Η αυγή της γεωπολιτικής του Bitcoin

Οι λαοί και οι ηγέτες της Λατινικής Αμερικής, αντιμετώπισαν δεκαετίες καταστολής από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το Bitcoin τους παρέχει έναν τρόπο να αντισταθούν.
Στο άρθρο που ακολουθεί, ο David Z. Morris, επικεφαλής αρθρογράφος του CoinDesk, επιχειρεί μία ανάλυση, μέσα από μία ιστορική αναδρομή, για την επίπτωση που θα μπορούσε να έχει η υιοθέτηση του Bitcoin και των κρυπτονομισμάτων γενικότερα, όχι μόνο στην οικονομική ανάκαμψη των αναπτυσσόμενων χωρών αλλά και στις νέες γεωπολιτικές ισορροπίες που θα μπορούσε να διαμορφώσει, ως ένα δίκαιο και αμερόληπτο εργαλείο οικονομικής πολιτικής.


Η χαρά μου που πήρα άδεια και επισκέφτηκα μετά από πολύ καιρό – λόγω covid- την οικογένειά μου, σίγουρα θα ευχόμουν να μην είχε επισκιαστεί από την πιο σημαντική, μοναδική εξέλιξη, στην ιστορία των κρυπτονομισμάτων μέχρι τώρα: την υιοθέτηση του bitcoin ως νόμιμου χρήματος σε μία χώρα, στο Ελ Σαλβαδόρ.

Σίγουρα υπάρχουν πολλά αδιευκρίνιστα σημεία ακόμα στην κίνηση αυτή. Αυτά περιλαμβάνουν τη βασική πρόκληση που θέτουν οι συναλλαγματικές ισοτιμίες και οι αργές και ακριβές συναλλαγές στην αλυσίδα του bitcoin, τις οποίες το Ελ Σαλβαδόρ θα αντιμετωπίσει με τη βοήθεια της εταιρείας Strike. Ένα άλλο σημαντικό ερώτημα είναι, αν ο Πρόεδρος του Σαλβαδόρ, ο Nayib Bukele, ο οποίος είναι εξαιρετικά δημοφιλής αλλά έχει κάνει αυταρχικές κινήσεις για την εδραίωση της εξουσίας του, είναι ο ιδανικός ηγέτης για να κάνει αυτό το ιλιγγιώδες πρώτο βήμα.

Αλλά αυτές οι λεπτομέρειες είναι ωχρές σε σύγκριση με το γενικότερο πλαίσιο: Για πρώτη φορά, ένα έθνος έχει υιοθετήσει ένα νόμισμα που ούτε ελέγχεται από το ίδιο, ούτε από κάποια άλλη οντότητα.
Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό επειδή το Ελ Σαλβαδόρ είχε προηγουμένως χρησιμοποιήσει το δολάριο των ΗΠΑ ως το μοναδικό νόμισμά του. Το δολάριο θα εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ευρέως στη χώρα, αλλά η προσθήκη του bitcoin στο κάδρο, ακόμη και σε περιορισμένη μορφή, μειώνει την επιρροή των ΗΠΑ και άλλων πλούσιων χωρών.

Η ανταπόκριση των προσωπικοτήτων του κατεστημένου των ΗΠΑ και της Ευρώπης, ήταν κάπως σιωπηρή αλλά προφανής. Μπορείτε κυριολεκτικά να οσμιστείτε τον φόβο.

Για παράδειγμα, ο πρώην πρόεδρος Donald Trump τη Δευτέρα απάντησε στο σχέδιο λέγοντας: «Το Bitcoin, φαίνεται απλώς μια απάτη. Δεν μου αρέσει γιατί είναι ένα άλλο νόμισμα που ανταγωνίζεται το δολάριο… Θέλω το δολάριο να είναι το νόμισμα του κόσμου. Αυτό έλεγα πάντα»
Η γερουσιαστής των Δημοκρατικών Elizabeth Warren, χωρίς να αναφέρεται απευθείας στο Ελ Σαλβαδόρ, επέλεξε τη στιγμή για να επιτεθεί ευρέως στα κρυπτονομίσματα. Διαβάστε περισσότερα: David Morris: The Node: Warren Versus the Volcano

Η χρήση του δολαρίου ως παγκόσμιου μέσου συναλλαγών και αποταμίευσης, παρέχει τεράστια οφέλη για τις ΗΠΑ και η απώλεια αυτής της κυριαρχίας, είτε πρόκειται για το bitcoin είτε για το yuan, θα έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία τους.
Είναι ένας φόβος που λίγοι ηγέτες των ΗΠΑ έχουν διατυπώσει τόσο ρητά σε σχέση με το bitcoin – αλλά ο Trump, καλώς ή κακώς, έχει ένα χάρισμα να λέει φωναχτά αυτό που πολλοί άλλοι σκέφτονται.

