Τα λεγόμενα privacy coins ή νομίσματα απορρήτου, είναι κρυπτονομίσματα που προστατεύουν, δυνητικά, την αναγνώριση πληροφοριών σχετικών με τον κάτοχό τους, χρησιμοποιώντας μια σειρά κρυπτογραφικών τεχνικών. Τα νομίσματα απορρήτου μπορεί να είναι δημοφιλή για ransomware και άλλες παράνομες χρήσεις και έχουν υποστεί αυξημένο έλεγχο από νομοθετικές αρχές και κυβερνητικές υπηρεσίες.
Η ψευδώνυμη φύση των διευθύνσεων Bitcoin, επιτρέπει συναλλαγές χωρίς αναγνώριση προσωπικών πληροφοριών, αλλά αυτό δεν το καθιστά εντελώς ανώνυμο κρυπτονόμισμα. Επειδή ολόκληρο το ιστορικό συναλλαγών ζει σε δημόσια θέα σε μία blockchain, είναι δυνατόν διάφοροι ερευνητές και άλλοι φορείς, να συνθέσουν τμηματικά τις ταυτότητες των κατόχων τους, με βάση την κίνηση των νομισμάτων και των λεπτομερειών που βρίσκονται μέσα στις διευθύνσεις.
Εκεί έρχονται τα λεγόμενα privacy coins ή νομίσματα απορρήτου. Τα κρυπτονομίσματα όπως το Monero (XMR), το Zcash (ZEC) και το Dash (DASH) χρησιμοποιούν διάφορες κρυπτογραφικές τεχνικές για να αποκρύψουν λεπτομέρειες σχετικά με τις συναλλαγές και να προστατεύσουν τους χρήστες από τα αδιάκριτα βλέμματα.
Οι οπαδοί των νομισμάτων απορρήτου υποστηρίζουν ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για απόλυτα νόμιμους σκοπούς, από οποιονδήποτε επιθυμεί να αποφύγει πιθανή εποπτεία από εξωτερικά μέρη, επιτρέποντας στον χρήστη να ελέγχει ποιες πληροφορίες επιλέγει να μοιραστεί με εταιρείες και οργανισμούς.
Επιπλέον, τα νομίσματα απορρήτου, φέρνουν το επίπεδο του απορρήτου των συναλλαγών που ήδη απολαμβάνουν οι χρήστες των μετρητών στην ψηφιακή οικονομία.
Ωστόσο, η άλλη πλευρά υποστηρίζει ότι τα νομίσματα απορρήτου έχουν γίνει δημοφιλή για πληρωμές ransomware, εγκληματικές συναλλαγές στο σκοτεινό διαδίκτυο και για ξέπλυμα χρήματος. Ως αποτέλεσμα, έχουν προσελκύσει την προσοχή υπηρεσιών επιβολής του νόμου και των νομοθετικών αρχών.
Ας ρίξουμε μια ματιά στο πώς λειτουργούν τα νομίσματα απορρήτου και ποια είναι τα πιο δημοφιλή από αυτά σήμερα.
Πως δουλεύουν τα νομίσματα απορρήτου;
Τα αρκετά και ποικίλα νομίσματα απορρήτου λειτουργούν με διαφορετικούς τρόπους, αλλά ο τελικός στόχος είναι ο ίδιος: όλα έχουν σχεδιαστεί για να αποκρύπτουν λεπτομέρειες όπως διευθύνσεις και ποσά που συναλλάσσονται, έτσι ώστε είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να ταυτοποιηθούν τα μέρη που συμμετείχαν σε μια συναλλαγή.
Ορισμένα νομίσματα απορρήτου δημιουργούν μια νέα διεύθυνση μίας χρήσης για κάθε συναλλαγή που ονομάζεται «stealth address», έτσι ώστε να μην υπάρχει προφανής τρόπος σύνδεσης πολλαπλών συναλλαγών σε μία μόνο πηγή.
