BTC: το μοτίβο της κυριαρχίας και το παράδειγμα του 2017

BTC: Το μοτίβο της κυριαρχίας και το παράδειγμα του 2017. Το μοτίβο της κυριαρχίας..

Το μοτίβο της κυριαρχίας του Bitcoin στην κρύπτο- αγορά, παρουσιάσει παρόμοια χαμηλά και μια απόκοσμη ομοιότητα με το 2017. Λοιπόν, τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την τιμή του BTC;

Για τον σκοπό της ιστορικής σύγκρισης, αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το μοτίβο του διαγράμματος της κυριαρχίας του Bitcoin στην κρύπτο- αγορά, μοιάζει τώρα με εκείνων των αρχών του 2017.

Καθώς οι αγορές έχουν καταρρεύσει από τις 12 Μαΐου, η κυριαρχία του Bitcoin (BTC) γνώρισε δραματικές διακυμάνσεις, ενισχύοντας την επικρατούσα τάση του 2021.
Πριν ξεκινήσει το ξεπούλημα στα σοβαρά, η κυριαρχία του BTC είχε μειωθεί αρκετά σταθερά, από περίπου το 70% τον Ιανουάριο σε χαμηλότερα επίπεδα κάτω του 40% τη στιγμή που συνέβη η συντριβή.
Σε αυτό το σημείο, η κυριαρχία BTC ήταν στα χαμηλότερα επίπεδα από το καλοκαίρι του 2018. Από τότε έχει ανακάμψει, υπερβαίνοντας το 43%.

Εάν βρίσκεται σε εξέλιξη το ίδιο μοτίβο και αυτή τη φορά, τότε η αγορά είναι πιθανό να βρίσκεται στο ισοδύναμο του καλοκαιριού του 2017. Τότε που alt season έφτανε σε ανοδική πορεία και ακόμη, μερικούς μήνες μακριά από την κορύφωση της τιμής του Bitcoin, περίπου στα $20.000 που ήλθε τον Δεκέμβριο του 2017.

Φυσικά, ενώ τα μοτίβα απεικονίζουν μερικούς ενδιαφέροντες παραλληλισμούς, η κυριαρχία του BTC δεν λέει απαραίτητα και πολλά για την τιμή του. Αλλά προσφέρει πληροφορίες σχετικά με την απόδοση του κορυφαίου κρυπτονομίσματος σε σχέση με τις υπόλοιπες αγορές, υποστηρίζοντας ορισμένες τάσεις. Λοιπόν, ποια είναι τα πιθανά σενάρια για την κυριαρχία του BTC και τι θα σήμαιναν αυτά για τις αγορές;

Το μοντέλο «Follow the money»

Το μοντέλο ροής χρήματος είναι ένας πιθανός προγνωστικός παράγοντας για το πού θα μπορούσαν να κατευθυνθούν οι αγορές. Το μοντέλο δηλώνει ότι τα χρήματα ρέουν από το fiat στο Bitcoin και στη συνέχεια, μέσω των μεσαίας κεφαλαιοποίησης κρύπτο στα μικρής κεφαλαιοποίησης altcoins, πριν ανακατευθυνθούν πίσω στο BTC και, τελικά, πίσω στο fiat.

Αυτό το μοντέλο είναι ενδιαφέρον, γιατί συνοψίζει σχεδόν ό,τι συνέβη το 2017, εκτός από το ότι ο κύκλος έπαιξε δύο φορές, καθώς το BTC ανέβηκε προς το τέλος του έτους.
Έτσι, εάν το σενάριο του 2017 επαναληφθεί, η κυριαρχία του BTC θα μπορούσε να συνεχίσει να αυξάνεται έως ότου το πλεονέκτημα της ναυαρχίδας των κρύπτο να δει μια άλλη κορύφωση της τιμής του και στη συνέχεια να πέσει, καθώς η alt season επιταχύνεται για άλλη μια φορά.

Μαζί με τις τρομακτικές ομοιότητες των διαγραμμάτων κυριαρχίας του BTC, η συμπεριφορά των alt αγορών προσφέρει επίσης κάποια ένδειξη ότι θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σύμφωνα με τους κύκλους που έχουν διαγράψει ξανά στο ιστορικό τους παρελθόν.
Στις αρχές Μαΐου, η Cointelegraph ανέφερε ότι τα altcoins είχαν υπερβεί το υψηλό του προηγούμενου κύκλου τους μετατρέποντάς το σε υποστήριξη, μια κίνηση που συνέβη το 2017 για τελευταία φορά.