Οι ΗΠΑ δεν είναι ο μόνος που ανησυχεί για την κίνηση του Ελ Σαλβαδόρ. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χτύπησε την Πέμπτη το πρωί, λέγοντας ότι το σχέδιο του Ελ Σαλβαδόρ εγείρει «μια σειρά μακροοικονομικών, χρηματοοικονομικών και νομικών ζητημάτων που απαιτούν πολύ προσεκτική ανάλυση». Αυτό μπορεί να ακούγεται αρκετά ανώδυνο, αλλά όταν γνωρίζουμε ότι το ΔΝΤ είναι ουσιαστικά ένα εργαλείο οικονομικού εξαναγκασμού που χρησιμοποιείται από τα πλούσια βόρεια κράτη για να εκφοβίζει τις αναπτυσσόμενες χώρες στον παγκόσμιο νότο, αποκτά έναν δυσοίωνο τόνο.

Ταυτόχρονα, οι σκεπτικιστές του bitcoin, παραμένουν στην ιδέα ότι ο 39χρονος Bukele είναι ένας αναδυόμενος αυταρχικός ηγέτης. Ο Bukele έχει πράγματι λάβει σημαντικά μέτρα για να αποδυναμώσει τους ελέγχους επί της εξουσίας του, συμπεριλαμβανομένων απολύσεων δικαστών και αξιωματούχων κατά της διαφθοράς.
Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν επίσης πολλούς από τους συμμάχους του Bukele για διαφθορά. Ωστόσο, οι Σαλβαδοριανοί λατρεύουν προφανώς τον πρόεδρό τους, ο οποίος έχει σταθερή βαθμολογία αποδοχής κοντά στο 90%, πιθανώς επειδή καταλαβαίνουν τις ενέργειές του στο πλαίσιο της άστατης και ζοφερή πολιτικής ιστορίας του Ελ Σαλβαδόρ.
Την ίδια στιγμή, η κληρονομιά της εμπλοκής των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική και στο Ελ Σαλβαδόρ συγκεκριμένα, παρέχει άφθονους λόγους για να είναι επιφυλακτικοί στις προσπάθειες να απονομιμοποιηθεί ένας δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος.

Ας εξετάσουμε πρώτα ότι αφορά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το ΔΝΤ, το οποίο κυριαρχείται από ανεπτυγμένες οικονομίες και συνεχώς διευθύνεται από Ευρωπαίους, χορηγεί δάνεια προς αναπτυσσόμενες χώρες που βρίσκονται σε οικονομική ή χρηματοπιστωτική κρίση.
Αν και ιδρύθηκε με υψηλά ιδανικά, από τη δεκαετία του 1970 το ΔΝΤ έχει χρησιμοποιήσει αυτά τα δάνεια ως καταναγκαστικό εργαλείο για να προωθήσει τα συμφέροντα του «πρώτου κόσμου» ως μέρος μιας νεοφιλελεύθερης στρατηγικής που η Naomi Klein ονόμασε «Το δόγμα του σοκ«.
Το ΔΝΤ έχει σταθερά συνδέσει τα επείγοντα δάνεια του με δραστικές οικονομικές «μεταρρυθμίσεις» που συνήθως ισοδυναμούν με βάναυση λιτότητα για τους εργαζόμενους και ελευθερία ελέγχων για διεθνείς (κυρίως αμερικανικές και ευρωπαϊκές) εταιρείες.
Είναι (το ΔΝΤ) αυτό που, χωρίς υπερβολή, ένας μετανοημένος τραπεζίτης περιέγραψε, στο μπεστ σέλερ του 2004 με τίτλο «Εξομολογήσεις ενός Οικονομικού Δολοφόνου».

