ΔΝΤ: τα ιδιωτικά κρυπτονομίσματα είναι μια αφελής «συντόμευση» προς την οικονομική ενσωμάτωση

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δήλωσε ότι τα κρυπτονομίσματα δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια «ανεπιθύμητη συντόμευση» προς τη χρηματοοικονομική ένταξη.
«Ως εθνικό νόμισμα, τα κρυπτο στοιχεία-συμπεριλαμβανομένου του Bitcoin -ενέχουν σημαντικούς κινδύνους για τη μακροοικονομική σταθερότητα, την οικονομική ακεραιότητα, την προστασία των καταναλωτών και το περιβάλλον», έγραψε το ΔΝΤ σε ανάρτηση στο blog του.

Μία ανάλυση στις ανησυχίες του ΔΝΤ

Όταν πρόκειται για τα κρυπτονομίσματα ως εθνικά νομίσματα, το ΔΝΤ έχει τέσσερις βασικές ανησυχίες.

Το πρώτο και κυριότερο είναι η μακροοικονομική σταθερότητα. Τα κρατικά έσοδα θα εκτίθενται ξαφνικά σε κινδύνους συναλλαγματικής ισοτιμίας, για παράδειγμα, εάν οι φόροι απαιτούνταν σε κρυπτονομίσματα, ενώ οι δαπάνες παρέμεναν σε τοπικό νόμισμα ή το αντίστροφο, δήλωσε το ΔΝΤ.

Η νομισματική πολιτική θα «χάνει επίσης» και οι εγχώριες τιμές θα μπορούσαν να γίνουν «εξαιρετικά ασταθείς».
«Ακόμα κι αν όλες οι τιμές αναγράφονταν, ας πούμε, σε Bitcoin, οι τιμές των εισαγόμενων αγαθών και υπηρεσιών θα εξακολουθούσαν μαζικά να παραμένουν ασταθείς, ακολουθώντας τις ιδιοτροπίες των αποτιμήσεων της αγοράς», δήλωσε ο οργανισμός.
«Η επίσημη νομισματική μονάδα πρέπει να είναι αρκετά σταθερή σε αξία, για να διευκολύνει τη χρήση της για μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες νομισματικές υποχρεώσεις», πρόσθεσε το ΔΝΤ.

Ένα άλλο βασικό μέλημα για το ΔΝΤ, είναι η οικονομική ακεραιότητα ή, πιο ωμά, ο εκτεταμένος κίνδυνος οικονομικού εγκλήματος. Ο οργανισμός ανέφερε τη χρήση των κρυπτονομισμάτων για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, την αποφυγή φόρων και τη νομιμοποίηση παράνομων κεφαλαίων.

Οδηγίες για αυτούς τους κινδύνους δημοσιεύονται από την Ομάδα Δράσης για τις Χρηματοοικονομικές Ενέργειες (Financial Action Task Force) (FATF), ένα παγκόσμιο παρατηρητήριο του οικονομικού εγκλήματος. Ωστόσο, όπως επισημαίνει το ίδιο το ΔΝΤ, η εφαρμογή και η επιβολή αυτών των προτύπων δεν είναι καθόλου συνεπής σε παγκόσμιο επίπεδο.

Επιπλέον, το ΔΝΤ ανέφερε ότι οι ζημιογόνες επιπτώσεις του κλάδου των κρυπτονομισμάτων στο περιβάλλον, αποτελούν βασικό εμπόδιο ευρύτερης υιοθέτησης.

«Τα εξορυσσόμενα cryptoassets όπως το Bitcoin, απαιτούν τεράστια ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας για την τροφοδοσία των δικτύων υπολογιστών που επαληθεύουν τις συναλλαγές. Οι οικολογικές επιπτώσεις της υιοθέτησης αυτών των κρυπτονομισμάτων, ως εθνικών νομισμάτων, θα μπορούσαν να είναι τρομακτικές», αναφέρει το ΔΝΤ.

Εάν όχι για τις παραπάνω βασικές ανησυχίες, το ΔΝΤ προτρέπει στις χώρες που θέλουν να υιοθετήσουν τα κρυπτονομίσματα, να εξετάσουν τα προβλήματα που συνδέονται με την προσβασιμότητα στο Διαδίκτυο και τις διαδικτυακές επιθέσεις, όπως το ransomware.

