H κούρσα των Κανονισμών: Γιατί Σιγκαπούρη και Ελβετία ανταγωνίζονται να δώσουν ένα σπίτι στα crypto

Διάφορα κράτη σε όλο τον κόσμο έχουν προσπαθήσει να προσελκύσουν τις crypto εταιρείες για να ιδρύσουν εγκαταστάσεις στις επικράτειες τους. Εδώ παρακάτω θα δούμε ποιοι είναι είναι οι κορυφαίοι διεκδικητές.
Τρεις χώρες έχουν αναδειχθεί ως ηγέτες στη δημιουργία ενός φιλικού προς τα κρυπτονομίσματα Κανονιστικού περιβάλλοντος. Η Ελβετία έχει αναδειχθεί ως κόμβος για τα πρωτόκολλα, ενώ η Σιγκαπούρη κυριάρχησε στη fintech σκηνή της Ασίας. Προηγούμενοι πρωταγωνιστές, όπως η Εσθονία και η Μάλτα, έχουν καταστήσει δυσκολότερο για τις εταιρείες κρυπτονομισμάτων να εγκατασταθούν στις επικράτειες τους.

Στην πάροδο των ετών, οι ρυθμιστικές αρχές έχουν προσεγγίσει την crypto αγορά με ένα μείγμα εχθρότητας, ανησυχίας και σύγχυσης. Αλλά πιο πρόσφατα, τα πράγματα έχουν αρχίσει να αλλάζουν.

Αρκετές χώρες έχουν αναδειχθεί ηγέτιδες στη δημιουργία εύφορου εδάφους για τις εταιρείες κρυπτονομισμάτων, ώστε να ιδρύσουν γραφεία και νομικά πρόσωπα εντός των χωρών. Είτε νομιμοποιώντας τη λειτουργία των ανταλλακτηρίων, είτε επιτρέποντας στους πολίτες να εξορύσσουν, να αγοράζουν και να ανταλλάσσουν νομίσματα, ή ακόμα παρέχοντας άδειες τραπεζικής για έργα DeFi.

Για τις ρυθμιστικές Αρχές, το δελεαστικό πρόγραμμα που θα χαρακτήριζε την κάθε χώρα ως «κρύπτο πατρίδα» περιέχει πολλά πλεονεκτήματα: την ευκαιρία να επωφεληθούν μέρος της αξίας που διακινείται στην ακμάζουσα αγορά της DeFi, για να μην αναφέρουμε τη δημιουργία ενός κόμβου για τις crypto startups που θα μπορούσε στο μέλλον να αναδειχθεί ως το ισοδύναμο της silicon valley του 21ου αιώνα.

Σήμερα, υπάρχουν δύο χώρες – και δύο πολιτείες – που φαίνεται να υποδέχτηκαν τα κρυπτονομίσματα πιο ανοιχτά, αλλά και μερικές άλλες που ακολουθούν σε μικρή απόσταση.

Σιγκαπούρη

Ιστορικά, το Χονγκ Κονγκ υπήρξε το κυρίαρχο οικονομικό κέντρο της Ασίας. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, χάρη στην ολοένα και πιο επιθετική στάση της Κίνας να φέρει την πρώην βρετανική αποικία στην τροχιά του Πεκίνου, η Σιγκαπούρη έχει αναδειχθεί ως η νέα οικονομική δύναμη της Ασίας.

Ενώ η Σιγκαπούρη είναι ο άμεσος επωφελούμενος των αναταραχών σε όλη τη περιοχή που εκτείνεται στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, προετοιμαζόταν στη σκιά του Χονγκ Κονγκ, στα χρόνια της κυριαρχίας του. Η πόλη-κράτος εργάζεται ακούραστα για να καταστήσει τη χώρα το ιδανικό μέρος για την ανάπτυξη επιχειρηματικότητας στην Ασία.
Ως αποτέλεσμα, περίπου το 40% των εταιρειών fintech της Νοτιοανατολικής Ασίας εδρεύουν εκεί. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η Σιγκαπούρη κατέχει τη δεύτερη θέση στον κόσμο για την ανάπτυξη επιχειρηματικότητας, ακριβώς πίσω από τη Νέα Ζηλανδία.

