεύει να βοηθήσει κυρίως αυτούς
που ξεκινούν τώρα τα πρώτα τους βήματα στο χώρο των κρυπτονομισμάτων.
Πρόκειται για ένα πακέτο που περιλαμβάνει: έναν οδηγό 26 σελίδων σε μορφή PDF,
ένα voucher 25 δολ. για τις πρώτες αγορές στο Ledger Live
και ένα πορτοφόλι Nano S.
Δείτε την προσφορά εδώ
ΣΠΙΤΙΚΟ Παραδοσιακά προϊόντα ζύμης, χειροποίητες πίτες Ιωαννίνων 13, Θεσσαλονίκη https://www.facebook.com/pita.thessaloniki/
ΙΚΤΕΟ ΕΚΗΒΟΛΟΣ ΑΕ Ιδιωτικό κέντρο τεχνικού ελέγχου οχημάτων Αγ. Γεώργιος Ιστιαίας, Εύβοια https://www.ikteo-istiaias.gr
Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.