Το ανταλλακτήριο (DCE) είναι μια επιχείρηση που επιτρέπει στους πελάτες της να πραγματοποιούν αγοραπωλησίες ή ανταλλαγές κρυπτονομισμάτων.

Ένα ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων μπορεί να είναι ένας χρηματοοικονομικός οργανισμός  που εισπράττει προμήθειες επί των συναλλαγών  για τις υπηρεσίες του ή μία πλατφόρμα συναλλαγών που απλά χρεώνει τέλη για κάθε πράξη.

Ένα ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων μπορεί να είναι μια επιχείρηση με φυσική παρουσία ή μια αυστηρά ηλεκτρονική επιχείρηση. Ως επιχείρηση με φυσική παρουσία, ανταλλάσσει παραδοσιακές μεθόδους πληρωμής  (χρήματα, ομολόγα, χρυσό κλπ) με ψηφιακά νομίσματα. Ως ηλεκτρονική επιχείρηση, ανταλλάσσει ηλεκτρονικά μεταφερόμενα χρήματα με  κρυπτονομίσματα ή/και κρυπτονομίσματα μεταξύ τους.

Τα ανταλλακτήρια μπορούν να δέχονται πληρωμές με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες, τραπεζικές μεταφορές ή άλλους τρόπους πληρωμής, σε αντάλλαγμα για την αγορά κρυπτονομισμάτων.

Τα ανταλλακτήρια μπορούν να στείλουν τα αγορασμένα κρυπτονομίσματα στο προσωπικό πορτοφόλι του πελάτη τους, ή να στείλουν στον τραπεζικό λογαριασμό του πελάτη τους τα χρήματα από την πώληση των κρυπτονομισμάτων του ή, μερικά από αυτά, να μετατρέψουν τα κρυπτονομίσματα του πελάτη σε ανώνυμες προπληρωμένες κάρτες, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάληψη χρημάτων από ΑΤΜ σε όλο τον κόσμο.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Μέχρι και σήμερα, οι κανονισμοί για τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, σε πολλές αναπτυγμένες χώρες, παραμένουν ασαφείς, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές εξακολουθούν να εξετάζουν τον τρόπο αντιμετώπισης αυτού του τύπου επιχειρήσεων, οι οποίες υπάρχουν μεν αλλά δεν έχουν δοκιμαστεί για την εγκυρότητα τους..

Από το 2016, διάφορα ανταλλακτήρια που λειτουργούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση έλαβαν άδειες βάσει της οδηγίας για τις υπηρεσίες πληρωμών της ΕΕ και της οδηγίας για το ηλεκτρονικό χρήμα της ΕΕ. Η επάρκεια των εν λόγω αδειών για τη λειτουργία των ανταλλακτηρίων δεν έχει ελεγχθεί δικαστικά. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανακοίνωσαν ότι θα εκδώσουν κανονισμούς για την επιβολή αυστηρότερων κανόνων, κυρίως για τα ηλεκτρονικά ανταλλακτήρια.

Το 2018 η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ υποστήριξε ότι «εάν μια πλατφόρμα προσφέρει διαπραγμάτευση ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων που είναι τίτλοι και λειτουργεί ως » ανταλλακτήριο «, όπως ορίζεται από τους νόμους περί ομοσπονδιακών τίτλων, τότε η πλατφόρμα πρέπει να υπάγεται στον έλεγχο και την αρμοδιότητα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Η Commodity Futures Trading Commission επιτρέπει πλέον τη δημόσια διαπραγμάτευση των κρυπτονομισμάτων και των τυχόν παραγώγων τους.

Μεταξύ των χωρών της Ασίας, η Ιαπωνία είναι η πιο συγκεκριμένη σε κανονισμούς απαιτώντας τη λήψη ειδικής άδειας από την Αρχή Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών για τη λειτουργία ενός ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων.  Η Κίνα και η Κορέα δεν έχουν φιλική νομοθεσία ενώ η Αυστραλία, που δεν έχει ακόμη ανακοινώσει οριστικούς κανονισμούς, απαιτεί από τους πολίτες της να δηλώνουν προς φορολόγηση τα κρυπτονομίσματα που κατέχουν.

ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΗΡΙΑ ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ

Στις αρχές του 2018, το Bloomberg News ανακοίνωσε τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, βάσει του όγκου συναλλαγών και των εκτιμώμενων εσόδων, όπως τα κατέγραψε το CoinMarketCap.  