Η χώρα έχει επεκτείνει αυτή την εύνοια και σε εταιρείες κρυπτονομισμάτων. Οι ομόλογοι των KuCoin, Kyber Network, CoinGecko, Zilliqa, Enjin, Aelf και Qtum όλοι αποκαλούν τη χώρα αυτή ως σπίτι τους. Σύμφωνα με το FinTech Times Blockchain Map, 234 εταιρείες blockchain λειτουργούν τώρα στη χώρα, έχοντας προσθέσει 91 νεοεισερχόμενες το 2020.

Νομικά, η Σιγκαπούρη έχει από καιρό βραβευτεί για την ουδέτερη στάση της σχετικά με τις crypto συναλλαγές. Εφαρμόζει τους νόμους που διέπουν τη χρηματοδότηση ευρύτερα στα κρυπτονομίσματα, παρέχοντας την ίδια πρόσβαση σε προηγμένη επίλυση διαφορών και ένα νομικό πλαίσιο για τη λειτουργία των επιχειρήσεων κρυπτονομισμάτων.

Ο νόμος για τις υπηρεσίες πληρωμών, που θεσπίστηκε για πρώτη φορά πέρυσι από την κυβέρνηση της Σιγκαπούρης, παρέχει ένα προοδευτικό πλαίσιο που ρυθμίζει τα συστήματα πληρωμών και τις υπηρεσίες ψηφιακών token στη Σιγκαπούρη, επιτρέποντας σε ορισμένες επιχειρήσεις κρυπτονομισμάτων να λειτουργούν στη χώρα και προσφέροντας στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις το απαραίτητο κλίμα εμπιστοσύνης ώστε να λειτουργούν στην επικράτειά της.

Η Σιγκαπούρη πειραματίζεται επίσης με την τεχνολογία blockchain για την ανάπτυξη κρυπτονομισμάτων και ψηφιακών πληρωμών. Στο πλαίσιο του Project Ubin, η Νομισματική Αρχή της Σιγκαπούρης συνεργάστηκε με την εταιρεία τεχνολογίας blockchain R3, για να διερευνήσει τη σκοπιμότητα των διατραπεζικών πληρωμών, χρησιμοποιώντας τεχνολογία blockchain.

Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, η Σιγκαπούρη είναι μια από τις λίγες χώρες που έχει μηδενικό φόρο υπεραξίας επί του εισοδήματος κρυπτονομισμάτων.
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης Tharman Shanmugaratnam, συνόψισε τη στάση της πόλης-κράτους σε μια συνέντευξή του ως εξής: Θα συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε τον πειραματισμό στο χώρο blockchain που μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση κρυπτονομισμάτων. Μερικές από αυτές τις καινοτομίες θα μπορούσαν να αποδειχθούν οικονομικά ή κοινωνικά χρήσιμες. Αλλά εξίσου, θα παραμείνουμε σε εγρήγορση για αναδυόμενους κινδύνους.

Ελβετία

Όπως και η Σιγκαπούρη, η εμφάνιση της Ελβετίας ως κέντρου κρυπτονομισμάτων, έχει χτιστεί πάνω στο κύρος της στον παραδοσιακό χρηματοοικονομικό κόσμο.

Το σταθερό πολιτικό της περιβάλλον, ο μεγάλος καθιερωμένος χρηματοπιστωτικός τομέας, μια ανοιχτή στάση για τους αλλοδαπούς που ιδρύουν επιχειρήσεις στη χώρα, σε συνδυασμό με μερικούς από τους χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές από οπουδήποτε στην Ευρώπη, την έχει καταστήσει ελκυστικό τόπο δραστηριοποίησης για μεγάλες εταιρείες και νεοσύστατες επιχειρήσεις.
Σε μια πρόσφατη έρευνα, η χώρα της Κεντρικής Ευρώπης ονομάστηκε το τρίτο καλύτερο μέρος για να ξεκινήσει κανείς μια εταιρεία, πίσω από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία. Είναι επίσης ένας κόμβος για έργα κρυπτονομισμάτων.

Τα FilecoinTezosEOS, Banco, SolanaPolkadot, ShapeShift, Nexo, Cardano, Dfinity, Lisk, Decent, Cosmos και φυσικά το Ethereum, όλα χρησιμοποίησαν ως έδρα για τη λειτουργία τους το Zug.
Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πάνω από 900 blockchain και κρυπτονομίσματα που λειτουργούν στην Ελβετία, υποστηρίζοντας περίπου 4.700 θέσεις εργασίας σύμφωνα με την Swiss Info .