Εάν ο κύκλος επαναληφθεί, θα μπορούσε ακόμη να εκτοξεύσει τις αγορές alt στη στρατόσφαιρα εντός του 2021. Ενώ η απόδοση που παρατηρήθηκε τον Μάιο ενδέχεται να μην προσφέρει μεγάλη διαβεβαίωση ως προς αυτό, δεν υπάρχει ακόμη τίποτα που να δείχνει ότι το BTC και οι ευρύτερες αγορές δεν θα αποδώσουν σύμφωνα με τις μακροπρόθεσμες τάσεις.
Ο Sam Bankman-Fried , Διευθύνων Σύμβουλος του ανταλλακτηρίου FTX και της Alameda Research, δήλωσε στο Cointelegraph:

“Εάν εισερχόμαστε σε μια παρατεταμένη καθοδική αγορά, θα περίμενα να αυξηθεί η κυριαρχία του BTC, όπως συνέβη το 2018-2019. Αλλά η διόρθωση που έχουμε δει μέχρι στιγμής, δεν είναι αρκετή για να προκαλέσει κάτι τέτοιο”


Αλλά, μισό λεπτό…

Για μεμονωμένους επενδυτές, που θέλουν να ακολουθήσουν τη ροή του χρήματος, υπάρχει κάτι που πρέπει να λάβουν υπ’ όψη με μεγάλη προσοχή. Μιλώντας στο Cointelegraph, ο Robert W. Wood, διευθύνων σύμβουλος της Wood LLP, προειδοποίησε: «Ο ελέφαντας στο δωμάτιο που φέρνει τη διαφοροποίηση των δύο περιόδων, είναι οι φόροι».
Πρόσθεσε δε: «Μέχρι το 2018, πολλοί επενδυτές θα μπορούσαν να ισχυριστούν ότι η ανταλλαγή ενός κρυπτονομίσματος για ένα άλλο, ήταν αφορολόγητη βάσει του άρθρου 1031 του φορολογικού κώδικα. Αλλά ο νόμος άλλαξε στα τέλη του 2017.»

Πράγματι, ο Omri Marian, διευθυντής του Μεταπτυχιακού Φορολογικού Προγράμματος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Irvine School of Law, επιβεβαίωσε ότι οι συναλλαγές crypto-to-crypto είναι πιθανό να προκαλέσουν φορολογικές υποχρεώσεις (στις ΗΠΑ), εξηγώντας στο Cointelegraph:

“Οποιαδήποτε αλλαγή ενός κρυπτο περιουσιακού στοιχείου για ένα άλλο, είναι φορολογητέο γεγονός. Έτσι, ανεξάρτητα από το κίνητρο του κέρδους, ένας επενδυτής κρυπτονομισμάτων πρέπει να λογοδοτήσει για το γεγονός της αναπροσαρμογής του χαρτοφυλακίου του, που μπορεί να έχει φορολογικό κόστος.”


Ο Shane Brunette, Διευθύνων Σύμβουλος της CryptoTaxCalculator, το έθεσε με πρακτικούς όρους, λέγοντας στην Cointelegraph: «Εάν ένας επενδυτής αλλάζει μεταξύ BTC και altcoins, το κέρδος / ζημία επί του κεφαλαίου θα αναγνωριστεί σε αυτό το οικονομικό έτος, ανεξάρτητα από το εάν έχει εξαργυρώσει ή όχι τα κρύπτο του σε fiat.
Επιπλέον, διευκρίνισε ότι «Η δραστηριότητα (οι συναλλαγές) θα μπορούσε να μηδενίσει το χρονικό διάστημα που ο επενδυτής διατηρεί το περιουσιακό στοιχείο και που θα επηρέαζε την επιλεξιμότητα του για την κατηγορία μακροπρόθεσμων επενδυτών και την αντίστοιχη αξίωση έκπτωσης επί των κεφαλαιουχικών κερδών που δικαιούται αυτή η κατηγορία».

Λάβετε υπόψη, λοιπόν, ότι η παρακολούθηση της ροής του χρήματος μπορεί να συνοδεύεται από το δικό της σύνολο δαπανών και, ως εκ τούτου, δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι το μοτίβο μπορεί να επαναληφθεί, καθώς οι νέες μεταβλητές ενδέχεται να έχουν επίδραση στη σημερινή του εξέλιξη.

Η άγνωστη ποσότητα

Η πιο κρίσιμη διαφορά μεταξύ του 2017 και του τώρα, είναι η παρουσία των Ιδρυμάτων (θεσμικών/ επιχειρήσεων) στις αγορές. Τουλάχιστον, αυτό ισχύει για το Bitcoin και, σε κάποιο βαθμό, για τα altcoins μεγάλης κεφαλαιοποίησης όπως το Ether (ETH).
Μεγάλα τμήματα των alt αγορών, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν όλων των νομισμάτων χαμηλής κεφαλαιοποίησης και τα memecoins, όπως το Dogecoin (DOGE), κυριαρχούνται από εμπόρους και επενδυτές λιανικής.

Εξετάζοντας τα διαγράμματα κυριαρχίας, το BTC φάνηκε να ενισχύεται στα τέλη του 2020, καθώς το θεσμικό ενδιαφέρον για τα κρυπτονομίσματα άρχισε να αυξάνεται. Η κυριαρχία του συνέχισε να αυξάνεται μέχρι περίπου τον Ιανουάριο.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τα Ιδρύματα θα μπορούσαν να είναι πίσω από την πρόσφατη ώθηση στην κυριαρχία του BTC. Στις 21 Μαΐου, προέκυψε από τα on chain δεδομένα, ότι οι φάλαινες είχαν αγοράσει BTC αξίας 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η τιμή ήταν κάτω από τις 36.000$. Δύο μέρες αργότερα, τα crypto hedge fund, MVPQ Capital, ByteTree Asset Management και Three Arrows Capital επιβεβαίωσαν ότι ήταν οι αγοραστές.