Μια άλλη τεχνική που ονομάζεται zk-SNARK (Zero-Knowledge Succinct Non-Interactive Argument of Knowledge) χρησιμοποιεί προηγμένη κρυπτογραφία για την κρυπτογράφηση των πληροφοριών αναγνώρισης.
Οι υπογραφές Ring (δαχτυλιδιών) χρησιμοποιούνται από μερικά νομίσματα, συμπεριλαμβανομένου του Monero. Συνδέουν πολλές διευθύνσεις χρηστών, για να υπογράψουν ανώνυμα συναλλαγές, χωρίς να αποκαλύψουν ποια διεύθυνση την υπέγραψε τελικά.
Εν τω μεταξύ, το Mimblewimble – το οποίο, ναι, έχει πάρει το όνομά του από το ξόρκι του Harry Potter – είναι μια απλοποιημένη προσέγγιση σχεδιασμού blockchain, που διατηρεί μια πιο συμπαγή ιστορία από τις παραδοσιακές blockchain και δεν αποκαλύπτει πληροφορίες αναγνώρισης στο κοινό.
Ορισμένα νομίσματα χρησιμοποιούν επίσης μια διαδικασία που ονομάζεται «CoinJoin» που συνδυάζει συναλλαγές από διάφορους αποστολείς και στη συνέχεια εκταμιεύει τα χρήματα στους παραλήπτες. Το CoinJoin διατίθεται επίσης ως προαιρετική υπηρεσία ανάμειξης για το Bitcoin, το οποίο βοηθά στην απόκρυψη των συναλλαγών.
Το ξέρατε; Το Litecoin, το οποίο δεν είναι τώρα νόμισμα απορρήτου, μπορεί να εφαρμόσει το MimbleWimble ως δυνατότητα απορρήτου. Από τον Μάρτιο του 2021, η προτεινόμενη αναβάθμιση ήταν πλήρης και έτοιμη για έλεγχο.
Ποια είναι τα κυριότερα privacy coins;
Monero: Το Monero είναι το πιο γνωστό νόμισμα απορρήτου και έχει τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση αγοράς της κατηγορίας αυτής. Διακλαδισμένο ( Fork) από ένα προηγούμενο νόμισμα που ονομαζόταν Bytecoin το 2014, το Monero καθιστά ανώνυμες κρίσιμες λεπτομέρειες, όπως ο αποστολέας και ο παραλήπτης, καθώς και το ποσό της συναλλαγής, χρησιμοποιώντας τεχνικές όπως υπογραφές δακτυλίου και διευθύνσεις μίας χρήσης. Κάθε νόμισμα είναι επίσης ανταλλάξιμο, σε αντίθεση με το Bitcoin, επειδή είναι δυσδιάκριτα και δεν έχουν ανιχνεύσιμη ιστορία.
Το Monero είναι το αγαπημένο των χάκερ και χρησιμοποιείται συχνά για λύτρα από επιθέσεις ransomware, καθώς ευδοκιμεί στον σκοτεινό ιστό: η δημοφιλής αγορά του Λευκού Οίκου στο dark web, δέχεται μόνο το Monero, για παράδειγμα.
Zcash: Επηρεασμένο έντονα από το Bitcoin (επίσης διαθέτει το ίδιο όριο των 21 εκατομμυρίων νομισμάτων), το Zcash εφαρμόζει zk-SNARKs για να διασφαλίσει ότι πληρούνται όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις, για μια έγκυρη συναλλαγή χωρίς να εκτίθενται προσωπικά, εμπιστευτικά δεδομένα.
Το Zcash προσφέρει πολλαπλούς τύπους συναλλαγών, από πλήρως δημόσια έως πλήρως ιδιωτικά, οπότε είναι δυνητικά πιο φιλικό προς τη Νομοθεσία από το Monero, και οι πλήρως θωρακισμένες συναλλαγές μπορούν να περιλαμβάνουν και ιδιωτικά σημειώματα. Η ανάπτυξη του Zcash καθοδηγείται από την κερδοσκοπική εταιρεία Electric Coin Company.