Εχει δεχτεί έντονη κριτική το ΔΝΤ, για περισσότερες από δύο δεκαετίες, αλλά παρέμεινε πεισματικά στην πορεία του. Το 2019, όταν ο Ισημερινός ήταν σε σοβαρή οικονομική ύφεση, το ΔΝΤ παρενέβη για να του δανείσει 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Σε αντάλλαγμα για αυτό το πραγματικά προσβλητικά μικρό ποσό, το ΔΝΤ απαίτησε πολιτικές «εκσυγχρονισμού» που περιλάμβαναν την ιδιωτικοποίηση δημόσιων περιουσιακών στοιχείων, την απογύμνωση της προστασίας των εργαζομένων και τη μείωση των δημόσιων δαπανών κατά 6% σε διάστημα τριών ετών.
Το ΔΝΤ γνώριζε και αναγνώρισε ότι αυτές οι περικοπές δαπανών θα έφερναν τον Ισημερινό σε μεγαλύτερη ύφεση, αυξάνοντας την ανεργία και τη φτώχεια.

Τα πιο πρόσφατα δεδομένα της Παγκόσμιας Τράπεζας για την οικονομία του Ισημερινού είναι από το 2019, οπότε εξακολουθεί να είναι ασαφές πώς διαδραματίζονται τα πράγματα σε αυτήν την περίπτωση, αλλά μπορεί κανείς να μαντέψει ότι το να προκληθεί εσκεμμένα ύφεση, λίγο πριν από την πανδημία του κοροναϊού… δεν ήταν το ιδανικό σχέδιο. Διαβάστε περισσότερα: JP Koning:Το El Salvador υιοθετεί το Bitcoin: Μόδα ή γράφεται ιστορία;

Οι ίδιες ευγενείς πολιτικές έχουν εφαρμοστεί, συνήθως με πανομοιότυπο τρόπο και με μικρή ευελιξία βάσει των τοπικών συνθηκών, σε δεκάδες αναπτυσσόμενες χώρες. Σύμφωνα με την πιο αποκρουστική από αυτές τις διατάξεις, το ΔΝΤ απαγόρευσε ακόμη και σε ορισμένες χώρες να παρέχουν δωρεάν εκπαίδευση στα παιδιά, στο όνομα της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι αυτές οι αιμοσταγείς μεταρρυθμίσεις παράγουν μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Ακόμα κι αν αυτό ισχύει, επιβαρύνουν με τεράστιο κόστος τόσο στην εθνική κυριαρχία όσο και στην παγκόσμια σταθερότητα.
Στο πιο διαβόητο παράδειγμα, πιστεύεται ευρέως ότι τα πακέτα διάσωσης του ΔΝΤ επιδείνωσαν άσχημα την χρηματοπιστωτική κρίση της Ασίας το 1997, επειδή οι συμφωνίες κατέστησαν αδύνατο για τα κράτη να εμποδίσουν τη βραχυπρόθεσμη φυγή κεφαλαίων. (Αυτή είναι μία εκδοχή των γεγονότων όπως περιγράφεται, όχι σε κάποιο ριζοσπαστικό πολιτικό φύλλο ευρείας κυκλοφορίας, αλλά στην Εγκυκλοπαίδεια Britannica). Οι επιπτώσεις τελικά αυτής της πολιτικής του ΔΝΤ, εξαπλώθηκαν μέχρι τη Βραζιλία και τη Ρωσία.

Μπορείτε να αρχίσετε να βλέπετε γιατί το ΔΝΤ μπορεί να θεωρήσει την υιοθέτηση ενός ανεξάρτητου νομισματικού συστήματος από τις αναπτυσσόμενες χώρες, ως αξίωση «πολύ προσεκτικής ανάλυσης», όπως το έθεσε ο εκπρόσωπος του.
Για παράδειγμα, τουλάχιστον μια από τις πιέσεις που μπορεί να ασκήσει εκ μέρους των ευρωαμερικανών αφεντικών του, βασίζεται στον έλεγχο του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος, το οποίο μπορεί να παρακάμψει το bitcoin.

