Φυσικά η Κίνα είναι Anti-Bitcoin

Η επίθεση της Κίνας στο Βitcoin, είναι μέρος ενός ευρύτερου αγώνα της για την προώθηση της καινοτομίας διατηρώντας συγχρόνως τον έλεγχο, υποστηρίζει ο αρθρογράφος μας David Morris, στο ενδιαφέρον κείμενο που ακολουθεί.

Κάθε συντριβή του Bitcoin έχει πολλούς γονείς. Στο τρέχον αιματηρό επεισόδιο (όπου η συνολική κεφαλαιοποίησης της αγοράς κρυπτονομισμάτων μειώθηκε κατά 40% σε λιγότερο από δύο εβδομάδες), η πρόσφατη απειλή της Κίνας για καταστολή επί των κρυπτονομισμάτων, φαίνεται σίγουρα να είναι μία από τις αιτίες. Όμως, η τροφοδότηση της συντριβής των κρύπτο ήταν αυστηρά παρενέργεια μιας πολύ ευρύτερης ιστορίας: μια διερεύνηση για τον απόλυτο έλεγχο της οικονομικής ζωής των Κινέζων υποκειμένων.

Κατά τα παρελθόντα ένα έως δύο έτη, οι ηγέτες της Κίνας έχουν εμπλακεί σε μια σειρά κινήσεων που έχουν σχεδιαστεί σαφώς για να περιορίσουν, όχι συγκεκριμένα τα κρυπτονομίσματα, αλλά τα ανοιχτά χρηματοοικονομικά συστήματα γενικότερα.
Αυτές οι κινήσεις περιλάμβαναν το βάναυσο «άδειασμα» του Jack Ma, ενός από τους πλουσιότερους άνδρες του κόσμου, καθώς και την ανάπτυξη του ψηφιακού yuan, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες έχει ισχυρά ενσωματωμένα χαρακτηριστικά παρακολούθησης και λογοκρισίας.

Στο παρελθόν, η διστακτικότητα της Κίνας σε σχέση με τα κρυπτονομίσματα, συχνά έδειχνε, εν μέρει τουλάχιστον, να έχει ως σκοπό να προστατεύσει τον πληθυσμό της από απάτες και κλοπές.
Αλλά στο πλαίσιο αυτού του ευρύτερου ελιγμού για τον οικονομικό έλεγχο, ο τελευταίος γύρος καταστολής θα μπορούσε να θεωρηθεί σημείο καμπής, καθώς το κράτος μετατοπίζει την εστίασή του από την υπεράσπιση του λαού του, στην υπεράσπιση της δικής του εξουσίας.

Ας αρχίσουμε με πρόσφατα γεγονότα:
Στις 18 Μαΐου, η Κίνα επανέλαβε τους υπάρχοντες περιορισμούς στα κρυπτονομίσματα για τράπεζες και παρόχους πληρωμών.
Την Παρασκευή, 22 Μαΐου, ο Κινέζος Αντιπρόεδρος Liu He φιλοξένησε τη συνεδρίαση μίας σημαντικής δημοσιονομικής νομοθετικής επιτροπής. Σε μια μεταγενέστερη δήλωση, ο Liu και η επιτροπή ζήτησαν καταστολή της «εξόρυξης κρυπτονομισμάτων και συναλλαγών» στην Κίνα. Η δήλωση σχετικά με την εξόρυξη και το εμπόριο, ήταν καινούργια και αξιοσημείωτη για την υψηλή θέση του Liu.

Το αποτέλεσμα ήταν άμεσο: Οι επιχειρήσεις εξόρυξης, συμπεριλαμβανομένων των HashCow και BTC.Top, άρχισαν να τερματίζουν τις εργασίες εξόρυξης μέχρι τη Δευτέρα, σύμφωνα με το Reuters και το Al Jazeera .
Διάσπαρτες φήμες δείχνουν ότι οι Κινέζοι κρυπτωρύχοι μετεγκαθίστανται σε κοντινές τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένου του Καζακστάν, και ότι ο εξοπλισμός εξόρυξης εμφανίζεται σε τοπικές δημοπρασίες σε μεγάλες ποσότητες.

