Για να αγοράσετε, να πουλήσετε, να ανταλλάξετε ή να χαρίσετε οποιοδήποτε κρυπτονόμισμα, πρέπει να διαθέτετε ένα ψηφιακό πορτοφόλι.

Κάποιος που χρησιμοποιεί την ηλεκτρονική τραπεζική είναι γενικά εξοικειωμένος με το ηλεκτρονικό ή ψηφιακό πορτοφόλι, οπότε είναι σχετικά απλό να αποκτήσει και ένα (ή πολλά) ψηφιακό πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων.

Στη συνέχεια, θα παρουσιάσουμε τα διάφορα είδη ψηφιακών κρυπτο-πορτοφολιών, τον τρόπο λειτουργίας τους, τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα ανά είδος ή για το σκοπό που θέλει να το χρησιμοποιήσει ο ιδιοκτήτης τους, ενώ στο δεύτερο μέρος θα παρουσιάσουμε τα πιο γνωστά και εύχρηστα ψηφιακά πορτοφόλια.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΠΟΡΤΟΦΟΛΙ (Digital wallet):

Tα κρυπτονοµίσµατα κρατούνται σε ένα «πορτοφόλι» το οποίο είναι πρόγραµµα εγκατεστημένο στον ηλεκτρονικό υπολογιστή ή το κινητό τηλέφωνο, το οποίο είναι σχεδιασμένο να στέλνει και να λαμβάνει κρυπτονομίσµατα, να κάνει πληρωμές και να πραγματοποιεί συναλλαγές.

Τα ψηφιακά πορτοφόλια ανοίγουν µε τα «κλειδιά». Το ιδιωτικό κλειδί είναι ένας μυστικός αριθμός ο οποίος χρησιμοποιείται για κάθε συναλλαγή που γίνεται µε κρυπτονόμισµα.

Κάθε ιδιωτικό κλειδί είναι συνδεδεμένο µε µία διεύθυνση κρυπτονοµίσματος και επιτρέπει την συναλλαγή µε αυτά. Χωρίς να γνωρίζει το ιδιωτικό κλειδί κάποιος δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στο ψηφιακό πορτοφόλι , οπότε και δεν μπορεί να κάνει καµία συναλλαγή.

Eποµένως ο καθένας μπορεί να γνωρίζει το δηµόσιο κλειδί (όπως π.χ. γνωρίζει την διεύθυνση email σας), αλλά το ιδιωτικό κλειδί (seed ) το γνωρίζει µόνο ο ιδιοκτήτης των κρυπτονοµισµάτων (όπως ακριβώς το password του email σας). Ωστόσο, ας επιμείνουμε σ’ αυτό:

 • Το ιδιωτικό κλειδί είναι αυτό που αποδεικνύει την ταυτότητα μιας διεύθυνσης ενός χρήστη και, ΠΟΤΕ μα ΠΟΤΕ, δεν το κοινοποιούμε σε κανέναν.
 • ο κύριος κωδικός (seed) δεν συνιστά απλά έναν συνηθισμένο κωδικό πρόσβασης ή PIN. Είναι μια συλλογή από τυχαία επιλεγμένες λέξεις, που παράγονται από τη συσκευή σας κατά την αρχική εγκατάσταση.
 • Εάν χάσετε την πρόσβαση στη συσκευή σας (αν καταστραφεί, αν κλαπεί κλπ), τότε μπορείτε να εγκαταστήστε το πορτοφόλι σε άλλη συσκευή, με μία διαδικασία που ονομάζεται backup, και να το ξεκλειδώσετε χρησιμοποιώντας αυτή την ομάδα λέξεων.
 • Αν με οποιονδήποτε τρόπο χαθούν αυτές οι λέξεις (seed), δεν υπάρχει κανένας στον κόσμο που θα μπορούσε να σας βοηθήσει να τις ξαναβρείτε.