Αλλά, προς Θεού, ας ελπίσουμε ότι κανένα αναπτυσσόμενο κράτος δεν θα σκεφτεί την αποκεντρωμένη χρηματοδότηση (DeFi), την επόμενη φορά που θα χρειαστεί ένα δάνειο – αυτό θα ήταν απλώς απαίσιο (..για το ΔΝΤ)
Θυμάστε όλα τα εμπόδια που έπρεπε να υπερπηδήσει ο Ισημερινός για 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια; Το συνολικό κεφάλαιο των συστημάτων DeFi σήμερα είναι 59,4 δισεκατομμύρια δολάρια.
Δεν αποτελεί μεγάλο άλμα να φανταστούμε ένα μέλλον, στο οποίο το ΔΝΤ δεν είναι πλέον ο δανειστής της τελευταίας λύσης για χώρες που βρίσκονται σε κρίση. Μπορούν να δανειστούν απευθείας από τους υπόλοιπους, από εμάς, χωρίς να υποβληθούν σε καταστροφικές, αντι-ανθρώπινες «μεταρρυθμίσεις».

Αν χρησιμοποιηθεί έξυπνα, το Bitcoin μπορεί να είναι ένα σημαντικό εργαλείο για όλα τα έθνη που θέλουν να αποτινάξουν το ζυγό των πλούσιων, ξεδιάντροπων και τραμπούκων Βορείων, που τους έχουν κοστίσει τόσο πολύ.


Αλλά, πάλι, το ευρύτερο πλαίσιο είναι κρίσιμο. Ο Bukele ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα ως μέλος του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου Farabundo Marti, ενός κόμματος που αναπτύχθηκε από ένα αριστερό αντάρτικο κίνημα μετά το τέλος του 12ετούς εμφυλίου πολέμου της χώρας το 1992. Το FMLN υποστηρίχθηκε από τη Σοβιετική Ένωση στον αγώνα της ενάντια σε ένα δεξιό στρατιωτικό καθεστώς, το οποίο χρησιμοποιούσε τακτικά παραστρατιωτικές ομάδες θανάτου, για να εκτελέσει και να τρομοκρατήσει τους αμάχους πολίτες.

Και εδώ, ετοιμαστείτε να σοκαριστείτε: Η εκστρατεία της τρομοκρατικής καταστολής του καθεστώτος του Σαλβαδόρ, υποστηρίχθηκε από βοήθεια 1 έως 2 εκατομμυρίων δολαρίων ημερησίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Αυτή η χρηματοδότηση ήταν μέρος της πολιτικής του Ψυχρού Πολέμου των ΗΠΑ, για τη χρήση των αναπτυσσόμενων χωρών ως αντ’ αυτών πεδίων μάχης ενάντια στη Σοβιετική Ένωση. Πάνω από 75.000 πολίτες του Σαλβαδόρ πιστεύεται ότι δολοφονήθηκαν από αμερικανικές δυνάμεις μεταξύ 1980 και 1992.

Σε όλη τη Λατινική Αμερική, η νοοτροπία πίσω από αυτές τις πολιτικές έχει παραμείνει μέχρι σήμερα, ακόμη και χωρίς να υπάρχει η ΕΣΣΔ για να την πολεμήσει. Οι ΗΠΑ έχουν χρησιμοποιήσει αναρίθμητες βάναυσες, σκληρές και παραπλανητικές τακτικές για να παρεμβαίνουν και να εκθέτουν δημοκρατικά εκλεγμένους αριστερούς πολιτικούς, ειδικά εκείνους που είναι πιο αγαπητοί από τους πολίτες τους.

Αυτό συνεχίζεται και σήμερα. Οι ΗΠΑ, και ιδιαίτερα η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών, είναι γνωστό ότι συμμετείχαν ενεργά στο πραξικόπημα του 2019 εναντίον του Evo Morales, του δημοκρατικά εκλεγμένου και εξαιρετικά δημοφιλούς αριστερού ηγέτη της Βολιβίας.
Ο Morales, ο πρώτος ιθαγενής ηγέτης της Βολιβίας, ήταν επίσης ένας εκπληκτικά αποτελεσματικός σχεδιαστής της οικονομίας, μειώνοντας δραματικά τη φτώχεια και αυξάνοντας το βιοτικό επίπεδο στη χώρα του. Ειλικρινά, είναι τυχερός που ζει.

