Η πρόβλεψη της τιμής του BTC με τη χρήση ποσοτικών μοντέλων (μέρος II)

Η πρόβλεψη της τιμής του BTC με τη χρήση ποσοτικών μοντέλων (Μέρος II)

Το Bitcoin σχεδιάστηκε ως αποπληθωριστικό σύστημα, κάτι που θα μπορούσε να το βοηθήσει να φτάνει σε συνεχώς αυξανόμενη τιμή. Αυτό το άρθρο, είναι το δεύτερο μιας σειράς άρθρων που στοχεύει να απαντήσει στην εξής ερώτηση: Ποια είναι η «θεμελιώδης αξία» του Bitcoin;
Tο πρώτο μέρος αφορά την αξία της έλλειψης/ σπανιότητας (scarcity), το δεύτερο μέρος διερευνά αν η αγορά κινείται μέσα από φούσκες, το τρίτο μέρος ασχολείται με το ποσοστό υιοθέτησης και το τέταρτο μέρος μελετά το βαθμό κατακερματισμού (hash rate) και την εκτιμώμενη τιμή του Bitcoin. Το άρθρο εκπονήθηκε από κοινού από τους Ruggero Bertelli* και Daniele Bernardi*.

Στο σημερινό άρθρο θα επιχειρηθεί μια βαθιά βουτιά στις τρεις φούσκες που αντιμετώπισε το Bitcoin κατά τη διάρκεια της ύπαρξής του, και πώς το φαινόμενο του BTC halving επηρεάζει την τιμή.
Το πρώτο μέρος αυτής της σειράς των άρθρων που αφορά την αξία της έλλειψης, μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Η αγορά κινείται σε φούσκες

Τους τελευταίους μήνες ή ακόμη και χρόνια, έγινε πολύς λόγος για τις φούσκες που αναπτύσσονται στις αγορές ομολόγων. Οι εφημερίδες, τόσο οι οικονομικές όσο και οι υπόλοιπες, μίλησαν για αυτό εκτεταμένα, με εξειδικευμένους τηλεοπτικούς σταθμούς και διάσημους «μακροοικονομικούς αναλυτές» από όλο τον κόσμο, να συζητούν πώς το σημερινό παγκόσμιο χρέος έχει αρνητικά επιτόκια.

Είναι οικονομικά αντίθετο στην κοινή λογική να πρέπει να πληρώνουμε ή να δανείζουμε χρήματα σε κάποιον, ακόμα κι αν αυτός ο κάποιος είναι ένα κράτος. Αντιμετωπίζουμε μια παράλογη κατάσταση, που δεν είχε ξανασυμβεί ποτέ στο τοπίο των χρηματοπιστωτικών αγορών.
Η κύρια αιτία συνδέεται με την τεράστια ρευστότητα που χορηγήθηκε στις αγορές από τις κεντρικές τράπεζες, τις οποίες χρησιμοποιούν [οι αγορές] ως χρηματοδότη για να αποφύγουν τη χρεοκοπία τους, και στη συνέχεια, με «σύνεση» επιστρέφουν το χρέος στα κράτη (τα οποία περιέρχονται αυτά πλέον σε δυσκολία).

Σε τελική ανάλυση, η διάσημη φράση του John Maynard Keynes έχει ως εξής

«Οι χρηματοοικονομικές αγορές μπορούν να παραμείνουν παράλογες, για πολύ περισσότερο από ό,τι μπορείτε εσείς να παραμείνετε αξιόχρεοι.»


Στην πραγματικότητα, αυτός ο παραλογισμός επέτρεψε να αποφευχθεί η χρεοκοπία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, επομένως είναι ευπρόσδεκτος, παρόλο που τροφοδοτεί παράλογα φαινόμενα, όπως αγορές ομολόγων με αρνητικές αποδόσεις (και συνεπώς παράλογες τιμές ομολόγων) και κάνει τα χρηματιστήρια (όχι όλα, αλλά τα περισσότερα) να αγγίζουν νέα υψηλά μέρα με τη μέρα.