Τα ψηφιακά κρυπτο-πορτοφόλια χωρίζονται σε δύο βασικές ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ:

 • «Ζεστά» πορτοφόλια: είναι συνδεδεμένα στο internet (όπως το Mobile και Online Wallet)
 • «Κρύα» πορτοφόλια: δεν είναι συνδεδεμένα στο internet (όπως το Hardware, το Paper
  και το offline wallet)

Αναλυτικά: Mobile Wallet: Είναι εφαρμογές για έξυπνες κινητές συσκευές τηλεφώνων και tablet, που δίνουν τη δυνατότητα αποθήκευσης των ιδιωτικών κλειδιών και την πληρωμή μέσω της συσκευής. Λειτουργούν χρησιμοποιώντας SPV και το δίκτυο BTC με επαλήθευση πληρωμών. Κάποια έχουν επιπλέον χαρακτηριστικό πληρωμής την τεχνολογία NFC ή υποστηρίζουν smartwatches με λειτουργικό Android.

Web Wallet (Online): Είναι πορτοφόλια που αποθηκεύουν τα ιδιωτικά κλειδιά σε κεντρικούς υπολογιστές επιχειρήσεων συνδεδεμένους στο ιντερνέτ.  Υπάρχουν κάποια web wallets που επιτρέπουν την κρυπτογράφηση των ιδιωτικών κλειδιών πριν την αποθήκευση στον διακομιστή, ενώ άλλες την επιπρόσθετη αποθήκευση σε cold-storage μέσα.

Desktop wallet : Είναι τo πορτοφόλι που εγκαθίσταται σε υπολογιστές με διάφορα χαρακτηριστικά και «τρέχει» σε λειτουργικά Windows, Linux και Mac OSX. Κάποια από τα πορτοφόλια αυτά έχουν ιδιαίτερες λειτουργίες, όπως να συνδέονται άμεσα σε υπηρεσίες BTC, να έχουν αυξημένη ασφάλεια και να παρέχουν υψηλά επίπεδα ανωνυμίας με λειτουργίες mixing. Ο συγκεκριμένος τύπος πορτοφολιού είναι δημοφιλής ανάμεσα στους χρήστες για την ασφάλεια που προσφέρει και για την σχετικά απλή διαδικασία εγκατάστασης και χρήσης.

Paper wallet : Είναι ένας φθηνός και εύκολος τρόπος αποθήκευσης των ιδιωτικών κλειδιών και διευθύνσεων με εκτύπωση σε χαρτί. Υπάρχουν υπηρεσίες πορτοφολιών που προσφέρονται από ιστοσελίδες, τα οποία παράγουν διευθύνσεις και κλειδιά σε εικόνα και με QR code, προς διευκόλυνση του χρήστη.

Hardware wallet: Πρόκειται για εξωτερική συσκευή (με τη μορφή περίπου ενός USB) όπου αποθηκεύονται τα ιδιωτικά κλειδιά για περισσότερη ασφάλεια και συμμετέχουν στην διαδικασία της συναλλαγής. Τα ιδιωτικά κλειδιά βρίσκονται πάντα στην συσκευή αυτή και η συναλλαγή υπογράφεται , συνήθως με πληκτρολόγηση ενός PIN από τα κουμπιά της συσκευής μέσα σε αυτήν. Οι συσκευές αυτές επιτρέπουν την δημιουργία αντιγράφου του ιδιωτικού κλειδιού σε κάποιο άλλο μέσο.

Μία άλλη διάκριση των πορτοφολιών, αφορά τα νομίσματα που εξυπηρετούν. Έτσι έχουμε:

Coin-specific: Ενα πορτοφόλι που λειτουργεί μόνο για ένα συγκεκριμένο νόμισμα και συνήθως προσφέρεται ως επίσημο πορτοφόλι του ίδιου του νομίσματος.

Network-specific: Ένα πορτοφόλι που μπορεί να εξυπηρετήσει πολλαπλά νομίσματα σε ένα μόνο δίκτυο.