Ακόμη πιο τρομερή είναι η πρόσφατη αναφορά, που δείχνει ότι η CIA ήταν ενεργός παίκτης στη λεγόμενη επιχείρηση «Lavo Jato» στη Βραζιλία. Ενώ επίσημα πλαισιώθηκε ως εκστρατεία για την καταπολέμηση της διαφθοράς, πολλοί παρατηρητές λένε ότι το Lavo Jato ήταν πρακτικά ένα πραξικόπημα, αυτή τη φορά εναντίον του Προέδρου Luis Inacio Lula da Silva, ο οποίος παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής, με βαθμό αποδοχής άνω του 80%, χρόνια μετά την καταδίκη του για υποτιθέμενη διαφθορά.

Η επιχείρηση Lavo Jato οδήγησε άμεσα στην ενδυνάμωση του Jair Bolsonaro, ενός ακροδεξιάς ιδεολογίας πολιτικού, τον οποίο δεν φαίνεται άδικο να περιγράψουμε ως εντελώς ανισόρροπο. Οι πολιτικές του Bolsonaro σχετικά με τα πάντα, από το τροπικό δάσος του Αμαζονίου έως την πανδημία του κορωναϊού, έχουν προκαλέσει σοβαρή ζημιά στον λαό της Βραζιλίας, στην οικονομία της Βραζιλίας και στο παγκόσμιο περιβάλλον.

Η αντίσταση του Bukele στα μέτρα κατά της διαφθοράς, πρέπει να εξεταστεί σε αυτό το ζοφερό πλαίσιο: Στη Λατινική Αμερική, η «καταπολέμηση της διαφθοράς» είναι πολύ συχνά ο κωδικός για «μια αμερικανική συνωμοσία για την ανατροπή της κυβέρνησής μιάς χώρας».
Ο ίδιος ο Bukele φάνηκε να το υπαινίσσεται, στην απάντησή του σε ορισμένους από τους ισχυρισμούς περί διαφθοράς, όταν εξέφρασε το σοκ που υπέστη, όταν η έρευνα δεν βρήκε ούτε μια υπόθεση διαφθοράς στο δεξιό κόμμα ARENA που του αντιτίθεται.

Και αυτά είναι μόνο δύο τρομακτικά πρόσφατα παραδείγματα. Οι ΗΠΑ παρενέβησαν βίαια στην εσωτερική πολιτική των χωρών της Λατινικής Αμερικής τουλάχιστον 14 φορές, από τις αρχές του 20ού αιώνα, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Associated Press.
Ο όρος «δημοκρατία της μπανάνας» προέρχεται από την παλιά συνήθεια της Αμερικής να χτυπά τις κυβερνήσεις προς όφελος των εταιρειών φρούτων – συμπεριλαμβανομένης αυτής που τώρα είναι γνωστή ως Chiquita Brands International.
Αυτές οι διάφορες επιχειρήσεις αφορούσαν συχνά τη χρήση μυστικών ομάδων θανάτου, συμπεριλαμβανομένων των Contras στη Νικαράγουα, των οποίων οι επιχειρήσεις χρηματοδοτήθηκαν από την άμεση συμμετοχή της CIA στο διεθνές λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

Και πάλι, μπορείτε να καταλάβετε γιατί ένας αριστερός πρόεδρος της Νότιας Αμερικής, μπορεί να αναζητήσει τρόπους για να μειώσει την εξάρτηση της χώρας του από το δολάριο των ΗΠΑ και το οικονομικό σύστημα που ελέγχεται από τις ΗΠΑ.
Ενώ οι ομάδες θανάτου δεν φεύγουν ποτέ από τη μόδα, η αυξανόμενη διεθνοποίηση της τραπεζικής και της χρηματοδότησης, έχει προσθέσει ένα πιο εξευγενισμένο όπλο στο ιμπεριαλιστικό οπλοστάσιο.

Η υιοθέτηση του bitcoin είναι το πρώτο βήμα προς την χαλάρωση αυτής της λαβής θανάτου. Εκρηκτική ανάπτυξη; Το Ελ Σαλβαδόρ εξερευνά την εξόρυξη Bitcoin με τη γεωθερμική ενέργεια των ηφαιστείων του.
Η εξόρυξη bitcoin που τροφοδοτείται από τη γεωθερμική ενέργεια των ηφαιστείων, γίνεται από μία ιδέα στο Twitter, επίσημη κρατική πολιτική στο Ελ Σαλβαδόρ, με τον πρόεδρο Nayib Bukele να δηλώνει ότι θα ενθαρρύνει την εξόρυξη μέσω γεωθερμίας στη χώρα του.
Έχει ήδη δώσει εντολή σε μια κρατική γεωθερμική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας, να έχει διαθέσιμη αυτή την πράσινη καθαρή ενέργεια για να το πράξει. Γίνεται το Ελ Σαλβαδόρ η Μέκκα του bitcoin; Το πάνελ του «The Hash» θεωρεί πως κατά 90%, ναι.

