Οι προτεινόμενοι Κανονισμοί της ΕΕ μπορεί να βλάψουν τους μικρούς crypto παίχτες, τους χρήστες stablecoin και τον… Elon Musk

Καθώς ο προτεινόμενος Κανονισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις αγορές των Crypto Assets (MiCA) προχωρά μέσω των πρώτων αναγνώσεών του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μία δικηγόρος προειδοποιεί ότι θα μπορούσε να δυσκολέψει την είσοδο μικρών παικτών στην αγορά κρυπτονομισμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Άλλα σημεία ανησυχίας σχετίζονται με την προτεινόμενη απαίτηση για Κανονιστική έγκριση των stablecoins και την απαγόρευση απόδοσης τόκων για stablecoins που έχουν αντίκρισμα fiat. Επίσης, υπάρχει η ρήτρα «Elon Musk» που απαγορεύει τη χειραγώγηση από «influencers της αγοράς».

Το έγγραφο της ΕΕ διέρρευσε για πρώτη φορά τον περασμένο Σεπτέμβριο, παρέχοντας μια ιδέα για τα σχέδια των Βρυξελλών σχετικά με τη ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων, ιδίως των stablecoins/σταθερών νομισμάτων, και πιθανόν να καταστήσει το μπλοκ των 27 χωρών την πρώτη σημαντική κρατική δικαιοδοσία για τη ρύθμιση αυτής της κατηγορίας περιουσιακών στοιχείων.
Έκτοτε, περισσότερες λεπτομέρειες για αυτά τα σχέδια έχουν προκύψει, προκαλώντας περαιτέρω διαμάχη μεταξύ των παρατηρητών του κλάδου.

«Ο κανονισμός καθιστά νομική υποχρέωση για τα έργα κρυπτονομισμάτων να εκδίδουν λευκή βίβλο και να την υποβάλλουν στις Ρυθμιστικές Αρχές, αν και η υποβολή θα είναι απλώς δηλωτική και οι Ρυθμιστικές Αρχές δεν έχουν την εξουσία να εγκρίνουν ή να απορρίπτουν έργα κρυπτονομισμάτων, εκτός από τα stablecoin», έγραψε σε πρόσφατη ανάλυση η Firat Cengiz, ανώτερη λέκτορας νομικής στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ,

Ωστόσο, ο κανονισμός δημιουργεί «ρυθμιστικό και νομικό εμπόδιο για την έναρξη έργων κρυπτονομισμάτων , για παράδειγμα, απαιτώντας από αυτά να καθιερωθούν ως νομικά πρόσωπα σε ένα από τα κράτη μέλη», δήλωσε ο συγγραφέας, τονίζοντας ότι όλες αυτές οι νέες απαιτήσεις θα καταστήσουν δυσκολότερο στους μικρούς παίκτες να μπουν στην αγορά.

Εν τω μεταξύ, η προτεινόμενη ρήτρα Elon Musk του Κανονισμού, είναι ένα άλλο χαρακτηριστικό που θα μπορούσε να προκαλέσει αντιπαραθέσεις..

«Οι λεγόμενοι «influencers/ επηρεαστές της αγοράς «ενδέχεται να απέχουν από τη χρήση κοινωνικών ή συμβατικών μέσων για να προκαλέσουν μείωση ή αύξηση της τιμής των κρυπτονομισμάτων, μόλις τεθεί σε ισχύ ο κανονισμός. Ο κανονισμός απαγορεύει τέτοιους χειρισμούς της αγοράς που θα μπορούσαν να τιμωρούνται με ποινικά μέσα, ανάλογα με το εφαρμοστέο εθνικό δίκαιο «, είπε η Cengiz .

Η ρήτρα απαγορεύει επίσης την απόκτηση δεσπόζουσας θέσης στις αγορές κρυπτονομισμάτων, «το οποίο είναι ενδιαφέρον, δεδομένου ότι οι κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ απαγορεύουν την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης, παρά την ύπαρξη ή την απόκτησή της», πρόσθεσε ο ερευνητής.

Η Cengiz τόνισε ότι, όταν τεθεί σε ισχύ ο κανονισμός, τα υφιστάμενα stablecoins θα πρέπει να ζητήσουν άδεια από τις ρυθμιστικές αρχές για να επιτραπούν οι συναλλαγές με αυτά εντός ΕΕ.

