The Flippening (Ethereum εναντίον Bitcoin)

του Στράτου Ιγγλεζάκη


Με αφορμή την άνοδο του Ethereum και τη πιθανότητα του Flippening* που έχει αρχίσει να συζητιέται έντονα τον τελευταίο καιρό, υπάρχουν κάποιοι πολύ σημαντικοί παράγοντες που αξίζει να εξετάσουμε.

Μετά από τέσσερα χρόνια όπου η κεφαλαιοποίηση του Ethereum είχε φτάσει περίπου στο 80%, ως προς το bitcoin, άρχισε να κλείνει ξανά η διαφορά. Αυτή τη στιγμή είναι στο 50% και όλοι σχεδόν οι αναλυτές συμφωνούν πως το Flippening είναι αναπόφευκτο.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι το Ethereum θα κόψει από το μερίδιο της αγοράς του Bitcoin; Μήπως τα υπόλοιπα projects – ανταγωνιστές του θα κλέψουν από το μερίδιο του Ethereum; Είναι η εν λόγω αγορά περιορισμένη και οι παίχτες ανταγωνίζονται μεταξύ τους για την επικράτηση και το μεγαλύτερο μερίδιο στην πίτα;

Αυτό είναι το μαγικό με τις ανατρεπτικές τεχνολογίες, ότι όσο περισσότερο αναπτύσσονται δημιουργούν καινούργιες αγορές, καινούργιες δυνατότητες, καινούργιες θέσεις εργασίας. Τα Android κινητά δεν πήραν μερίδιο από τα iphone. Δημιούργησαν νέα αγορά, χωρίς να χάσουν τίποτα τα iphone που παρέμειναν στη κορυφή, προκαλώντας τα να γίνουν ακόμη καλύτερα.

Οι τεχνολογίες blockchain στη περίπτωση μας, έρχονται να κυριαρχήσουν σχεδόν σε όλους τους τομείς. Πληρωμές, εφοδιαστική αλυσίδα, ψηφιακή ταυτότητα, cloud storage, ψηφοφορία μέσω εφαρμογών, αποκεντρωμένη χρηματοδότηση και ανταλλακτήρια, πιστοποίηση καλλιτεχνικών έργων, πιστοποίηση πτυχίων και διπλωμάτων οδήγησης, ψηφιοποίηση περιουσιακών στοιχείων και κλασματική διαίρεσή τους, είναι μερικοί από τους τομείς όπου έχει αρχίσει και εφαρμόζεται.
Πολλοί οι αρνητές του bitcoin, κανένας όμως αρνητής της blockchain. Πως θα μπορούσε να υπάρξει άλλωστε, τη στιγμή που έρχεται να δώσει λύσεις σε μια εποχή όπου η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών είναι μονόδρομος. Ο μοναδικά ευφυής σχεδιασμός του, έδωσε λύση εκεί που κανείς δεν το είχε καταφέρει μέχρι τώρα.

Τα τελευταία χρόνια, οι νέες θέσεις εργασίας στον τομέα blockchain αυξάνονται συνεχώς, προσφέροντας εργασία από το σπίτι σε κορυφαίες τεχνολογικές εταιρίες ενώ οι προγραμματιστές και μηχανικοί blockchain, είναι από τα καλύτερα αμειβόμενα επαγγέλματα.

H νέα αυτή τεχνολογία που προωθεί την αποκέντρωση και την παγκοσμιοποίηση, έρχεται σε μια διεθνή συγκυρία όπου τα κράτη αυξάνουν την εσωστρέφεια και τον προστατευτισμό τους, με πρώτες τις ΗΠΑ και την κόντρα τους με τη Κίνα.

Αυτή η γεωπολιτική αντιπαλότητα, που έχει ξεκινήσει θυμίζει εποχές ψυχρού πολέμου, αν συνεχιστεί θα δημιουργήσει μεγάλο πλήγμα στην ελεύθερη αγορά. Όλοι έχουν αρχίσει και μιλούν για οικονομική αυτάρκεια και απεξάρτηση από Κίνα και Ινδία σε παραγωγικούς τομείς, ακόμη και η ΕΕ.

