H EKT προειδοποιεί ότι η τεχνολογία θα ξεπεράσει τις κυβερνήσεις στα ψηφιακά νομίσματα

H EKT προειδοποιεί ότι η τεχνολογία θα ξεπεράσει…

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποιεί ότι ο τομέας της τεχνολογίας ενδέχεται να ξεπεράσει τις κυβερνήσεις, εάν δεν προχωρήσουν σύντομα στο ψηφιακό νόμισμα, σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα.
Υπάρχει κίνδυνος, αναφέρει η έκθεση, απώλειας της νομισματικής αυτονομίας, ειδικά όταν η big tech (εταιρείες μεγάλης τεχνολογίας π.χ. Facebook) θα παρουσιάσει σύντομα τα δικά της ψηφιακά νομίσματα.

Σε μια έντονη προειδοποίηση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δήλωσε σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα, ότι οι κυβερνήσεις που επιλέγουν να μην εισαγάγουν ψηφιακά νομίσματα της Κεντρικής τους Τράπεζας (CBDC), ενδέχεται να αντιμετωπίσουν απειλές για τα χρηματοοικονομικά τους συστήματα και τη νομισματική τους αυτονομία.

Τα CBDC είναι ψηφιακές εκδόσεις των νομισμάτων fiat, οι οποίες στην περίπτωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα ήταν ψηφιακή έκδοση του ευρώ. Είναι παρόμοια με τα stablecoins, τα οποία συνδέονται με αναλογία 1: 1 με ένα συγκεκριμένο νόμισμα fiat.

Η έκθεση, Ο διεθνής ρόλος του ευρώ, Ιούνιος 2021, αναφέρει ότι ένας κίνδυνος αποτυχίας στην εισαγωγή του CBDC προέρχεται από ανησυχίες ότι «ξένοι τεχνολογικοί γίγαντες, ενδεχομένως να προσφέρουν τεχνητά νομίσματα στο μέλλον».

Ενώ η έκθεση δεν αναφέρει κανένα όνομα, η ΕΚΤ πιθανότατα έχει στο μυαλό της το Facebook και το Diem Association, του οποίου το Facebook είναι ο κύριος υποστηρικτής. Τον περασμένο μήνα, το έργο ανέφερε ότι μια πιλοτική έκδοση του ψηφιακού νομίσματός, ενός stablecoin, έχει δρομολογηθεί.

«Θα επηρεαστεί η ικανότητα των κεντρικών τραπεζών, να εκπληρώσουν την εντολή νομισματικής πολιτικής που έχουν από τα κράτη και ο ρόλος τους ως έσχατη λύση», διαβάζουμε στην έκθεση.

Ο Pieter Cleppe, αναλυτής πολιτικής της ΕΕ στο Property Rights Alliance (PRA) και πρώην επικεφαλής του think tank Open Europe, δήλωσε ότι ενώ η ΕΚΤ βλέπει μια πιθανή απειλή από τη μεγάλη τεχνολογία, οι ιδιωτικές τράπεζες αισθάνονται εξίσου απειλούμενες από το ψηφιακό ευρώ της ΕΚΤ.

«Ένα ψηφιακό ευρώ θα ενίσχυε τον ρόλο της ΕΚΤ στο τραπεζικό σύστημα, εις βάρος των ιδιωτικών τραπεζών«, δήλωσε ο Cleppe στο Decrypt. «Αυτό σημαίνει ότι, οποιαδήποτε νομισματική επέκταση θα οδηγούσε στον πληθωρισμό πολύ πιο γρήγορα, καθώς οι ιδιωτικές τράπεζες δεν θα ήταν πλέον εκεί για να αποτρέψουν τη ροή όλων αυτών των χρημάτων στην πραγματική οικονομία».

Δημιουργώντας ένα CBDC για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Οι κυβερνήσεις συχνά ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν ένα CBDC, επειδή τα ψηφιακά νομίσματα fiat διευκολύνουν την ανάλυση χρηματοοικονομικών συναλλαγών και αποτελούν φθηνότερη εκταμίευση χρημάτων σε περιόδους κρίσης.

Ειδικότερα, στο σημείο «ειδικά χαρακτηριστικά – box 8», η έκθεση αναφέρει.
«… το πόσο ελκυστικό είναι παγκόσμια ένα νόμισμα, εξαρτάται από θεμελιώδεις οικονομικές δυνάμεις τις οποίες η ψηφιοποίηση είναι απίθανο να αλλάξει. Ωστόσο, τα χαρακτηριστικά που είναι ειδικά για τα ψηφιακά μέσα πληρωμής, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας, του χαμηλού κόστους συναλλαγής και των αποτελεσμάτων ομαδοποίησης, θα μπορούσαν να προωθήσουν τη διεθνή υιοθέτηση ενός νομίσματος.
Αυτές οι δυνατότητες μπορούν να συνδυαστούν για να δημιουργήσουν κύκλους θετικών σχολίων για τη χρήση ενός νομίσματος ως μέσου πληρωμής και αποθήκευσης της αξίας και, επομένως, έχουν επιπτώσεις στην παγκόσμια ελκυστικότητά του. Επιπλέον, τα ειδικά χαρακτηριστικά σχεδιασμού ενός CBDC, θα ήταν σημαντικά για την παγκόσμια εμβέλεια και, τελικά, για τον διεθνή ρόλο του νομίσματος του οποίου αποτελεί την ψηφιακή έκφραση.
Τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ικανότητα και τα κίνητρα των μη κατοίκων μίας επικράτειας, να χρησιμοποιούν ένα CBDC ως μέσο πληρωμής, ως μονάδα λογαριασμού ή /και αποθήκευση αξίας.»