Dash: Fork του Bitcoin, με σκοπό τη βελτίωση του αρχικού κρυπτονομίσματος, το Dash μπορεί να συνδυάσει πολλαπλές συναλλαγές με το CoinJoin (που ονομάζεται PrivateSend) για να αποκρύψει δυνητικά στοιχεία αναγνώρισης. Το Dash έχει τις δυνατότητες απορρήτου του προαιρετικές και έχει επίσης μια επιλογή InstantSend, για γρήγορες συναλλαγές που επιβεβαιώνονται εντός δύο δευτερολέπτων. Το Dash απόκτησε δημοτικότητα σε χώρες που έχουν γνωρίσει τεράστιο πληθωρισμό με τα αντίστοιχα fiat νομίσματα τους.
Το ξέρατε; Το Dash παλαιότερα ονομαζόταν Darkcoin. Δεδομένης της συσχέτισης του ονόματος με σκοτεινές αγορές στο Διαδίκτυο και άλλους κακόβουλους σκοπούς, δεν αποτέλεσε έκπληξη που μετονομάστηκε σε Dash το 2015.
Είναι τα privacy coins νόμιμα;
Νομίσματα που επιτρέπουν την ανωνυμία, όπως τα νομίσματα απορρήτου που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο, έχουν απαγορευτεί στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα. Προς το παρόν είναι νόμιμα σε άλλα κράτη όπου τα κρυπτονομίσματα είναι ευρύτερα νόμιμα, αλλά ορισμένα ανταλλακτήρια είναι επιφυλακτικά απέναντί τους, για πιθανές επιπλοκές με τη νομοθεσία και τις ελεγκτικές αρχές.
Τον Ιούνιο του 2020, ο ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Coinbase, Brian Armstrong, παραδέχτηκε ότι ήθελε προσωπικά να συμπεριλάβει το Monero στο ανταλλακτήριο, αλλά ότι οι «συνομιλίες στο παρασκήνιο» με ρυθμιστικές αρχές, τον έπεισαν ότι δεν ήταν μια μάχη που αξίζει να διεξαχθεί αυτή τη στιγμή.
«Δεν ξέρουμε αν πρόκειται για ένα πεδίο στον οποίο θέλουμε να πεθάνουμε και πρέπει να πάρουμε πολλές σκληρές αποφάσεις τέτοιου τύπου», είπε. Ωστόσο, ο Armstrong πιστεύει ότι οι ρυθμιστικές αρχές θα γίνουν πιο άνετες με νομίσματα απορρήτου με την πάροδο του χρόνου.
Το συνεργαζόμενο ανταλλακτήριο ShapeShift, διέγραψε το Monero και το Dash τον Νοέμβριο του 2020, ενώ το Bittrex διέγραψε το Monero, το Zcash και το Dash τον Ιανουάριο του 2021.
Το τελευταίο ανέφερε «εξελισσόμενα κανονιστικά πρότυπα και άλλα ζητήματα συμμόρφωσης» ως μέρος της συλλογιστικής του για κατάργηση των νομισμάτων απορρήτου από τον κατάλογο των εμπορευόμενων νομισμάτων του ανταλλακτηρίου. Μέχρι σήμερα, τα δημοφιλή ανταλλακτήρια Binance και Kraken έχουν στους καταλόγους τους και τα τρία κορυφαία νομίσματα απορρήτου.
Το μέλλον των privacy coins
Μαζί με την ευκόλως εννοούμενη απειλή επιπρόσθετων κανονισμών, οι κυβερνητικές υπηρεσίες και εταιρείες ανάλυσης δεδομένων, αυξάνουν επίσης τις προσπάθειές τους να σπάσουν τα νομίσματα απορρήτου.