Ένα φαινόμενο που πραγματικά δεν τροφοδοτείται από χρήματα της κεντρικής τράπεζας, το οποίο όλοι χαρακτήρισαν ως μία, χωρίς νόημα, mega bubble (μεγάλη φούσκα) το 2017, είναι το Bitcoin (BTC).
Η τιμή του Bitcoin αυξήθηκε στο υψηλό των 20.000 δολαρίων τον Δεκέμβριο του 2017, συμπίπτοντας με την έναρξη των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του Bitcoin από το χρηματιστήριο Chicago Board Options και το CME Group, τα δύο μεγαλύτερα χρηματιστήρια commodities στον κόσμο και έπειτα έφτασε τουλάχιστον τα 3.100$ περίπου το 2018, χάνοντας ουσιαστικά πάνω από το 80% της αξίας του.

Αντιπροσωπεύει αυτή η κίνηση την έκρηξη μιας φούσκας; Οπωσδήποτε. Αντιπροσωπεύει το τέλος του Bitcoin; Οπωσδήποτε όχι. Θα μπορούσαν να υπάρξουν περισσότερες φούσκες του Bitcoin στο μέλλον; Οπωσδήποτε.

Όπως πάντα, θα θέλαμε να προσεγγίσουμε το πρόβλημα όσο το δυνατόν πιο αναλυτικά. Ανακατασκευάσαμε τον πίνακα που δημιούργησε ο ιδρυτής του Bitcoin, Satoshi Nakamoto, χρησιμοποιώντας το Excel, για να βεβαιωθούμε ότι το Bitcoin ήταν αποπληθωριστικό και όχι πληθωριστικό.

Πληθωρισμός

Το δολάριο ΗΠΑ (και, αλήθεια, όλα τα νομίσματα στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του ευρώ), λόγω του πληθωρισμού, αξίζουν όλο και λιγότερο με την πάροδο του χρόνου. Μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα το φαινόμενο, εάν σκεφτούμε την αξία των περιουσιακών στοιχείων.
Η αγορά ενός αυτοκινήτου πριν από 40 χρόνια κόστιζε περίπου 13 φορές λιγότερο από ό,τι σήμερα, οπότε ένα ωραίο αυτοκίνητο που κόστιζε 10.000$ το 1980 θα κόστιζε 130.000$ σήμερα.

Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται πληθωρισμός και προκαλείται από έναν κανόνα που συνδέει τη συνολική αξία των αγαθών στον κόσμο με το συνολικό νόμισμα που κυκλοφορεί.
Εάν ο αριθμός των δολαρίων ΗΠΑ σε κυκλοφορία διπλασιαστεί, τα ίδια προϊόντα θα τείνουν να κοστίζουν δύο φορές περισσότερο. Θα «τείνουν» επειδή το νόμισμα δεν είναι γραμμικό φαινόμενο και μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να συμβεί αυτό.

Στις δεκαετίες του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ο πληθωρισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες έφτασε τα ποσοστά κοντά στο 12% ετησίως, δημιουργώντας πολλές δυσκολίες για εκείνους που δεν είχαν τις γνώσεις και τα μέσα για να το αντιμετωπίσουν.

Αποπληθωρισμός

Το Bitcoin δημιουργήθηκε με αποπληθωριστική λογική, παρόμοια με αγαθά όπως ο χρυσός και το ασήμι. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θεωρείται από πολλούς ο νέος ψηφιακός χρυσός, καθώς διατηρεί χαρακτηριστικά αξίας και όχι χαρακτηριστικά φτωχοποίησης, όπως το δολάριο ή το ευρώ.
Ας δούμε πώς κατέστη δυνατόν να δημιουργηθεί και ποια είναι τα αποτελέσματα που προκύπτουν από αυτές τις επιλογές.