(Ο ρυθμός κατακερματισμού / hash rate του Bitcoin, ένα μέτρο του αριθμού και της ισχύος των μηχανών εξόρυξης bitcoin, είχε επίσης μειωθεί κατά περίπου 15% την περασμένη εβδομάδα.
Ωστόσο, φαίνεται πιθανό ότι μόνο ένα μικρό μέρος αυτού οφείλεται στην αλλαγή πολιτικής της Κίνας επειδή η πτώση της τιμής του bitcoin, εξωθεί πάντα τους λιγότερο κερδοφόρους κρυπτωρύχους εκτός δικτύου παγκοσμίως. Ο Matthew Graham, από το επενδυτικό blockchain fund που εστιάζει στην Κίνα, το Sino-Global Capital, λέει πάντως ότι η πτώση του ποσοστού κατακερματισμού δεν οφείλεται στα μέτρα καταστολής).

Μπορεί να παρατηρήσετε κάτι περίεργο στο χρονοδιάγραμμα της δήλωσης του Liu: Δεν έχουν ψηφιστεί νόμοι, δεν έχουν τεθεί σε κίνηση επίσημες νομοθετικές διαδικασίες. Απλώς μια δήλωση από μια συνεδρίαση της επιτροπής, με τη μορφή μιας απλής σύστασης πολιτικής.
Στις ΗΠΑ, μια τέτοια δήλωση θα μπορούσε να θεωρηθεί ως αιτία για έναν νομοθέτη να χάσει τη θέση του ή ένας τρόπος να δοθεί σήμα στις εταιρείες να προετοιμαστούν για μελλοντικές αλλαγές.

Αλλά στην Κίνα, μία δήλωση συχνά είναι το ίδιο αποτελεσματική με την πολιτική: η άμεση διακήρυξη ενός νέου status quo. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι Κινέζοι κρυπτωρύχοι άρχισαν να βγαίνουν εκτός σύνδεσης μέσα σε λίγες ημέρες από τη δήλωση της επιτροπής, αντί να περιμένουν κάποια άλλη επίσημη διαδικασία. (Αμφιβάλλω σοβαρά αν η nomenklatura  του Κινεζικού κομμουνιστικού Κόμματος που έθεσε τη ρυθμιστική και νομοθετική ατζέντα, έκανε καμία άλλη δουλειά μέσα στο Σαββατοκύριακο.)

Οι κίνδυνοι της μη ανάγνωσης τέτοιων σιβυλλικών δηλώσεων, έγιναν έντονα φανεροί τον Νοέμβριο, όταν το ΚΚΚ τράβηξε το λουρί ενός από τους πιο ισχυρούς άνδρες στον πλανήτη, του ιδρυτή της Alibaba, του Jack Ma.
Ο Ma είχε ετοιμάσει μια αρχική δημόσια προσφορά (IPO) του Ant Group, μία εταιρεία fintech του Alibaba, όταν οι άνθρωποι ξαφνικά παρατήρησαν ότι είχε καιρό να κάνει κάποια δημόσια εμφάνιση.
Στη συνέχεια, στις 6 Νοεμβρίου, σχεδόν την τελευταία στιγμή, οι αρχές ακύρωσαν με συνοπτικές διαδικασίες την αναμενόμενη προσφορά των 34 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Εκτός από τις απώλειες των επενδυτών, η παρέμβαση κόστισε προσωπικά στον Ma, δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο αναφερόμενος ως λόγος για την ακύρωση της δημόσιας προσφοράς, ήταν η ανάγκη για αυστηρότερο ρυθμιστικό έλεγχο των χρηματοπιστωτικών αγορών και της τεχνολογίας, πιθανώς συμπεριλαμβανομένης της εξαιρετικά δημοφιλούς εφαρμογής Alipay της Ant Group, ενός προκατόχου της Apple Pay και παρόμοιων υπηρεσιών. Αλλά θεωρήθηκε επίσης ως μια συμβολική κατάρρευση του Ma, ο οποίος μόλις ένα μήνα πριν από την IPO έκανε μια ομιλία με έντονα στοιχεία κριτικής για τους Κινεζικούς χρηματοοικονομικούς ρυθμιστικούς φορείς.

ΟΤΑΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΠΟΛΥ-ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΎΧΟΣ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΖΑΚΜΑ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΑΝΑ ΠΑΣΑ ΣΤΙΓΜΗ, ΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ ΚΕΝΤΡΙΚΑ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟ.

Η μυστηριώδης εξαφάνιση του Ma, διήρκεσε τελικά τρεις μήνες. Τελικά εμφανίστηκε ξανά σε ένα σύντομο βίντεο, τον Ιανουάριο του 2021. Ένας θεατής, περιέγραψε αυτό το σύντομο κλιπ ως «βίντεο ομηρείας» και μπορεί κυριολεκτικά να ήταν.
Αυτή είναι η μεταχείριση του ΚΚΚ για έναν άντρα με καθαρή αξία περίπου 46 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μόλις δείχνει να αποτελεί απειλή για την εξουσία του.

Κάτι ιδιαίτερα παρόμοιο, αν και πιο ήπιο και πιο περίεργο, συνέβη στον Justin Sun, ιδρυτή του «Ethereum killer» Tron, ο οποίος αφού πλήρωσε 4,6 εκατομμύρια δολάρια για ένα γεύμα με τον Warren Buffet, προκάλεσε έντονο σκεπτικισμό όταν λίγο αργότερα ανακοίνωσε ότι θα έπρεπε να το καθυστερήσει επειδή είχε πέτρες στα νεφρά.

Δεν έγιναν τα πράγματα πιο καθησυχαστικά όταν ο Sun δήλωσε ότι ανάρρωσε την επόμενη μέρα. Μεταγενέστερα ρεπορτάζ, διαπίστωσαν ότι η πραγματική ασθένεια ήταν το Κ.Κ.Κ, η ισχυρή πίεση του οποίου φαίνεται να ακύρωσε το γεύμα του Sun.
Σε έναν υπότιτλο των ρεπορτάζ τους, οι The New York Times περιέγραψαν εμφατικά την Κίνα ως το μέρος «όπου τα μεγαλοστελέχη μερικές φορές εξαφανίζονται». Το δείπνο έγινε τελικά τον Φεβρουάριο του 2020.

Οι crypto αλήθειες της Κίνας

Όλα αυτά μαρτυρούν δύο σημαντικές αλήθειες που πρέπει να θυμάστε για την Κίνα και τα κρυπτονομίσματα.

Το πρώτο είναι το νομοθετικό τοπίο. Όταν παρατηρείται από απόσταση, η Κίνα μπορεί να μοιάζει με ένα σύγχρονο έθνος-κράτος, που λειτουργεί σύμφωνα με τις αρχές ενός κράτους δικαίου. Αλλά, τελικά, είναι ένα αυταρχικό μονοκομματικό κράτος, όλο και περισσότερο την τελευταία δεκαετία μία προσωποπαγής δικτατορία υπό τον Xi Jinping.
Αυτό σημαίνει ότι η αλλαγή στάσεων είτε από το Κ.Κ.Κ. είτε από τον Xi, δεν χρειάζεται απαραίτητα να περάσει από οποιαδήποτε πραγματική νομοθετική διαδικασία για να επιβληθεί ένας νέος νόμος.
Αντ’ αυτού, αυτό που θα μπορούσε αλλού να θεωρηθεί ανεπίσημη διαρροή ή προκαταρκτικό σήμα, όπως τα πρακτικά μίας νομοθετικής επιτροπής, αντιμετωπίζεται σαν Ευαγγέλιο και οδηγεί στη συμμόρφωση τον οποιονδήποτε διευθύνοντα σύμβουλο που δεν θέλει να καταλήξει, κυριολεκτικά, σε ένα μπουντρούμι.

Μία επιεικής ερμηνεία αυτού, είναι ότι η κινεζική χάραξη πολιτικής είναι «πειραματική«, επιτρέποντας περισσότερη ευελιξία από μια προσέγγιση που βασίζεται σε κανόνες δικαίου, γιατί φυσικά, όλες αυτές οι διακηρύξεις μπορούν να αντιστραφούν ανά πάσα στιγμή.
Αλλά αυτό σημαίνει επίσης ότι ο ιδιωτικός τομέας, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων επιχειρηματιών, δεν έχουν προβλέψιμες συνθήκες σχεδιασμού. Συνολικά, είναι δύσκολο να μην συναχθεί ότι η έλλειψη της δέουσας δημοκρατικής διαδικασίας στην Κίνα, αυξάνει τον κίνδυνο και την αστάθεια της επιχειρηματικής δραστηριότητας εκεί.