Universal / multiasset / multicoin.: Ένα πορτοφόλι που μπορεί να παρέχει διευθύνσεις για
πολλαπλά νομίσματα. Σημειώστε μόνο ότι επειδή ένα πορτοφόλι είναι multi-coin δεν σημαίνει ότι κυριολεκτικά, μπορεί να δεχτεί όλα τα κρυπτονομίσματα.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Τα «Κρύα» πορτοφόλια (Hardware, Χάρτινα, Λογισμικού)ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ: Τα συγκεκριμένα πορτοφόλια δεν είναι συνδεδεμένα στο διαδίκτυο, επομένως ενδείκνυνται για μακροπρόθεσμη αποθήκευση. Η σύνδεση στο διαδίκτυο πραγματοποιείται μόνο κατά την αποστολή κρυπτονομισμάτων. Δεν είναι αναγκαία η σύνδεση στο διαδίκτυο κατά τη λήψη των κρυπτονομισμάτων, διότι δεν χρειάζεται επιβεβαίωση των συναλλαγών εάν είστε ο παραλήπτης. Ο αποστολέας απλά πρέπει να γνωρίζει τη δημόσια διεύθυνση σας.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ: Η σύνδεση τους στον υπολογιστή του χρήστη και η ρύθμισή του, σε κάποιες περιπτώσεις ίσως να είναι κάπως χρονοβόρα διαδικασία και μάλλον περίπλοκη για έναν αρχάριο. Επίσης τα πορτοφόλια Hardware είναι σχετικά ακριβά (άνω των 70,00 ευρώ), αλλά η τιμή τους είναι απόλυτα δικαιολογημένη εφ’ όσον προσφέρουν υψηλό επίπεδο ασφάλειας.

ΑΝΩΝΥΜΙΑ: Λόγω του κώδικα ανοιχτού λογισμικού και του δημόσιου χαρακτήρα των βιβλίων blockchain συναλλαγών, υπάρχουν κάποια ίχνη δημόσιων δεδομένων, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, θεωρητικά, μέσω της αντίστροφης μηχανικής, για να εντοπίσουν τον χρήστη. Ωστόσο, για τους περισσότερους από εμάς, η απάντηση μπορεί να διατυπωθεί με τη φράση «είναι ότι πλησιέστερο στην ανωνυμία διαθέτουμε»

Επομένως, πριν από την τελική επιλογή ενός κρυπτο-πορτοφολιού, προσδιορίστε τις ανάγκες σας και για ποιο σκοπό θα το χρησιμοποιείτε π.χ. για καθημερινές συναλλαγές, για αγορά και πώληση, για μακροχρόνια αποθήκευση;

Επίσης, καλό είναι να λάβετε υπ όψη σας με ποιο μέσο είστε περισσότερο εξοικειωμένοι: κινητό τηλέφωνο ή ηλεκτρονικό υπολογιστή;

Το καλύτερο πορτοφόλι θα είναι αυτό που μπορείτε να το χειρίζεστε με άνεση και συγχρόνως ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας.

ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΠΟΡΤΟΦΟΛΙ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΠΙΟ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ

Πριν περάσουμε στην παρουσίαση των πλέον γνωστών και δημοφιλών πορτοφολιών, καλό είναι να επισημάνουμε μερικά ουσιώδη κριτήρια, βάσει των οποίων θα έπρεπε να επιλέξει κανείς το ψηφιακό του πορτοφόλι, και αυτά είναι:

1. Η Ομάδα: το πορτοφόλι που θα επιλέξουμε πρέπει να διαθέτει μία καλή ομάδα ανάπτυξης υλικού (είτε είναι hardware ή/και software) και μάρκετινγκ.

2. Η ευκολία χρήσης: Το πορτοφόλι θα πρέπει να είναι εύκολο στη χρήση, ακόμα και για τον αρχάριο

3. Η Συμβατότητα: Πρέπει να είναι συμβατό με διαφορετικά λειτουργικά συστήματα.

4. Η Ασφάλεια: Να ακολουθεί όλα τα ενδεδειγμένα πρότυπα ασφαλείας.

5. Η Κοινότητα: Πρέπει να έχει μια ενεργή κοινότητα χρηστών.

6. Η κυριότητα: Θα πρέπει να παρέχει τη δυνατότητα στον ίδιο τον χρήστη να έχει πρόσβαση στα ιδιωτικά κλειδιά και στη ριζική φράση (seed phrase)

Με βάση αυτά τα κριτήρια, συντάξαμε ένα κατάλογο, με μία συνοπτική αλλά περιεκτική παρουσίαση, για τα πιο δημοφιλή και αξιόπιστα ψηφιακά πορτοφόλια, όλων των κατηγοριών.
Κάποια από αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί από εμάς, μία ή περισσότερες φορές, και κάποια από αυτά τα χρησιμοποιούμε ακόμα.