Τον Σεπτέμβριο του 2020, η Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων των Ηνωμένων Πολιτειών (IRS) επιβεβαίωσε ότι είχε αναθέσει ένα -δύο συμβόλαια αξίας 1,25 εκατομμυρίων δολαρίων συνολικά, σε εταιρείες που προσπαθούν να αναπτύξουν εργαλεία ανίχνευσης των συναλλαγών στο Monero.
Τον Νοέμβριο του 2020, η εταιρία εγκληματολογίας blockchain CipherTrace, η οποία συνεργάζεται με το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, υπέβαλε αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για εργαλεία ανίχνευσης συναλλαγών στο Monero.
Τον δε Μάιο του 2021, το Εθνικό Κέντρο CyberCrime της Νορβηγίας αποκάλυψε ότι προσπαθούσε να σπάσει τόσο το Monero όσο και το Dash, σε μια υπόθεση αγνοουμένων. Το κατά πόσον κάποια από αυτές τις προσπάθειες παράγει αξιόπιστα εργαλεία ανίχνευσης, μένει να φανεί, αλλά υπάρχει μεγάλο κυβερνητικό ενδιαφέρον για την εξεύρεση τρόπων διάσπασης των νομισμάτων απορρήτου.
Στο μεταξύ, αυτά τα νομίσματα κερδίζουν σε δημοτικότητα. Η τιμή του Monero αυξήθηκε κατά 30% τον Μάιο του 2021, αφού η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε πρόταση να επιβάλει στις επιχειρήσεις να αναφέρουν τις συναλλαγές υψηλής αξίας που γίνονται με τη χρήση κρυπτονομισμάτων.
Πολλοί traders κρυπτονομισμάτων φαίνεται να θέλουν να διατηρήσουν τις συναλλαγές τους πραγματικά ιδιωτικές, ακόμη και εν μέσω των διαφαινόμενων προκλήσεων εκ μέρους της νομοθεσίας και των κανόνων συμμόρφωσης που βρίσκονται στον ορίζοντα
Πηγή: By Andrew Hayward – 31/05/2021- https://decrypt.co/resources/what-are-privacy-coins-monero-zcash-and-dash-explained
USE CRYPTO, ACCEPT CRYPTO
Γιατί να αγοράζω και να πουλάω με crypto;
Πάνω από 180.000 επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο και εκατομμύρια καταναλωτές, χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα τους ως νόμισμα, στις καθημερινές ή τις εμπορικές τους συναλλαγές. Ενθαρρύνουμε και στηρίζουμε ενεργά αυτή τη προσπάθεια, για την ευρεία καθιέρωση του αποκεντρωμένου χρήματος.
Στον κατάλογο μας θα βρείτε επιχειρήσεις, από την Ελλάδα και όλο το κόσμο, που δέχονται κρυπτονομίσματα.
Σήμερα σας προτείνουμε:

Η νέα προσφορά της Ledger, Crypto Starter pack, στοχεύει να βοηθήσει κυρίως αυτούς
που ξεκινούν τώρα τα πρώτα τους βήματα στο χώρο των κρυπτονομισμάτων.
Πρόκειται για ένα πακέτο που περιλαμβάνει: έναν οδηγό 26 σελίδων σε μορφή PDF,
ένα voucher 25 δολ. για τις πρώτες αγορές στο Ledger Live
και ένα πορτοφόλι Nano S.
Δείτε την προσφορά εδώ
METABOOK online marketplace μεταχειρισμένων βιβλίων https://www.facebook.com/metabookgr/ https://metabook.gr/ TICTAC Ανάκτηση δεδομένων (Data Recovery) Βουλιαγμένης 112 Α & Τύχης 2, Ελληνικό https ://tictac.gr/ https://www.facebook.com/tictac.anaktisi.dedomenon.data.recovery/
Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.