Δεύτερον, και στενά συναφές, η Κίνα συμμετέχει σε μια πολύ ευρύτερη προσπάθεια δημιουργίας μιας καινοτόμου οικονομίας, μέσα σε μια αυταρχική κοινωνία. Η περίπτωση του Ant Group δείχνει πόσο δύσκολο είναι αυτό: Οι υποψήφιοι καινοτόμοι επιχειρηματίες, πρέπει να κρίνουν ακριβώς πόσο μπορούν να τολμήσουν να καινοτομήσουν, στηριζόμενοι όχι σε σαφείς νόμους και πολιτικές, αλλά σε μια επιφοίτηση διαίσθησης, για το επικρατέστερο συναίσθημα στην ηγεσία του Κ.Κ.Κ. τη δεδομένη στιγμή.
Φαίνεται να κινούνται πιο κοντά στο να αποφασίσουν ότι τα κρυπτονομίσματα δεν είναι απολύτως συμβατά με αυτή τη λεπτή ισορροπία, αλλά, πάνω απ’ όλα, αυτό σημαίνει περισσότερες ευκαιρίες για τους καινοτόμους, στις πιο ελεύθερες κοινωνίες.

Η νέα υπαναχώρηση της Κίνας, μπορεί να δικαιολογήσει την βραχυπρόθεσμη επιφύλαξη μεταξύ των κρύπτο επενδυτών παγκοσμίως, φαίνεται τουλάχιστον να αναδιατάχθηκε το πεδίο ανταγωνισμού. Αλλά, αν μη τι άλλο, το ευρύτερο μοτίβο δείχνει γιατί το bitcoin και τα crypto είναι τόσο σημαντικά και ελκυστικά σε μακροπρόθεσμη βάση.
Όταν ακόμη και ένας πολύ-δισεκατομμυριούχος, όπως ο Jack Ma, μπορεί να βγει από το παιχνίδι ανά πάσα στιγμή, ένα σύστημα που κανείς δεν ελέγχει γίνεται ακόμη πιο πολύτιμο.

Πηγή: David Morris– 25/05/2021- https://www.coindesk.com/of-course-china-is-anti-bitcoin-jack-ma


USE CRYPTO, ACCEPT CRYPTO

Γιατί να αγοράζω και να πουλάω με crypto;
Πάνω από 180.000 επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο και εκατομμύρια καταναλωτές, χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα τους ως νόμισμα, στις καθημερινές ή τις εμπορικές τους συναλλαγές. Ενθαρρύνουμε  και στηρίζουμε ενεργά αυτή τη προσπάθεια, για την ευρεία καθιέρωση του αποκεντρωμένου χρήματος.
Στον κατάλογο μας θα βρείτε επιχειρήσεις, από την Ελλάδα και όλο το κόσμο, που δέχονται κρυπτονομίσματα.
Σήμερα σας προτείνουμε:

Η νέα προσφορά της Ledger, Crypto Starter pack, στοχεύει να βοηθήσει κυρίως αυτούς
που ξεκινούν τώρα τα πρώτα τους βήματα στο χώρο των κρυπτονομισμάτων.
Πρόκειται για ένα πακέτο που περιλαμβάνει: έναν οδηγό 26 σελίδων σε μορφή PDF,
ένα voucher 25 δολ. για τις πρώτες αγορές στο Ledger Live
και ένα πορτοφόλι Nano S.
Δείτε την προσφορά εδώ

ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ
Βιβλιοπωλείο, σχολικά είδη & εκτυπώσεις
Ιωαννίνων 22, Θεσσαλονίκη
Τηλ. 231 085 5446
e-mail giorgakis.book@gmail.com
https://www.facebook.com/giorgakis.book/

Ο ΜΥΛΟΣ - Πρατήριο άρτου
Τριγκατζής Ιωάννης 
Βασιλέως Γεωργίου 41, Θεσσαλονίκη
Τηλ. 231 083 0560

Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.