Έτσι, υπάρχει πιθανότητα η ξαφνική ανάκαμψη της κυριαρχίας του Bitcoin να μην εμπίπτει στους κανονικούς κύκλους της αγοράς, αλλά να έχει επηρεαστεί από τις θεσμικές φάλαινες που συγκεντρώνουν BTC με την έκπτωση της πτώσης.

Επένδυση με μικρότερο ρίσκο, αλλά μέχρι πότε;

Το ερώτημα είναι: Σε ποιο βαθμό η συμμετοχή των Ιδρυμάτων θα κάνει τη διαφορά στο μοτίβο συμπεριφοράς της κυριαρχίας του BTC, σε σύγκριση με αυτά που παρατηρήθηκαν το 2017;
Ίσως η πιο κρίσιμη διαφορά μεταξύ Ιδρυμάτων και επενδυτών λιανικής, είναι ότι τα Ιδρύματα είναι πολύ πιο πιθανό να ακολουθήσουν τις επικρατούσες συνθήκες της αγοράς και να ακολουθήσουν επιλογές με λιγότερο ρίσκο. Επομένως, η κυριαρχία του BTC αυξάνεται, καθώς οι επενδυτές επιλέγουν να απομακρυνθούν από altcoins που θεωρούνται στοιχεία με μεγαλύτερο ρίσκο.

Ωστόσο, με βάση τα ρεπορτάζ για το «buying the dip /αγοράζοντας στην πτώση», φαίνεται ότι δεν υπάρχει λόγος να υποθέσουμε ότι οι επενδυτές αποφεύγουν το ρίσκο για το ίδιο το BTC, τουλάχιστον μέχρι τώρα.
Επιπλέον, τα αισιόδοξα συναισθήματα συνεχίζουν να στροβιλίζονται, κάτι απροσδόκητο αν σκεφτεί κανείς το χάος της αγοράς των τελευταίων εβδομάδων. Όπως φαίνεται από το ρεπορτάζ, το ενδιαφέρον για το BTC φαίνεται να εξακολουθεί να αυξάνεται.

Επομένως, υπάρχει ακόμη κάθε πιθανότητα, εάν το ενδιαφέρον για το BTC συνεχίσει να κρατάει καλά, και δεν υπάρχουν μεγάλες κακές ειδήσεις για να καταστρέψει το συναίσθημα γύρω από τα κρυπτονομίσματα, το μοντέλο ροής χρημάτων μπορεί να συνεχίσει να παίζει ξανά τον ιστορικό του ρόλο.
Προς το παρόν, εάν η ιστορία διατηρηθεί σταθερή, θα σημειωθούν ορισμένες περαιτέρω αυξήσεις στην κυριαρχία του BTC, προτού οι επενδυτές αρχίσουν και πάλι να επεκτείνονται σε altcoins μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Πηγή: NIKOLAI KUZNETSOV – 29/05/2021 -https://cointelegraph.com/news/bitcoin-dominance-cycle-suggests-the-2017-crypto-rally-could-repeat


USE CRYPTO, ACCEPT CRYPTO

Γιατί να αγοράζω και να πουλάω με crypto;
Πάνω από 180.000 επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο και εκατομμύρια καταναλωτές, χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα τους ως νόμισμα, στις καθημερινές ή τις εμπορικές τους συναλλαγές. Ενθαρρύνουμε  και στηρίζουμε ενεργά αυτή τη προσπάθεια, για την ευρεία καθιέρωση του αποκεντρωμένου χρήματος.
Στον κατάλογο μας θα βρείτε επιχειρήσεις, από την Ελλάδα και όλο το κόσμο, που δέχονται κρυπτονομίσματα.
Σήμερα σας προτείνουμε:

Η νέα προσφορά της Ledger, Crypto Starter pack, στοχεύει να βοηθήσει κυρίως αυτούς
που ξεκινούν τώρα τα πρώτα τους βήματα στο χώρο των κρυπτονομισμάτων.
Πρόκειται για ένα πακέτο που περιλαμβάνει: έναν οδηγό 26 σελίδων σε μορφή PDF,
ένα voucher 25 δολ. για τις πρώτες αγορές στο Ledger Live
και ένα πορτοφόλι Nano S.
Δείτε την προσφορά εδώ

ΤΑΒΕΡΝΑ ΑΓΓΕΛΟΣ
Παλιές συνταγές & παραδοσιακά πιάτα
Στρ. Καραϊσκάκη 1, Χαϊδάρι
https://www.facebook.com/tavernagelos 
https://twitter.com/taverna_angelos 
https://instagram.com/taverna.angelos

ERGOBYTE
Oλοκληρωμένες λύσεις πληροφορικής
Αριστοτέλους 21, Θεσσαλονίκη
www.ergobyte.gr 
https://www.facebook.com/ergobyte/
https://twitter.com/ergobyte 

Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.