Α. Πορτοφόλια – συσκευές (hardware)

Τα πορτοφόλια αυτά είναι συσκευές που αποθηκεύουν τα ιδιωτικά κλειδιά εκτός σύνδεσης ιντερνέτ. Τα πορτοφόλια – συσκευές θεωρούνται ως η ασφαλέστερη μέθοδος αποθήκευσης κρυπτονομισμάτων, δεδομένου ότι δεν μπορούν να χακαριστούν. Τα γνωστότερα είναι τα εξής:

α: LEDGER NANO S

Το Ledger Nano S είναι ένα πορτοφόλι –συσκευή για κρυπτονομίσματα, μεγέθους και μορφής USB, το οποίο είναι κατάλληλο για τις περισσότερες από τις συναλλαγές σε κρυπτονομισματα. Το πλεονέκτημα του είναι ότι μπορεί να αποθηκεύσει περισσότερα από 40 ψηφιακά νομίσματα. Λειτουργεί σαν μια συσκευή USB, η οποία μετά τη σύνδεση με τον υπολογιστή απαιτεί επιβεβαίωση της συναλλαγής. Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματά του, δηλ. πολλά υποστηριζόμενα κρυπτονομίσματα και καλές κριτικές από τους χρήστες, το καθιστούν ένα από τα καλύτερα πορτοφόλια όλων των κατηγοριών, αν λάβει κανείς υπ όψη και την μοναδική ασφάλεια που εγγυάται.

Πλεονεκτήματα: Είναι πολύ ασφαλές και μπορεί να τρέξει πολλαπλές εφαρμογές και είναι απρόσβλητο από ασταθές και κακόβουλο λογισμικό.Μπορεί να αποθηκεύσει και να υποστηρίξει περισσότερα από 40 κρυπτονομίσματα και μπορεί να ενσωματωθεί και να συνεργαστεί με πολλά πορτοφόλια λογισμικού. Ακόμη, είναι ένα από τα προσιτά πορτοφόλια υλικού που βασίζονται σε OLED.

Μειονεκτήματα: Είναι λίγο υψηλή τιμή σε σχέση με άλλες επιλογές πορτοφολιού. Για το λόγο αυτό ενδείκνυται περισσότερο για χρήστες που κατέχουν μεγάλα ποσά (εν ολίγοις, να μην είναι το πορτοφόλι ακριβότερο από το περιεχόμενο του)

Μπορείτε να το παραγγείλετε εδώ

β: TREΖOR

Το Trezor είναι επίσης ένα πορτοφόλι – συσκευή για κρυπτονομίσματα, μεγέθους και μορφής USB, το οποίο λειτουργεί κυρίως με τη μέθοδο »Zero Trust Approach» η οποία μειώνει την παρεμβατικότητα από οποιοδήποτε τρίτο μέρος. Είναι ένα από τα καλύτερα πορτοφόλια πολλαπλών κρυπτονομισμάτων, σύμφωνα με τα σχόλια των χρηστών του πορτοφολιού αλλά και από αξιολογήσεις ειδικών του χώρου

Πλεονεκτήματα: Το Trezor προστατεύεται από έναν κωδικό πρόσβασης ή ένα PIN και σας παρέχει την ιδιοκτησία της ριζικής φράσης (seed) για την αποκατάσταση του εάν τυχόν χαθεί ή καταστραφεί το πορτοφόλι σας. Είναι μια εύκολη στη χρήση συσκευή και το χαρακτηριστικό της να είναι απρόσβλητη στο χακάρισμα, την τοποθετεί στις πρώτες θέσεις προτίμησης του κοινού αλλά και ως σύσταση από τα ίδια τα μεγαλύτερα κρυπτονομίσματα.

Μειονεκτήματα: Περιορίζει την επικοινωνία του με άλλες συσκευές και όταν η συσκευή USB δεν είναι συνδεδεμένη, απενεργοποιείται.

γ: KEEP KEY

Η συσκευή- πορτοφόλι KEEP KEY, ασφαλίζει Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Dogecoin, Dash, και Namecoin, από ιούς ή malware και από επιθέσεις χάκερ. Η Keep Key προσφέρει προηγμένη ασφάλεια κατά της εικονικής και φυσικής κλοπής. Βέβαια, με μια χαμηλότερη τιμή.. θα μπορούσαν να τη δοκιμάσουν περισσότεροι χρήστες… Εκτός από το Bitcoin, το πορτοφόλι επιτρέπει την αποθήκευση και τη συναλλαγή μιας ποικιλίας κρυπτονομισμάτων.