«Η πρόσβαση στο Διαδίκτυο και η τεχνολογία που απαιτείται για τη μεταφορά κρυπτονομισμάτων, παραμένουν δυσεύρετα σε πολλές χώρες, εγείροντας θέματα σχετικά με την ισονομία και την οικονομική ένταξη» κατά το ΔΝΤ.

Το ΔΝΤ εφιστά την προσοχή στο Ελ Σαλβαδόρ

Αυτά είναι όλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ελ Σαλβαδόρ, που είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που έχει κάνει σημαντικές κινήσεις όταν πρόκειται για την υιοθέτηση ενός κρυπτονομίσματος – συγκεκριμένα το Bitcoin – ως νόμιμο χρήμα του κράτους.

Επιπλέον, το ΔΝΤ είπε προηγουμένως στο Ελ Σαλβαδόρ, χωρίς σαφείς όρους, ότι δεν ενδιαφέρεται να βοηθήσει τη χώρα της Λατινικής Αμερικής να συνεχίσει το σχέδιο της σχετικά με το Bitcoin.
Το ΔΝΤ πρόσθεσε ότι σε χώρες με σταθερό πληθωρισμό και συναλλαγματικές ισοτιμίες, καθώς και αξιόπιστη θεσμική οργάνωση, το να διπλασιαστεί η ζήτηση για κρυπτονομίσματα, αν αυτά γίνουν νόμιμο χρήμα, είναι «απίθανο να συμβεί».

Αλλά ακόμη και στο ίδιο το Ελ Σαλβαδόρ, όπου ο πληθωρισμός αποτελεί πολιτικό σημείο συζήτησης εδώ και χρόνια, η υπόθεση Bitcoin προκάλεσε πολλές κριτικές.
Σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου Francisco Gavidia του Ελ Σαλβαδόρ, περισσότερο από το 75% των πολιτών του, πιστεύουν ότι η υιοθέτηση του Bitcoin από τον Πρόεδρο Bukele ως νόμιμο χρήμα δεν είναι κάτι «πολύ σοφό»

Επιπλέον, το 43% – σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες της μελέτης – πιστεύουν ότι η υιοθέτηση του Bitcoin θα είναι επιζήμια για τη χώρα, ενώ αντίθετα, μόνο ένας στους τέσσερις πολίτες πιστεύει ότι θα είναι ωφέλιμο.

Πηγή: Scott Chipolina -27/7/2021https://decrypt.co/76948/imf-private-cryptocurrencies-are-inadvisable-shortcut-financial-inclusion


USE CRYPTO, ACCEPT CRYPTO

Γιατί να αγοράζω και να πουλάω με crypto;
Πάνω από 180.000 επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο και εκατομμύρια καταναλωτές, χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα τους ως νόμισμα, στις καθημερινές ή τις εμπορικές τους συναλλαγές. Ενθαρρύνουμε  και στηρίζουμε ενεργά αυτή τη προσπάθεια, για την ευρεία καθιέρωση του αποκεντρωμένου χρήματος.
Στον κατάλογο μας θα βρείτε επιχειρήσεις, από την Ελλάδα και όλο το κόσμο, που δέχονται κρυπτονομίσματα.
Σήμερα σας προτείνουμε:

Η νέα προσφορά της Ledger, Crypto Starter pack, στοχεύει να βοηθήσει κυρίως αυτούς
που ξεκινούν τώρα τα πρώτα τους βήματα στο χώρο των κρυπτονομισμάτων.
Πρόκειται για ένα πακέτο που περιλαμβάνει: έναν οδηγό 26 σελίδων σε μορφή PDF,
ένα voucher 25 δολ. για τις πρώτες αγορές στο Ledger Live
και ένα πορτοφόλι Nano S.
Δείτε την προσφορά εδώ

ΣΠΙΤΙΚΟ
Παραδοσιακά προϊόντα ζύμης,  χειροποίητες πίτες 
Ιωαννίνων 13, Θεσσαλονίκη
https://www.facebook.com/pita.thessaloniki/ 
ΙΚΤΕΟ ΕΚΗΒΟΛΟΣ ΑΕ
Ιδιωτικό κέντρο τεχνικού ελέγχου οχημάτων
Αγ. Γεώργιος Ιστιαίας, Εύβοια
https://www.ikteo-istiaias.gr 

Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.