Το Zug, η μικρή διοικητική περιοχή που έχει γίνει γνωστή ως «Crypto Valley» έχει γίνει προπύργιο για crypto (και όχι μόνο) επιχειρήσεις, χάρη σε έναν από τους χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές στην Ελβετία.
Η περιοχή είναι επίσης ένας κόμβος τεχνολογίας, που ειδικεύεται στην ιατρική ανάπτυξη και την παραγωγή ηλεκτρονικών εξαρτημάτων.

Κατά τη διάρκεια της φάσης των ICO, την περίοδο 2017-2018, οι ελβετικές εταιρείες συγκέντρωσαν 550 εκατομμύρια δολάρια, μένοντας πίσω μόνο από εταιρείες των ΗΠΑ, οι οποίες συγκέντρωσαν 580 εκατομμύρια δολάρια.

Η Ελβετία ήταν από νωρίς ξεκάθαρη στη στάση της απέναντι στα κρυπτονομίσματα, σε σύγκριση με άλλες χώρες. Ενώ οι ΗΠΑ διερευνούσαν τις απόψεις τους σχετικά με το Bitcoin και τα κρυπτονομίσματα ευρύτερα, οι Ελβετοί συνέταξαν έναν αριθμό σημαντικών νόμων, που στοχεύουν συγκεκριμένα σε εταιρείες crypto.

Κατά τη διάρκεια της φάσης ICO, η FINMA, ο κρατικός χρηματοοικονομικός Ρυθμιστής δεν χαρακτήρισε τα κρυπτονομίσματα ως securities (τίτλους), αρκεί να θεωρηθούν ως βοηθητικό/ χρηστικό μέρος του έργου, γι’ αυτό και το Ethereum απέφυγε να αντιμετωπίσει τον νομικό έλεγχο που πέρασαν άλλα έργα που συγκέντρωσαν κεφάλαια μέσω ICO.
Επιπλέον, θεωρεί ότι τα crypto δεν είναι ούτε χρήμα ούτε ξένο νόμισμα, ούτε χρηματοοικονομικό στοιχείο υποκείμενο σε φόρους αγαθών και υπηρεσιών (GST), δίνοντας στις εταιρείες που εδρεύουν εκεί περισσότερα κίνητρα για να αναπτύξουν την επιχειρηματική τους δράση.

Επιπλέο, στις αρχές του έτους, η ελβετική κυβέρνηση προχώρησε ακόμη περισσότερο. Τον Σεπτέμβριο του 2020, το Ελβετικό Κοινοβούλιο ενέκρινε ομόφωνα το νόμο περί κατανεμημένων ηλεκτρονικών μητρώων.
Ο νόμος, που τέθηκε σε ισχύ στις αρχές του 2021, επέτρεψε στις εταιρείες κρυπτονομισμάτων να συμβολίζουν μετοχές, ομόλογα και άλλα χρηματοοικονομικά μέσα, μέσω token (tokenize).
Η νομοθεσία θα μπορούσε να ανοίξει τις πόρτες όχι μόνο για την αποκεντρωμένη χρηματοδότηση, αλλά και τη δημιουργία εταιρειών ψηφιακών μετοχών και μια σειρά άλλων εμπορεύσιμων περιουσιακών στοιχείων.

Ενώ η χώρα εξακολουθεί να είναι μια από τις πιο ακριβές σε κόστος ζωής, όταν πρόκειται για τα κρυπτονομίσματα, παίρνετε αυτό που πληρώνετε!

Wyoming 

Σε ομοσπονδιακό επίπεδο, η Αμερική είναι διστακτική στη στάση της έναντι των κρυπτονομισμάτων. Αλλά αυτό δεν έχει σταματήσει τις Πολιτείες να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για να κάνουν τις εταιρείες κρυπτονομισμάτων να αισθάνονται ευπρόσδεκτες. Η Nebraska και το Wyoming εξέδωσαν γρήγορα κανονισμούς για να δημιουργήσουν ευνοϊκά περιβάλλοντα. Και το Τέξας. Πρόσφατα έδωσε το πράσινο φως στις κρατικές τράπεζες να διακρατούν Bitcoin.

Πιο πρόσφατα, οι νομοθέτες του Wyoming ψήφισαν τον Μάρτιο ένα νομοσχέδιο που επιτρέπει στους DAOs (αποκεντρωμένους αυτόνομους οργανισμούς) να είναι επίσημα εγγεγραμμένοι στην Πολιτεία.