Πλεονεκτήματα: Η κορυφαία της ασφάλεια σχεδόν καθιστά αδύνατο για τους χάκερ να κλέψουν το ιδιωτικό κλειδί. Είναι ελκυστική, με επαγγελματικά σχεδιασμένη οθόνη OLED που κάνει τη χρήση της συσκευής ευκολότερη σε σχέση με άλλα παρόμοια προϊόντα.

Μειονεκτήματα: Η έλλειψη web wallet σημαίνει ότι οι χρήστες πρέπει να προσθέσουν λογισμικό όπως το Electrum ή το MultiBit για να κάνουν χρήση των εφαρμογών της συσκευής. Η διαδικασία εγκατάστασης είναι αρκετά απλή αλλά δεν επιτρέπει στους χρήστες να σώσουν την πρόοδό τους.

Μπορείτε να το παραγγείλετε εδώ

δ. COOLWALLET S

Το CoolWallet S είναι το πιο «cool» πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων που μπορείτε να βρείτε στην αγορά τώρα. Πρόκειται για ένα πορτοφόλι- συσκευή, που μοιάζει όμως με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα και έρχεται με ενσωματωμένη μπαταρία που χρειάζεται φόρτιση περίπου 2 ωρών. Η ομορφιά αυτού του κομψού πορτοφολιού είναι ότι μπορεί άνετα να χωρέσει στο φυσικό πορτοφόλι σας ή οπουδήποτε κρατάτε τις πιστωτικές σας κάρτες. Στο CoolWallet S, μπορείτε να αποθηκεύσετε Bitcoin, Ethereum, Litecoin, XRP, Bitcoin Cash και ERC20 Tokens, κλπ. Το CoolWallet S, δικαιωματικά παίρνει τον τίτλο «το καλύτερο πορτοφόλι Bitcoin για χρήση εν κινήσει!». Έχει επίσης μια εφαρμογή για κινητά και το CoolWallet S μπορεί να επικοινωνήσει μαζί της μέσω Bluetooth.

B. Πορτοφόλια για υπολογιστές (Desktop wallet)

Τα πορτοφόλια για υπολογιστές είναι αυτά που είναι αποθηκευμένα είτε στον φορητό υπολογιστή είτε στους επιτραπέζιους υπολογιστές. Οι εκδόσεις Desktop wallet λειτουργούν σε περιβάλλον Windows, Mac, και Linux. Μερικά από τα καλύτερα πορτοφόλια για το γραφείο είναι τα Exodus και Electrum.

α. EXODUS

Το Exodus είναι ένα πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων, κατεβασμένο στον προσωπικό υπολογιστή του χρήστη, υποστηρίζει σχεδόν τρεις δωδεκάδες κρυπτονομίσματα, συμπεριλαμβανομένων των δημοφιλέστερων Litecoin, Dash, Zcash, Ethereum μεταξύ άλλων.

Πλεονεκτήματα: Καθώς το Exodus είναι ένα θαυμάσιο πορτοφόλι, δεν χρειάζεται να αποθηκεύσετε ολόκληρο το blockchain στην επιφάνεια εργασίας σας. Στο Exodus τα άφθονα πλεονεκτήματά του υπερτερούν από τα μειονεκτήματα. Έχει εύκολη και άριστη πρόσβαση στο πορτοφόλι, δηλαδή πλήρη έλεγχο και κυριότητα του πορτοφολιού. Οι συναλλαγές μπορούν να πραγματοποιηθούν απευθείας μέσω του πορτοφολιού Exodus σε ένα Δικτύο κρυπτονομισμάτων. Το τέλος της συναλλαγής παρακρατείται από το Δίκτυο και όχι από το Exodus.

Μειονεκτήματα: Η έλλειψη διαδικασίας επαλήθευσης δύο παραγόντων, έχει εγείρει ορισμένες ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια του.

β : ELECTRUM WALLET

Το Electrum ήταν αρχικά γνωστό για την εξυπηρέτηση του Bitcoin, αλλά τώρα επέκτεινε το κώδικα βάσης του πορτοφολιού για την υποστήριξη και των altcoins (τα άλλα κρυπτονομίσματα εκτός του Bitcoin) και έκανε κάποιες προσαρμογές ώστε να γίνει συμβατό με τη Verge blockchain. Το ηλεκτρονικό πορτοφόλι Electrum είναι ένα ελαφρύ και εύκολο, μαλακό πορτοφόλι για την ασφαλή αποθήκευση των κρυπτονομισμάτων σας.