Άλλες πτυχές του Κανονισμού που σχετίζονται με τα stablecoins, όπως το tether (USDT) και το USD coin (USDC), ιδίως η απαγόρευση των τόκων, συνιστούν αδικαιολόγητη εισβολή στην οικονομική αυτονομία, δήλωσε η Cengiz.
Και ενώ υποστήριξε ότι, θα πρέπει να υιοθετηθούν σε μαζική κλίμακα, τα stablecoin έχουν τη δυνατότητα να «θέσουν σε κίνδυνο την ικανότητα των νομισματικών Θεσμών/ οργανισμών να ρυθμίζουν τη ρευστότητα εις βάρος της νομισματικής σταθερότητας«, η συγγραφέας τονίζει ότι είναι πολύ απίθανο κάτι τέτοιο να συμβεί σύντομα.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια, με την απαγόρευση των τόκων, ο νομοθέτης της ΕΕ «στοχεύει αναμφισβήτητα να αποθαρρύνει την επένδυση των κερδών από τα κρυπτονομίσματα σε stablecoin, και κατά συνέπεια, να προστατεύσει τα συμφέροντα του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα«. Επιπλέον, αυτό προστατεύει τα συμφέροντα των εθνικών φορολογικών αρχών, είπε, διότι «θα τους είναι πολύ πιο εύκολο να παρακολουθούν τα κέρδη από τα κρυπτονομίσματα εάν μετατραπούν σε χρήματα fiat παρά αν διατηρηθούν σε stablecoin.»

«Δεν υπάρχει καμία εξήγηση στον Κανονισμό σχετικά με το γιατί είναι απαραίτητη αυτή η εισβολή στην οικονομική αυτονομία.
Αυτή η απαγόρευση θα στερήσει τους ευρωπαίους πολίτες από μια ελκυστική επενδυτική επιλογή, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη ότι τα μέσα χρηματοοικονομικής διέγερσης που υιοθετούνται για τον περιορισμό του οικονομικού αντίκτυπου των lockdowns αναμένεται να οδηγήσουν σε ιστορικά υψηλά τα ποσοστά πληθωρισμού «, καταλήγει η Cengiz, προσθέτοντας ότι «ο Κανονισμός υπερβάλλει σε μέτρα ρύθμισης των stablecoins».

____

Πηγή: Jarosław Adamowski– 06/07/2021 -https://cryptonews.com/news/eu-regulation-may-harm-small-crypto-players-stablecoin-users-10941.htm


USE CRYPTO, ACCEPT CRYPTO

Γιατί να αγοράζω και να πουλάω με crypto;
Πάνω από 180.000 επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο και εκατομμύρια καταναλωτές, χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα τους ως νόμισμα, στις καθημερινές ή τις εμπορικές τους συναλλαγές. Ενθαρρύνουμε  και στηρίζουμε ενεργά αυτή τη προσπάθεια, για την ευρεία καθιέρωση του αποκεντρωμένου χρήματος.
Στον κατάλογο μας θα βρείτε επιχειρήσεις, από την Ελλάδα και όλο το κόσμο, που δέχονται κρυπτονομίσματα.
Σήμερα σας προτείνουμε:

Η νέα προσφορά της Ledger, Crypto Starter pack, στοχεύει να βοηθήσει κυρίως αυτούς
που ξεκινούν τώρα τα πρώτα τους βήματα στο χώρο των κρυπτονομισμάτων.
Πρόκειται για ένα πακέτο που περιλαμβάνει: έναν οδηγό 26 σελίδων σε μορφή PDF,
ένα voucher 25 δολ. για τις πρώτες αγορές στο Ledger Live
και ένα πορτοφόλι Nano S.
Δείτε την προσφορά εδώ

ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΚΙΜΙΩΝΗ
Κατάστημα ιατρικών ειδών & προϊόντων ομορφιάς
Τριπόλεως 58, Ελληνικό Αττικής
https://www.facebook.com/kimionipharmacy/ 

REGALO
Δώρο γάμου, διακοσμητικά, ανδρικό & γυναικείο δώρο
Αγίου Ιωάννου 96, Δήμος Δύμης  

https://www.facebook.com/regalo.com.gr/

Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.