Ο νόμος παρέχει σε αυτές τις οντότητες – που διέπονται από έξυπνες συμβάσεις (smart contracts) και απαλλάσσονται από την ιεραρχική δομή ελέγχου που παρατηρείται στις παραδοσιακές εταιρείες – τα ίδια δικαιώματα με μια εταιρεία περιορισμένης ευθύνης. Το νομοσχέδιο τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2021.

Ο νόμος περί DAO σταθεροποιεί επίσης τη φήμη του Wyoming ως την πιο φιλική προς τα κρυπτονομίσματα Πολιτεία των ΗΠΑ. Πέρυσι, ήταν η πρώτη στις ΗΠΑ που εξέδωσε κρατικό χάρτη για τις τράπεζες κρυπτονομισμάτων και έχει ήδη χορηγήσει άδεια για δύο: τις Kraken και Avanti.

Ενώ υστερεί σε σχέση με την Ελβετία και τη Σιγκαπούρη όσον αφορά τη χρηματοοικονομική επιρροή, γίνεται γρήγορα ένα μέρος για τις εταιρείες κρυπτονομισμάτων που εδρεύουν στις ΗΠΑ.

Θα ήταν καλό όμως να αποφευχθούν μερικές από τις παγίδες. Οι πρώτοι δρομείς του χώρου, όπως η Μάλτα και η Εσθονία, αν και πολλά υποσχόμενες στην αρχή, στη συνέχεια γνώρισαν πτώση δραστηριοτήτων.

Το μεσογειακό νησιωτικό κράτος ήθελε να γίνει το κορυφαίο σπίτι κρυπτονομισμάτων της Ευρώπης, αλλά το ρυθμιστικό του περιβάλλον έχει αυστηροποιηθεί για τις εταιρείες blockchain, πρόσφατα. Η Εσθονία υπέστη την ίδια μοίρα, καθώς ανακάλεσε 1.000 άδειες εταιρειών κρυπτονομισμάτων πέρυσι, μετά την αλλαγή των κανόνων της για τη σύσταση σχετικής επιχείρησης.

Ενώ εκατομμύρια δολάρια μπορούν να κερδηθούν ή να χαθούν μέσα σε δευτερόλεπτα στα κρυπτονομίσματα, όταν πρόκειται για την προσέλκυση εταιρειών κρυπτονομισμάτων, φαίνεται ότι την κούρσα κερδίζουν εκείνοι που αναπτύσσουν, αργά και σταθερά, ένα αξιόπιστο περιβάλλον.

Πηγή:

Matt Hussey– 09/07/2021- https://decrypt.co/75557/the-regulation-race-why-singapore-and-switzerland-are-competing-to-give-crypto-a-home


USE CRYPTO, ACCEPT CRYPTO

Γιατί να αγοράζω και να πουλάω με crypto;
Πάνω από 180.000 επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο και εκατομμύρια καταναλωτές, χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα τους ως νόμισμα, στις καθημερινές ή τις εμπορικές τους συναλλαγές. Ενθαρρύνουμε  και στηρίζουμε ενεργά αυτή τη προσπάθεια, για την ευρεία καθιέρωση του αποκεντρωμένου χρήματος.
Στον κατάλογο μας θα βρείτε επιχειρήσεις, από την Ελλάδα και όλο το κόσμο, που δέχονται κρυπτονομίσματα.
Σήμερα σας προτείνουμε:

Η νέα προσφορά της Ledger, Crypto Starter pack, στοχεύει να βοηθήσει κυρίως αυτούς
που ξεκινούν τώρα τα πρώτα τους βήματα στο χώρο των κρυπτονομισμάτων.
Πρόκειται για ένα πακέτο που περιλαμβάνει: έναν οδηγό 26 σελίδων σε μορφή PDF,
ένα voucher 25 δολ. για τις πρώτες αγορές στο Ledger Live
και ένα πορτοφόλι Nano S.
Δείτε την προσφορά εδώ

BRAINWIRE
Κατασκευή και ανάπτυξη ιστοσελίδων & eshop καταστημάτων
Ειρήνης 9, Μυρσίνη Ηλείας
https://brainwire.gr/
https://www.facebook.com/Brainwire.gr/
https://twitter.com/Brainwire_gr/

DOS.gr
Διαδικτυακό ραδιόφωνο, οπτικοακουστική κάλυψη εκδηλώσεων & Live streaming
Βαρνακιώτη 2, Αμπελόκηποι – Αθήνα
https://www.dos.gr/#
https://www.facebook.com/dos.gr/


Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.