Πλεονεκτήματα: Χρησιμοποιεί τη μέθοδο επαλήθευσης απλής πληρωμής (Simple Payment Verification – SPV), η οποία μπορεί να επαληθεύσει τη συναλλαγή σε πέντε δευτερόλεπτα και το θετικό μέρος είναι ότι δεν χρειάζεται να κάνετε λήψη ολόκληρου του blockchain. Το Electrum χρησιμοποιεί δύο ξεχωριστά επίπεδα κρυπτογράφησης για να προστατεύσει τα χρήματά σας και είναι πολύ πιο εύκολο για τους νέους χρήστες να πλοηγηθούν καθώς έχει μια συγκρότηση και εμφάνιση φιλική στο χρήστη.

Μειονεκτήματα: Δεν είναι ιδανικό για αρχάριους και δεν υποστηρίζει μεγάλο αριθμό κρυπτονομισμάτων.

Γ. Online Πορτοφόλια Για να είμαστε ειλικρινείς, τα Online πορτοφόλια είναι τα λιγότερο ασφαλή, δεδομένου ότι ανήκουν σε τρίτα μέρη, τα οποία αποθηκεύουν τα ιδιωτικά κλειδιά σας. Το προσόν τους είναι ότι μπορείτε να το έχετε πρόσβαση στο πορτοφόλι σας από οπουδήποτε, από οποιαδήποτε συσκευή, μέσω του Διαδικτύου. Διατίθενται σε εκδόσεις Chrome και Firefox. Το Guarda χαρακτηρίζεται ως ένα από τα καλύτερα πορτοφόλια στο διαδίκτυο.

GUARDA

Το Guarda είναι το πρώτο πορτοφόλι πολλαπλών κρυπτονομισμάτων, το οποίο υποστηρίζει τα πιο δημοφιλή νομίσματα και tokens, όπως τα BTC, ETH (+ ERC20 tokens), ETC, Zcash, Ripple, DASH, τελευταία το EOS και αρκετά άλλα Altcoins. Είναι παραδεκτό ότι είναι ασφαλές και αξιόπιστο και μπορεί εύκολα να προσπελαστεί από οποιαδήποτε συσκευή, επομένως θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα πορτοφόλια κρυπτονομισμάτων για όλα τα νομίσματα που εξυπηρετεί.

Πλεονεκτήματα: Σε αντίθεση με πολλά άλλα πορτοφόλια, το Guarda δεν αποθηκεύει δεδομένα πορτοφολιού, πληροφορίες πελάτη ή ιδιωτικά κλειδιά, τα οποία αποθηκεύονται στην ασφαλή μνήμη της συσκευής και διαγράφονται αν αποσυνδεθείτε από το πορτοφόλι. Το Guarda σάς δίνει τη δυνατότητα να μετατοπίζετε ομαλά τα περιουσιακά σας στοιχεία από ένα νόμισμα στο άλλο χωρίς όρια και πολύπλοκες διαδικασίες επαλήθευσης.

Μειονεκτήματα: Ο κίνδυνος διαδικτυακής ασφάλειας (π.χ. hacks και απάτες) και ο κίνδυνος προσωπικής προστασίας (π.χ. οι ιοί υπολογιστών)

Δ. Πορτοφόλια για κινητά

Τα πορτοφόλια για κινητά τηλέφωνα, είναι ένας από τους πιο βολικούς τύπους πορτοφολιών για γρήγορη και εύκολη συναλλαγή. Τα περισσότερα πορτοφόλια για κινητά τηλέφωνα έχουν συνήθως συνοδευτική εφαρμογή για υπολογιστές, επομένως ισχύουν εδώ οι ίδιοι κανόνες ασφαλείας.  Διατίθενται, το κάθε ένα σε δύο εκδόσεις: Android και iΟs. Τα πορτοφόλια για κινητά τηλέφωνα είναι ιδανικά για μικρές αγορές. Το Jaxx, το Infinito και το Coinomi, είναι μερικά από τα πιο γνωστά και αξιόπιστα.