Σύμφωνα με την έρευνα, τα τρία πρώτα  ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων είναι τα: Binance, Huobi και OKEX. Άλλα στοιχεία της έρευνας καταγράφουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι έμποροι κρυπτονομισμάτων και οι προοπτικές της αγοράς. Η ασφάλεια και τα υψηλά τέλη συναλλαγών είναι οι βασικές ανησυχίες όπως αναδεικνύονται από την έρευνα. Η πρώτη, λοιπόν, δεκάδα  ανταλλακτηρίων σύμφωνα με την έρευνα του CoinMarketCap.

  1. Binance, με έδρα τη Μάλτα – http://www.binance.com
  2. Upbit, με έδρα τη Ν. Κορέα –  http://www.upbit.com 
  3. Huobi, με έδρα τη Σιγκαπούρη  https://www.hbg.com/
  4. Bittrex, με έδρα τις ΗΠΑ-  http://bittrex.com/ 
  5. Bithumb, με έδρα τη Ν. Κορέα – http://bithumb.com/
  6. OKEx, με έδρα τη Μάλτα – http://www.okex.com/ 
  7. Bitfinex, με έδρα το Χονγκ Κογκ – https://www.bitfinex.com/ 
  8. Coinbase, με έδρα τις ΗΠΑ – https://www.coinbase.com/ 
  9. Bitstamp, με έδρα τη Μ. Βρετανία – https://www.bitstamp.net/ 
  10. Kraken,  με έδρα τις ΗΠΑ- https://kraken.com/ 

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΗΡΙΟ?

Κάθε χρήστης έχει μοναδικές ανάγκες, οπότε δεν υπάρχει ένα μέγεθος που να ταιριάζει σε όλους.

Σε όλες τις αξιολογήσεις και τα συγκριτικά τεστ που κυκλοφορούν σχετικά με τα ανταλλακτήρια, αποτιμώνται ορισμένα χαρακτηριστικά τους, όπως: οι χώρες που υποστηρίζονται, οι αποδεκτές μέθοδοι πληρωμής, τα τέλη, το απόρρητο, τα όρια συναλλαγών, η  ρευστότητα, η φήμη, η ταχύτητα διεκπεραίωσης της συναλλαγής, η τεχνική υποστήριξη των πελατών και τυχόν ιστορικό σε ζητήματα ασφάλειας και αξιοπιστίας.

ΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΗΡΙΟΥ

Πρώτο και κύριο:  ΠΟΤΕ δεν  αποθηκεύουμε τα χρήματα ή τα κρυπτονονομίσματά μας σε ένα ανταλλακτήριο.  Έχουν γίνει συχνά στο παρελθόν στόχος κυβερνοεπιθέσεων, οπότε τίθεται θέμα ασφάλειας.

Επιλέγουμε πάντα ένα ασφαλές πορτοφόλι όπου αποθηκεύουμε τα κρυπτονομίσματά μας και χρησιμοποιούμε τις υπηρεσίες ανταλλακτηρίου μόνο για τις αγοραπωλησίες και τις ανταλλαγές κρυπτονομισμάτων.

Ορισμένα βασικά κριτήρια για την επιλογή ενός αξιόπιστου ανταλλακτηρίου είναι τα εξής:

Μυστικότητα: Πόσα προσωπικά στοιχεία απαιτεί η ανταλλαγή; Χρειάζεται π.χ. να ανεβάσετε μια φωτογραφία σας ως το αναγνωριστικό σας;

Όρια: τι ποσό μπορείτε να αγοράσετε; Αν σχεδιάζετε να αγοράσετε ένα μεγάλο ποσό, υποστηρίζει αυτό το ποσό το ανταλλακτήριο που επιλέξατε; Υπάρχουν επίσης μερικές φορές χαμηλά ημερήσια όρια για να εισπράξετε τα χρήματα που αποκομίσατε από την πώληση κρυπτονομισμάτων. Ελέγξτε τα ημερήσια όρια είσπραξης των χρημάτων σας για να μην  αναγκαστείτε να τα εισπράξετε με πολλές μικρές συναλλαγές σε διαφορετικές ημέρες έως και την εξάντληση του ποσού.

Αμοιβές: Πόσο κοστίζει η χρέωση της ανταλλαγής για τη μετατροπή των χρημάτων σας σε κρυπτονόμισμα; Το μέσο τέλος αγοράς με  πιστωτικές κάρτες είναι περίπου 4%. Τα τέλη αγοράς με τραπεζικό έμβασμα είναι συνήθως 1-1,5%. Συγκρίνετε πάντα τις τιμές οποιουδήποτε ανταλλακτηρίου με τα άλλα. Τα έξοδα για αγορά με μετρητά είναι συνήθως 1%, αλλά συνήθως υπάρχει ασφάλιστρο 5-10% και αυτό ισχύει στα ΑΤΜ κρυπτονομισμάτων.