Ο Nakamoto αποφάσισε ότι ο μέγιστος αριθμός Bitcoin που θα δημιουργηθεί και διατίθεται θα πρέπει να είναι 21 εκατομμύρια. (Ο αριθμός 21 θα εμφανιστεί πολλές φορές. Είναι το ελληνικό γράμμα π, για το οποίο θα μιλήσουμε επίσης αργότερα).
Θα μπορούσε να αποφασίσει να εισαγάγει ένα σταθερό ποσό Bitcoin για κάθε μπλοκ που εξορύσσεται, αλλά κάτι τέτοιο δεν θα είχε δημιουργήσει το εκθετικό αποτέλεσμα ανάπτυξης που χαρακτηρίζει το Bitcoin ή τουλάχιστον όχι τόσο έντονο όσο είναι σήμερα.

Κατά συνέπεια, αποφάσισε να μειώσει στο ήμισυ το ποσό του Bitcoin που θα κυκλοφορεί από την εξόρυξη κάθε τέσσερα χρόνια, για να δημιουργήσει ένα πολύ έντονο και ενδιαφέρον αποτέλεσμα αποθέματος προς ροή, που θα ωθούσε την τιμή πιο ψηλά.

Για τα πρώτα 210.000 μπλοκ, οι κρυπτωρύχοι πληρώθηκαν 50 BTC για κάθε μπλοκ που γράφτηκε στο κατανεμημένο καθολικό, σε μια εποχή όπου η αξία του Bitcoin κυμαινόταν από λίγα λεπτά έως μερικά δολάρια, οπότε η αμοιβή δεν ήταν καν συγκρίσιμη με αυτήν του σήμερα, ούτε ήταν τόσο δύσκολο να επιτευχθεί το έργο της εξόρυξης. Στην πραγματικότητα, τα πρώτα χρόνια, οι απλοί υπολογιστές ήταν αρκετοί για να κάνουν την εξόρυξη.

Το πρώτο halving πραγματοποιήθηκε το 2012. Δηλαδή, από το μπλοκ 210,001 και μετά, η αμοιβή μειώθηκε στο ήμισυ, στα 25 BTC για κάθε εγγραφή στο κατανεμημένο καθολικό.
Το 2016, πραγματοποιήθηκε το δεύτερο halving , το οποίο μείωσε την αμοιβή στα 12,5 BTC και το ίδιο με το τρίτο halving, το Μάιο του 2020, φέρνοντας την αμοιβή για κάθε μπλοκ στα 6,25 Bitcoin, το οποίο με την πρόσφατη διόρθωση της τιμής περίπου στα 40.000$ αξίζει περίπου 250.000$.

Το επόμενο halving είναι προγραμματισμένο για το 2024, όταν η αμοιβή θα μειωθεί περαιτέρω κατά 50%. Είναι φτιαγμένο για να συνεχίζεται, πιθανώς, μέχρι το 2140, το έτος κατά το οποίο αναμένεται το τελευταίο halving, το οποίο θα διανείμει λιγότερο από 1 Bitcoin αμοιβής τον τελευταίο χρόνο της εξόρυξης.

Αλλά πώς επηρεάζει αυτό το φαινόμενο του halving την τιμή του Bitcoin; Το halving της λεγόμενης «ροής» ή της ροής νέου κεφαλαίου στην αγορά, επηρεάζει την τιμή του ίδιου του Bitcoin;
Όπως είδαμε προηγουμένως στο πρώτο μέρος, το Bitcoin φαίνεται να ακολουθεί το μοντέλο stock-to-flow. Ως εκ τούτου, η μείωση της ροής, διατηρώντας παράλληλα το ίδιο απόθεμα, θα πρέπει να αντιστοιχεί σε αύξηση της τιμής. Τώρα που είχαμε τρία halving, δεν θα έπρεπε να υπήρχαν τόσες πολλές φούσκες;

Ξέρετε πόσες φούσκες είχε το Bitcoin στη σύντομη ζωή του; Τρεις θανατηφόρες. Αναπαρίστανται γραφικά παρακάτω.

Αυτές είναι οι τρεις φούσκες που έχει αντιμετωπίσει το Bitcoin μέχρι στιγμής, και κάθε φορά, η επόμενη μέγιστη τιμή έγινε τουλάχιστον 10 φορές υψηλότερη. Προφανώς, δεν αποτελεί εγγύηση ότι θα το πράξει στο μέλλον, αλλά υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι αυτό που βιώσαμε το 2017, δεν θα είναι η τελευταία φούσκα, πολλές άλλες θα ακολουθήσουν στο μέλλον.