α. JAXX

Το Jaxx είναι σχετικά νέο στην κυκλοφορία και είναι ένα πορτοφόλι πολλαπλών νομισμάτων, το οποίο προσφέρει υποστήριξη για δεκάδες altcoins, συγκεκριμένα Ethereum, Dash, Ethereum Classic, DAO, Litecoin, Bitcoin Cash, REP και πολλά άλλα.

Πλεονεκτήματα: Το Jaxx σας δίνει πλήρη έλεγχο του πορτοφολιού, το οποίο είναι ιδιαίτερα προσβάσιμο και με συμβατότητα με επιτραπέζιους και κινητούς υπολογιστές. Σας δίνει τη δυνατότητα να μετατρέψετε γρήγορα τα κρυπτονομίσματά σας από το ένα στο άλλο και έχει αναδειχθεί ως ένα από τα καλύτερα πορτοφόλια πολλαπλών νομισμάτων της κατηγορίας του σε διάφορες συγκριτικές αξιολογήσεις. Είναι διαθέσιμο με τη μορφή εφαρμογής για επιτραπέζιους υπολογιστές, σε εφαρμογές Android και iPhone και με επέκταση για Chrome.

Μειονεκτήματα: Κίνδυνος απώλειας των στοιχείων κρυπτογράφησης εάν το τηλέφωνο χαθεί ή καταστραφεί. Κίνδυνος ιών και κακόβουλου λογισμικού.

β.. COINOMI

Το Coinomi είναι ένα πορτοφόλι για κινητά τηλέφωνα σχεδιασμένο για την αποθήκευση πολλαπλών κρυπτονομισμάτων, συμπεριλαμβανομένων των Bitcoin και του Ethereum. Οι ισχυρές λειτουργίες απορρήτου και το φιλικό περιβάλλον για τον χρήστη κάνουν το Coinomi μια δημοφιλή επιλογή, για χρήστες Android. Το πορτοφόλι Coinomi συνδυάζει ισχυρή τεχνολογία κρυπτογράφησης με φιλικό προς τον χρήστη σχεδιασμό και είναι εύκολο στην εγκατάσταση και πλοήγηση. Είναι συμβατό με: Android και iOS

Τέλη και χρεώσεις: Το Coinomi είναι εντελώς δωρεάν για χρήση. Όταν πραγματοποιείτε μια εξερχόμενη συναλλαγή, μπορεί να χρεωθείτε μια αμοιβή που πηγαίνει στους miners που σχετίζονται με το συγκεκριμένο νόμισμα. To ίδιο το Coinomi, δεν χρεώνει τέλη συναλλαγής.

Μειονεκτήματα: Κίνδυνος απώλειας των στοιχείων κρυπτογράφησης εάν το τηλέφωνο χαθεί ή καταστραφεί. Κίνδυνος ιών και κακόβουλου λογισμικού.

γ.  INFINITO

Το Infinito είναι το πρώτο παγκόσμιο (Universal) πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων στον κόσμο. Παρέχει εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στις εφαρμογές με απόλυτη ασφάλεια επιτρέποντας γρήγορες συναλλαγές. Βοηθά επίσης τον χρήστη αποθηκεύοντας τη λίστα συχνών διευθύνσεων για συναλλαγές χωρίς προβλήματα ενώ περιλαμβάνει ακόμη μηνύματα για τις συναλλαγές για καλύτερη τήρηση των αρχείων συναλλαγών. Διατίθεται σε Android και iOS.

Πλεονεκτήματα: Το Infinito Wallet σε Android είναι σε λογικό πλαίσιο ασφαλές για την κατηγορία του δεδομένου ότι τα κρυπτονομίσματά σας δεν αποθηκεύονται σε διακομιστές.

Μειονεκτήματα: Κίνδυνος απώλειας των στοιχείων κρυπτογράφησης εάν το τηλέφωνο χαθεί ή καταστραφεί. Κίνδυνος ιών και κακόβουλου λογισμικού.