«Ακριβώς όπως το κινεζικό ψηφιακό yuan, το ψηφιακό ευρώ της ΕΚΤ προορίζεται τελικά να παρακολουθεί τους χρήστες. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το θεμελιώδες πνεύμα των κρυπτονομισμάτων, τα οποία στην ουσία τους προσπαθούν να απελευθερώσουν χρήματα από τον κρατικό έλεγχο» δήλωσε ο Cleppe στο Decrypt.
Σε αντίθεση με τα κρυπτονομίσματα, τα CBDC συνήθως δεν προορίζονται να βρίσκονται σε αποκεντρωμένη blockchain, καθώς η κεντρική τράπεζα θα επιδιώκει να διατηρήσει σαφή εξουσία επί των καθολικών. Η ΕΚΤ δεν έχει ακόμη αποφασίσει για την επιλογή της βασικής τεχνολογίας πάνω στην οποία θα οικοδομήσει το ψηφιακό της νόμισμα.
Τον Απρίλιο, η ΕΚΤ απεύθυνε ένα ερωτηματολόγιο στο κοινό σχετικά με τα σχέδια της για το CBDC. Εκεί διαπίστωσε ότι οι μισοί από τους ερωτηθέντες, πιστεύουν ότι το blockchain θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τις πλαστογραφίες και να επιλύσει τεχνικά προβλήματα. Μπορείτε να δείτε το σχετικό άρθρο εδώ.
Ωστόσο, δεν υπάρχουν πολλές κυβερνήσεις που βιάζονται να κυκλοφορήσουν ψηφιακές εκδόσεις των νομισμάτων τους.

Οι Μπαχάμες ξεκίνησαν τα sand dollars τους, τον Οκτώβριο. Τον ίδιο μήνα, το ψηφιακό yuan της Κίνας, το οποίο εξακολουθεί να είναι πιλοτικό και είναι το πιο προηγμένο έργο CBDC από μια μεγάλη οικονομία, είχε επεξεργαστεί συναλλαγές αξίας 1,1 δισεκατομμυρίων yuan.
Όμως, άλλες χώρες, όπως η Βρετανία και η Ιαπωνία, αφιερώνουν, χωρίς ιδιαίτερη βιασύνη χρόνο, για να εξετάσουν το ζήτημα. Η τελευταία έκθεση δείχνει ότι και η ΕΚΤ κάνει το ίδιο.

Πηγές:
Ekin Genç – 02/06/2021 – https://decrypt.co/72539/european-central-bank-warns-countries-fail-launch-their-own-digital-currency
https://www.ecb.europa.eu/pub/ire/html/ecb.ire202106~a058f84c61.en.html


USE CRYPTO, ACCEPT CRYPTO

Γιατί να αγοράζω και να πουλάω με crypto;
Πάνω από 180.000 επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο και εκατομμύρια καταναλωτές, χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα τους ως νόμισμα, στις καθημερινές ή τις εμπορικές τους συναλλαγές. Ενθαρρύνουμε  και στηρίζουμε ενεργά αυτή τη προσπάθεια, για την ευρεία καθιέρωση του αποκεντρωμένου χρήματος.
Στον κατάλογο μας θα βρείτε επιχειρήσεις, από την Ελλάδα και όλο το κόσμο, που δέχονται κρυπτονομίσματα.
Σήμερα σας προτείνουμε:

Η νέα προσφορά της Ledger, Crypto Starter pack, στοχεύει να βοηθήσει κυρίως αυτούς
που ξεκινούν τώρα τα πρώτα τους βήματα στο χώρο των κρυπτονομισμάτων.
Πρόκειται για ένα πακέτο που περιλαμβάνει: έναν οδηγό 26 σελίδων σε μορφή PDF,
ένα voucher 25 δολ. για τις πρώτες αγορές στο Ledger Live
και ένα πορτοφόλι Nano S.
Δείτε την προσφορά εδώ

CUT & STYLE
Κομμωτήριο, περιποίηση μαλλιών
Παπάφη 5 – Θεσσαλονίκη
https://www.facebook.com/CUT-STYLE-%CE%A0%CE%B1%CF%80%CE%AC%CF%86%CE%B7-1613700915516016/

ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ / ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ
Βιοτεχνία αγωγών & Εξαρτημάτων αερισμού
18ο ΧΛΜ Ε.Ο Θεσσαλονίκης – Σερρών
Τηλ. 6977 578 149 / 6977 348 153

Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.