Μπορούν αυτές οι πληροφορίες να χρησιμοποιηθούν για τον καθορισμό της σωστής τιμής για το Bitcoin; Ή τουλάχιστον, μια πιθανώς εφικτή τιμή σύμφωνα με αυτό το μοντέλο;

Στην πραγματικότητα, μπορούμε, αν ρίξουμε μια ματιά σε αυτό το γράφημα, όπου τα halvings επισημαίνονται με άλματα στον άξονα X, σε αντιστοιχία με την αλλαγή της κατάστασης του halving, μπορούμε να εκτιμήσουμε μία τιμή εύλογης αξίας, δηλαδή, τη σωστή τιμή προς την οποία θα μπορούσε να τείνει το Bitcoin.

Το αποτέλεσμα του Bitcoin halving στο γράφημα του αποθέματος προς ροή


Εάν η τιμή του Bitcoin τείνει να επιστρέψει γύρω από τη γραμμή που περιγράφεται στο παραπάνω σχήμα, είναι σαφές ότι μπορούμε να εκτιμήσουμε ποια θα είναι η μελλοντική τιμή-στόχος του Bitcoin, με βάση τα διάφορα halvings που μας περιμένουν.

Από το γράφημα, είναι σαφές ότι η τιμή-στόχος του Bitcoin κυμαίνεται μεταξύ 90.000 και 100.000$. Αυτές οι πληροφορίες είναι πολύ χρήσιμες, όχι μόνο επειδή εγγυώνται ότι θα φτάσουμε σε αυτές τις τιμές, αλλά επειδή πρέπει να τις λάβουμε υπόψη στις επενδυτικές μας αποφάσεις, καθώς θα μπορούσε (το Bitcoin) να φτάσει εκεί και μάλιστα να ξεπεράσει αυτά τα επίπεδα τιμής .

Προφανώς, αυτές οι εκτιμήσεις πρέπει να ληφθούν ως μια πνευματική προσπάθεια κατανόησης της δυναμικής του Bitcoin και δεν μπορεί απολύτως να θεωρηθούν ως πρόταση ή συμβουλή του συγγραφέα.
Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το Bitcoin μπορεί να φτάσει σε τέτοιες τιμές δεν είναι εύκολη, και όποιος πλησιάζει αυτόν τον συναρπαστικό κόσμο για πρώτη φορά, θα δυσκολευόταν να φανταστεί πώς ένα φαινομενικά άχρηστο περιουσιακό στοιχείο θα μπορούσε να έχει τόσο υψηλή τιμή, ειδικά αν πέσετε στην παγίδα να το σκεφτείτε ως νόμισμα με ισοτιμία δολαρίου.

Για να γίνει αυτό, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις διάφορες πτυχές του. Αυτό που είναι σίγουρα θεμελιώδες για τον καθορισμό της τιμής του Bitcoin είναι το ποσοστό υιοθέτησης, το οποίο θα αναλυθεί στο επόμενο, τρίτο μέρος των άρθρων


Το άρθρο εκπονήθηκε από κοινού από τους Ruggero Bertelli και Daniele Bernardi.
Αυτό το άρθρο δεν περιέχει επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις. Κάθε κίνηση επένδυσης και διαπραγμάτευσης συνεπάγεται κίνδυνο και οι αναγνώστες πρέπει να διεξάγουν τη δική τους έρευνα όταν λαμβάνουν μια απόφαση. Οι απόψεις, οι σκέψεις και οι ιδέες που εκφράζονται εδώ, είναι μόνο των συγγραφέων και δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τις απόψεις και τις γνώμες της Cointelegraph στην οποία δημοσιεύτηκε.