Ταχύτητα: Πόσο γρήγορα θα παραδοθούν τα νομίσματά σας; Σημειώστε ότι τα περισσότερα προβλήματα με την ταχύτητα οφείλονται στο παλαιό τραπεζικό σύστημα και όχι στα κρυπτονομίσματα. Οι αγορές μέσω καρτών είναι συχνά άμεσες. Η αγορά με τραπεζικό έμβασμα μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες. Οι αγορές με μετρητά (ΑΤΜ) είναι άμεσες, αλλά πρέπει να κινηθείτε φυσικά και οχι online.

Φήμη: Πόσο καιρό υπάρχει η το ανταλλακτήριο; Είναι ρυθμισμένο; Έχει ιστορικό με απάτες ή ήταν ευάλωτο σε κυβερνοεπιθέσεις στο παρελθόν; Επομένως  μελετήστε οποιαδήποτε ανταλλακτήριο πριν καταθέσετε τα χρήματα σας.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΩΝ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΗΡΙΩΝ

BINANCE

Το Binance είναι ίσως το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο, που ιδρύθηκε το 2017 και έχει έδρα στη Μάλτα. Έχει πολύ χαμηλά τέλη σε μόλις 0,05% ανά συναλλαγή.

Υποστηρίζει πολλά νομίσματα και έχει τον ιστότοπό του διαθέσιμο σε πολλές γλώσσες, όπως η κινεζική, η αγγλική, η κορεατική, η ισπανική, η ιαπωνική, η ρωσική και η γαλλική. Μόλις αγοράσετε Litecoin, Bitcoin ή Ethereum μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Binance για να μετατρέψετε ένα από αυτά τα τρία νομίσματα σε σχεδόν οποιοδήποτε altcoin.

Το Binance έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές για λίγους λόγους:

1. Έχει τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών κρυπτονομισμάτων.

Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ εύκολο να το χρησιμοποιήσετε και να αγοράσετε νομίσματα σε καλή τιμή. Το Binance είναι εύκολο στη χρήση και ιδανικό τόσο για μεγάλους όσο και για μικρούς    και εμπόρους.

2. Τα Binance Mobile Apps

Το Binance έχει, μέχρι στιγμής, την καλύτερη εφαρμογή ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων για κινητά τηλέφωνα. Η εφαρμογή του Binance είναι διαθέσιμη για iOS και Android. Είναι πολύ εύκολη στη χρήση και να είναι μία από τις καλύτερα σχεδιασμένες εφαρμογές που κυκλοφορούν.

COINBASE

Το Coinbase είναι ο μεγαλύτερος μεσίτης Bitcoin (BTC) στον κόσμο. Αποτελεί έναν εύκολο και γρήγορο τρόπο για τους νέους χρήστες να αγοράζουν bitcoins, ethereum, litecoin και πολλά άλλα νομίσματα. Το Coinbase υποστηρίζει πελάτες σε περισσότερες από 30 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρώπης (εκτός της Γερμανίας), του Ηνωμένου Βασιλείου, της Σιγκαπούρης, του Καναδά και της Αυστραλίας.

Οι πελάτες στις προαναφερθείσες χώρες μπορούν να αγοράσουν κρυπτονομίσματα μέσω χρεωστικής κάρτας, τραπεζικής μεταφοράς, μεταφοράς μέσω SEPA και πολλά άλλα.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ: Υψηλή ρευστότητα και όρια αγοράς, Εύκολος τρόπος για τους αρχάριους να αποκτήσουν bitcoins, Η επιλογή «Άμεση αγορά» είναι διαθέσιμη με χρεωστική κάρτα

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ: Οι αγορές που πραγματοποιούνται με τραπεζική μεταφορά μπορεί να διαρκέσουν έως και 5 ημέρες, Το Coinbase μπορεί να παρακολουθεί πώς και πού ξοδεύετε τα bitcoins σας

Ευκολία στη χρήση: μεγάλη

Μυστικότητα: χαμηλή

Ταχύτητα: στο μέσο όρο

Αμοιβές: στο μέσο όρο

Φήμη: Έμπιστο

Όρια: Υψηλά

KRAKEN

Το Kraken είναι ένα άλλο δημοφιλές ανταλλακτήριο που ιδρύθηκε το 2011  με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το Kraken, όσον αφορά τα τέλη συναλλαγών, εφαρμόζει ένα πολύ δίκαιο σύστημα που κλιμακώνεται ανάλογα με τον όγκο συναλλαγών του πελάτη για 30 ημέρες. Αν ο πελάτης είναι ο δημιουργός της συναλλαγής η κλίμακα αυτή κυμαίνεται από 0,16% μέχρι και το 0%. Αν ο πελάτης είναι ο αποδέκτης της συναλλαγής τα τέλη κυμαίνονται από 0,26% έως και 1%.