Το blockchain και η αποκεντρωμένη φύση του θα είναι η αιχμή του δόρατος, μιας και οι πόλεμοι σήμερα είναι τεχνολογικοί. Δημιουργώντας αποκεντρωμένες εφαρμογές, δημιουργείς πλούτο, αφού προσελκύεις χρήστες από όλο τον κόσμο, που μπροστά στην χρηστικότητα και διαλειτουργικότητά τους αδιαφορούν για τις διαφορές που έχουν οι πολιτικοί ηγέτες.
Φανταστείτε για παράδειγμα μία αποκεντρωμένη εφαρμογή uber ή airbnb, όπου δε θα υπάρχει ιδιοκτήτρια εταιρεία που θα παίρνει ποσοστά και αποφάσεις, αλλά όλα θα λειτουργούν με αυτόματα λογισμικά, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.
Η εξέλιξη προς αυτή τη κατεύθυνση είναι αναπόφευκτη και είναι θέμα χρόνου να υλοποιηθούν παρόμοια σχέδια, μπορεί στο μέλλον να έχουμε και κυβερνήσεις χωρίς ανθρώπινο δυναμικό, αλλά απέχουμε αρκετά ακόμη από αυτό.

Οποιοσδήποτε από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου μπορεί να δημιουργήσει μια αποκεντρωμένη εφαρμογή και να προσελκύσει επενδυτές, χρηματοδότες, αρκεί να μπορέσει να τους πείσει. Αυτό που θα χρειαστεί βέβαια είναι η τεχνογνωσία και όταν καταλάβουν τα κράτη πόσο σημαντικό είναι, θα επενδύσουν σε αυτή την τεχνολογία. Ίσως να κόψουν ένα κομμάτι από τη χρηματοδότηση της πολεμικής βιομηχανίας για αυτό το σκοπό.

Για να έρθουμε όμως στο αρχικό μας ερώτημα του Flippening, είναι πολύ πιθανό να γίνει, μάλλον προσωρινά, μέχρι να ξαναπεράσει μπροστά το bitcoin. Γιατί το ethereum, σαφώς πιο πολύπλοκο, χρειάζεται πολλά ακόμη χρόνια τεχνολογικής ωρίμανσης, για να φτάσει στο σημείο που θα λειτουργεί όπως θα έπρεπε.


Αυτή τη στιγμή το bitcoin είναι ο αδιαφιλονίκητος βασιλιάς των κρυπτο και το πιο πιθανό είναι να παραμείνει, εκτός και αν βγει ένας άλλος Σατόσι, καλύτερος από τον πρώτο.

*Flippening: Όταν το Ethereum προσπεράσει το Bitcoin ως το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα. Σε μία φάση το 2017, το Bitcoin αντιπροσώπευε περισσότερο από το 80% του συνολικού μεριδίου της αγοράς κρυπτονομισμάτων. Σήμερα η κυριαρχία των δύο νομισμάτων στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς είναι:  BTC: 40.2% ETH: 19.2%.

Stratos Inglezakis 16/05/2021- https://stratosinglezakis.medium.com/the-flippening-ethereum %CE%B5%CE%BD%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%BF%CE%BD-bitcoin-2467687613c9


USE CRYPTO, ACCEPT CRYPTO

Γιατί να αγοράζω και να πουλάω με crypto;
Πάνω από 180.000 επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο και εκατομμύρια καταναλωτές, χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα τους ως νόμισμα, στις καθημερινές ή τις εμπορικές τους συναλλαγές. Ενθαρρύνουμε  και στηρίζουμε ενεργά αυτή τη προσπάθεια, για την ευρεία καθιέρωση του αποκεντρωμένου χρήματος.
Στον κατάλογο μας θα βρείτε επιχειρήσεις, από την Ελλάδα και όλο το κόσμο, που δέχονται κρυπτονομίσματα.
Σήμερα σας προτείνουμε:

Η νέα προσφορά της Ledger, Crypto Starter pack, στοχεύει να βοηθήσει κυρίως αυτούς
που ξεκινούν τώρα τα πρώτα τους βήματα στο χώρο των κρυπτονομισμάτων.
Πρόκειται για ένα πακέτο που περιλαμβάνει: έναν οδηγό 26 σελίδων σε μορφή PDF,
ένα voucher 25 δολ. για τις πρώτες αγορές στο Ledger Live
και ένα πορτοφόλι Nano S.
Δείτε την προσφορά εδώ

MEDICAL DENT
Αισθητική Οδοντιατρική και Εμφυτεύματα
Καισαρείας 6, Αθήνα 
Web: www.medicaldent.gr
Fb: www.facebook.com/MedicalDentGreece 
INNOVIEW
Hosting - Domain Names - SSL - BULK SMS - NEWSLETTER
Ιερά Οδός 294, Αιγάλεω
https://www.innoview.gr
https://www.facebook.com/innoview.gr
https://twitter.com/innoviewgr 

Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.