Ε. Πορτοφόλι και ανταλλακτήριο σε ένα

Γενικά, από κανέναν ειδήμονα ή έμπειρο χρήστη, δεν συνιστάται να φυλάσσετε τα κρυπτονομίσματά σας σε ένα ανταλλακτήριο. Τα ανταλλακτήρια γίνονται συχνά στόχος διαδικτυακών επιθέσεων και δεν θεωρούνται ασφαλές μέρος για μακροχρόνια φύλαξη και για μεγάλες ποσότητες κρυπτονομισμάτων. Παρ’ όλα αυτά το Coinbase προχώρησε στην παροχή δυνατότητας να διατηρείτε πορτοφόλι σε αυτό παράλληλα με τις υπηρεσίες ανταλλακτηρίου που προσφέρει (πληρωμές, αγορά, πώληση ή ακόμα και διαπραγμάτευση μέσω της πλατφόρμας GDAX).

Ας τα δούμε αναλυτικά.

α.  COINBASE

Το Coinbase είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να αγοράσετε, να πουλήσετε και να αποθηκεύσετε τα κρύπτο σας, γεγονός που το καθιστά πρώτο στον τομέα του. Με το Coinbase, μπορείτε να συνδεθείτε με τον τραπεζικό σας λογαριασμό ή την τραπεζική κάρτα σας (χρεωστική ή πιστωτική) και να μεταφέρετε εύκολα ευρώ, μέσα ή έξω από το πορτοφόλι σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα ευρώ για να αγοράσετε κρυπτονομίσματα ή να τα διατηρήσετε εκεί για μελλοντικές αγορές ή/και να τα επιστρέψετε πάλι πίσω στον τραπεζικό σας λογαριασμό. Στις συναλλαγές χρεώνονται τα σχετικά τέλη κίνησης, εκτός από την αποστολή κρυπτονομίσματος σε χρήστη μέσω email, που είναι δωρεάν.

Η εγγραφή είναι απλή και η πιστοποίηση επίσης, αρκεί να στείλετε παραστατικά που αναγράφουν τα στοιχεία σας με λατινικούς χαρακτήρες. Εκτός από το Bitcoin, το Coinbase υποστηρίζει Bitcoin Cash, Ethereum και Litecoin. Κυκλοφορεί επίσης το Coinbase app για Android και iOS .

β. ROBINHOOD

Η Robinhood ξεκίνησε ως μια ελεύθερη πλατφόρμα διαπραγμάτευσης μετοχών και επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει επιλογές και για άλλες επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένων των κρυπτονομισμάτων, όπως το Bitcoin. Το Robinhood είναι και πορτοφόλι και ανταλλακτήριο, όπως το Coinbase, οπότε όλα βρίσκονται σε ένα μέρος. Ωστόσο, δεν μπορείτε να μεταφέρετε νομίσματα από και προς το Robinhood από άλλο πορτοφόλι.

Το μεγαλύτερο προσόν του Robinhood είναι το κόστος: απολύτως δωρεάν. Δεν υπάρχουν προμήθειες κατά την αγορά ή την πώληση Bitcoin, ακριβώς όπως γινόταν και γίνεται και για τις μετοχές που εξυπηρετούνται στην πλατφόρμα. Κάποιοι μπορεί να υποστηρίζουν ότι είναι λιγότερο ασφαλής επιλογή… αλλά είναι αρκετά ασφαλής για τις μετοχές, είναι πιθανότατα αρκετά ασφαλής και για τα κρυπτονομίσματα.

Συμπέρασμα:

 • Μια σταθερή στρατηγική για τη διαχείριση του κινδύνου είναι ο περιορισμός του αριθμού των τρίτων που μπορούν να προσεγγίσουν τα κεφάλαιά μας, μέσα από λιγότερο ασφαλείς πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων των ανταλλακτηρίων και των εφαρμογών πορτοφολιού για κινητά τηλέφωνα.
 • Το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων μας πρέπει να διατηρείται κλειδωμένο και κρυπτογραφημένο σε ασφαλέστερο πορτοφόλι ή μια πλατφόρμα που παρέχει καλύτερη προστασία.
 • Μπορεί ακόμη και να επιλέξει κανείς να έχει πολλά πορτοφόλια, για να περιορίσετε τον κίνδυνο να τα χάσει όλα με μία παραβίαση.

Γενικά όμως η ποιότητα και η ασφάλεια των ψηφιακών πορτοφολιών συνεχώς βελτιώνεται, καθώς τα κρυπτονομίσματα συνεχίζουν ακάθεκτα την πορεία τους προς την ευρύτερη αποδοχή


Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.