Ο Bukele δεν δίνει έμφαση σε αυτή τη προοπτική – και αν βρισκόμασταν στα παπούτσια του, το ίδιο θα κάναμε, έτσι; Αλλά μπορείτε να στοιχηματίσετε ότι το σκέφτεται πολύ.
Επιπλέον, μπορείτε να στοιχηματίσετε το τελευταίο σας δολάριο, ότι άλλοι ηγέτες των αναπτυσσόμενων χωρών σκέφτονται το ίδιο πράγμα και, τουλάχιστον, παρακολουθούν για να δουν πώς θα εξελιχθεί η κίνηση του Ελ Σαλβαδόρ, τους επόμενους μήνες και χρόνια.

Εάν λειτουργήσει έστω και σε περιορισμένο βαθμό, έχουν κάθε κίνητρο να την ακολουθήσουν. Μεγάλη προσοχή έχει επικεντρωθεί στα άμεσα οικονομικά οφέλη που μπορεί να προκύψουν στο Ελ Σαλβαδόρ από την κίνηση του προς το bitcoin, όπως η προσέλκυση περισσότερων τεχνολογικών ταλέντων και επενδύσεων, και αυτά θα μπορούσαν να καταλήξουν να είναι συναρπαστικά από μόνα τους.

Αλλά η πραγματική άνοδος σε άλλο επίπεδο, μπορεί να είναι αυτή που λίγοι τολμούν να πουν δυνατά: Χρησιμοποιώντας έξυπνα το bitcoin, θα μπορούσε να καταστεί ένα σημαντικό εργαλείο για ολόκληρα έθνη που θέλουν να ξεφορτωθούν τον ζυγό των πλούσιων, ξεδιάντροπων βόρειων τραμπούκων, που τους έχουν κοστίσει τόσο πολύ.

Πηγή: David Morris -11/06/2021 – https://www.coindesk.com/the-node-dawn-of-bitcoin-geopolitics

Φωτογραφία (Toya Sarno Jordan/Getty Images) : Ο Πρόεδρος του El Salvador, Nayib Bukele (αριστερά) και ο Πρόεδρος του Μεξικού, Manuel Lopez Obrador


USE CRYPTO, ACCEPT CRYPTO

Γιατί να αγοράζω και να πουλάω με crypto;
Πάνω από 180.000 επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο και εκατομμύρια καταναλωτές, χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα τους ως νόμισμα, στις καθημερινές ή τις εμπορικές τους συναλλαγές. Ενθαρρύνουμε  και στηρίζουμε ενεργά αυτή τη προσπάθεια, για την ευρεία καθιέρωση του αποκεντρωμένου χρήματος.
Στον κατάλογο μας θα βρείτε επιχειρήσεις, από την Ελλάδα και όλο το κόσμο, που δέχονται κρυπτονομίσματα.
Σήμερα σας προτείνουμε:

Η νέα προσφορά της Ledger, Crypto Starter pack, στοχεύει να βοηθήσει κυρίως αυτούς
που ξεκινούν τώρα τα πρώτα τους βήματα στο χώρο των κρυπτονομισμάτων.
Πρόκειται για ένα πακέτο που περιλαμβάνει: έναν οδηγό 26 σελίδων σε μορφή PDF,
ένα voucher 25 δολ. για τις πρώτες αγορές στο Ledger Live
και ένα πορτοφόλι Nano S.
Δείτε την προσφορά εδώ

LENNON   ECO - GASTROBAR
Coffe/bar - restaurant. Multi Cuisine
Βούρβαχη Δ 8, Πάτρα
https://www.facebook.com/LennonEcoGastrobar/ 
E64.GR
Κατασκευή ιστοσελίδων
Ιωάννη Ντέκα 7, Θεσσαλονίκη
https://e64.gr/
https://www.facebook.com/e64gr/  

Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.