Για τις δυνατότητες κατάθεσης χρημάτων, το Kraken προσφέρει τις επιλογές για καταθέσεις σε δολάρια ΗΠΑ (FedWire), σε ευρώ (SEPA) και σε CAD (Wire & EFT). Εάν  ο πελάτης διαθέτει ήδη κρυπτονομίσματα, επιτρέπει την κατάθεση των περισσότερων από αυτά για ανταλλαγή με άλλα.

Ένα μοναδικό χαρακτηριστικό του Kraken είναι ότι επιτρέπει την συναλλαγή με περιθώριο μέχρι και 5 φορές πάνω (Χ5). Κατά τη διαπραγμάτευση περιθωρίου στο Kraken, ορισμένοι επιλέξιμοι πελάτες, μπορούν να δανειστούν έως και 500.000 δολάρια για να τοποθετηθούν μακροπρόθεσμα ή βραχυπρόθεσμα σε κρυπτονομίσματα..

Οι βασικοί λόγοι που θα επέλεγε κανείς  το Kraken, είναι: Η δυνατότητα συναλλαγών με υψηλό περιθώριο (έως 5 φορές), Η δυνατότητα για συναλλαγές μεταξύ fiat και crypto αλλά και μεταξύ ζευγών crypto, Τα χαμηλά τέλη, Η μεγάλη ποικιλία κρυπτονομισμάτων προς αγορά, πώληση ή ανταλλαγή.

BITSTAMP

Το Bitstamp είναι ένα από τα παλαιότερα ανταλλακτήρια Bitcoin και κρυπτονομισμάτων που ιδρύθηκε το 2011, έχοντας ως έδρα το Λονδίνο. Παρέχει μεγάλη ποικιλία κρυπτονομισμάτων προς αγορά με χρήματα ή/ και  ζευγαριών κρυπτονομισμάτων προς ανταλλαγή.

Ως ένα από τα παλαιότερα ανταλλακτήρια, το Bitstamp έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα από τα πλέον αξιόπιστα ανταλλακτήρια της αγοράς. Προσφέρει κορυφαία ασφάλεια συναλλαγών, με κρυπτογραφημένες προσωπικές πληροφορίες και με άνω του 98% των περιουσιακών στοιχείων του να είναι κλειδωμένα σε ψυχρή αποθήκη (εκτός διαδικτύου).

Αν και εδράζεται στην Ευρώπη, οι χρήστες Bitstamp από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες του κόσμου, μπορούν να αποστείλουν διεθνή εμβάσματα με πολύ χαμηλό τέλος. Επίσης, για όσους επιθυμούν συναλλαγές από το κινητό, το Bitstamp προσφέρει δωρεάν εφαρμογές για κινητά στο Google Play και το App Store.

Οι βασικοί λόγοι που θα επέλεγε κανείς  το Bitstamp, είναι: αν θέλει υψηλή ρευστότητα, χαμηλά τέλη και μεγάλη ποικιλία κρυπτονομισμάτων προς αγορά και ανταλαγή.

CHANGELLY

Για συναλλαγές στο Changelly πατήστε εδώ

To Changelly, έχει μια διαφορετική προσέγγιση στη διαδικασία ανταλλαγής. Αντί να επιτρέπει στους χρήστες να αποθηκεύουν τα κρυπτονομίσματά τους στο ανταλλακτήριο για να τα μετατρέψουν στο νόμισμα της προτίμησής τους, δημιουργεί συναλλαγές μετατροπής. Οι χρήστες επιλέγουν ένα νόμισμα εισόδου και εξόδου και το ποσό βέβαια που θέλουν να ανταλλάξουν. Παράδειγμα: ο πελάτης επιλέγει την ποσότητα του 0,01 BTC και ζητά να την ανταλλάξει με την αντίστοιχη ποσότητα ΕΤΗ. Στη συνέχεια, το Changelly παρέχει μια διεύθυνση για να στείλει ο πελάτης το Bitcoin και ζητά μια διεύθυνση για να του αποστείλει το Ethereum.

Αυτό μειώνει αποτελεσματικά σε χρόνο τη διαδικασία και παρέχει τη δυνατότητα για συναλλαγές σε πραγματικό χρόνο. Σε αντάλλαγμα για τις υπηρεσίες του, το Changelly χρεώνει το 5% των συναλλαγών. Τα χρήματα Fiat, όπως το δολάριο ΗΠΑ και το ευρώ, μπορούν να χρησιμοποιηθούν προς ανταλλαγή με κρυπτονόμισμα, αλλά έχουν ελαφρώς υψηλότερα τέλη.


Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.