Ruggero Bertelli: είναι καθηγητής ενδιάμεσων χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Σιένα. Διδάσκει τραπεζική διαχείριση, διαχείριση πιστωτικού κινδύνου και διαχείριση χρηματοοικονομικού κινδύνου. Ο Ruggero είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Euregio Minibond, ενός ιταλικού ταμείου που ειδικεύεται στα περιφερειακά ομόλογα ΜΜΕ και μέλος του διοικητικού συμβουλίου και αντιπρόεδρος της ιταλικής τράπεζας Prader Bank. Είναι επίσης σύμβουλος διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, διαχείρισης κινδύνων και κατανομής περιουσιακών στοιχείων για θεσμικούς επενδυτές. Ως μελετητής οικονομικής συμπεριφοράς, ο Ruggero συμμετέχει σε εθνικά προγράμματα χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης. Τον Δεκέμβριο του 2020, δημοσίευσε το La collina dei Ciliegi, ένα βιβλίο για τη συμπεριφορική χρηματοδότηση και την κρίση των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Daniele Bernardi : είναι ένας επιχειρηματίας που ψάχνει συνεχώς για καινοτομία. Είναι ο ιδρυτής του Diaman, μιας ομάδας αφιερωμένης στην ανάπτυξη κερδοφόρων επενδυτικών στρατηγικών. Το έργο του Daniele προσανατολίζεται στην ανάπτυξη μαθηματικών μοντέλων, η οποία απλοποιεί τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων των επενδυτών και των οικογενειακών γραφείων, για τη μείωση του κινδύνου. Ο Daniele είναι επίσης πρόεδρος του Investors Magazine Italia SRL και Diaman Tech SRL και είναι διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Diaman Partners. Επιπλέον, είναι ο διευθυντής ενός crypto hedge fund. Είναι ο συγγραφέας του The Genesis of Crypto Assets, ενός βιβλίου για τα κρυπτογραφικά στοιχεία. Αναγνωρίστηκε ως «εφευρέτης» από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας, για το ευρωπαϊκό και ρωσικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας του που σχετίζεται με τον τομέα πληρωμών μέσω κινητού.

Πηγή: RUGGERO BERTELLI -29/05/2021 – https://cointelegraph.com/news/forecasting-bitcoin-price-using-quantitative-models-part-2


USE CRYPTO, ACCEPT CRYPTO

Γιατί να αγοράζω και να πουλάω με crypto;
Πάνω από 180.000 επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο και εκατομμύρια καταναλωτές, χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα τους ως νόμισμα, στις καθημερινές ή τις εμπορικές τους συναλλαγές. Ενθαρρύνουμε  και στηρίζουμε ενεργά αυτή τη προσπάθεια, για την ευρεία καθιέρωση του αποκεντρωμένου χρήματος.
Στον κατάλογο μας θα βρείτε επιχειρήσεις, από την Ελλάδα και όλο το κόσμο, που δέχονται κρυπτονομίσματα.
Σήμερα σας προτείνουμε:

Η νέα προσφορά της Ledger, Crypto Starter pack, στοχεύει να βοηθήσει κυρίως αυτούς
που ξεκινούν τώρα τα πρώτα τους βήματα στο χώρο των κρυπτονομισμάτων.
Πρόκειται για ένα πακέτο που περιλαμβάνει: έναν οδηγό 26 σελίδων σε μορφή PDF,
ένα voucher 25 δολ. για τις πρώτες αγορές στο Ledger Live
και ένα πορτοφόλι Nano S.
Δείτε την προσφορά εδώ

SPATHARAKIS Aluminium Systems – Κουφώματα Αλουμινίου Europa
Νάξου 23, Πειραιάς
http://www.spatharakis.gr/
https://www.alumarket.gr/
https://www.facebook.com/afoispatharaki/
https://twitter.com/spatharakis
https://gr.pinterest.com/Afoispatharaki/

ΣΙΝΕ ΠΑΛΛΑΣ – Θερινός κινηματογράφος
Πευκιάς Κ. Διμηνιού
Π.Ε.Ο Πατρών 5, Κιάτο Κορινθίας
https://www.facebook.com/CinePallasCL/?ref=page_internal


Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.