QE & μειώσεις των επιτοκίων: o κοροναϊός ως καύσιμο για τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών

Ο κόσμος έχει επικεντρωθεί στην έκρηξη του κορωναϊού, που έχει κατηγορηθεί για 105.612 περιπτώσεις ασθενών και για 3.562 θανάτους μέχρι σήμερα. Η πανδημία έχει προκαλέσει τους ηγέτες των κυβερνήσεων να αντιδράσουν και οι κεντρικές τράπεζες επιλέγουν εργαλεία από το οπλοστάσιό των συστημάτων τους για τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.
Οι κεντρικές τράπεζες όλου σχεδόν του κόσμου, λένε ότι η έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία και η διεθνής ανησυχία για την παγκόσμια οικονομία, τους δίνει λόγο για την έκδοση (ουρανοκατέβατων) χρημάτων, την εκτύπωση νέων κινήτρων και τη σημαντική μείωση των επιτοκίων.

Η κρίση του coronavirus,  ωθεί την χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, σε νέα ύψη

Η πανδημία του coronavirus έχει επισκιάσει τα πάντα. Οι άνθρωποι επίσης δεν συνειδητοποιούν, ότι η παγκόσμια οικονομία αντιμετώπιζε ήδη μια ύφεση πριν από την έξαρση. Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2019, η News.Bitcoin.com ανέφερε για την κατάσταση αυτή, καθώς 37 κεντρικές τράπεζες συμμετείχαν σε πρακτικές τόνωσης και χαλάρωσης.
Σημαντικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) και η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBoC), άρχισαν να χρησιμοποιούν τα εργαλεία τους πολύ πριν από την έξαρση.
Το τέταρτο τρίμηνο του 2019, η Fed όχι μόνο μείωσε τα επιτόκια τρεις φορές, αλλά άντλησε σημαντικά από το ισοζύγιο της ενώ ταυτόχρονα έδωσε σε ιδιωτικά ιδρύματα δισεκατομμύρια μέσω repos.
Ο 16ος Πρόεδρος της Fed, ο Jerome Powell, δήλωσε στον Τύπο ότι οι τρέχουσες πρακτικές χαλάρωσης της κεντρικής τράπεζας, δεν ήταν καθόλου όπως η ποσοτική χαλάρωση (QE) που έλαβε χώρα μετά την οικονομική κρίση του 2008. «Σε καμία περίπτωση δεν είναι κάτι σαν αυτό», τόνισε ο Πάουελ στις 8 Οκτωβρίου 2019.

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Compound Capital Advisors, ο Charlie Bilello, αναφέρεται στην ειρωνεία των δηλώσεων του Πάουελ, την Πέμπτη, μέσω ενός tweet : Ο ισολογισμός της Fed φτάνει τα 4.24 τρισεκατομμύρια δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο σε 18 μήνες, και τα 482 δισεκατομμύρια δολάρια τους τελευταίους 6 μήνες, δήλωσε ο Bilello, κοινοποιώντας ένα γράφημα που απεικονίζει τον ισολογισμό της Fed.

Στις 4 Μαρτίου, η News.Bitcoin.com ανέφερε σε δημοσίευμά της, ότι η Fed μειώνει το επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης την Τρίτη. Ο Πάουελ και το διοικητικό συμβούλιο της Federal Reserve, αναφέρθηκαν στις ανησυχίες για την επιδημία του κορωναϊού.
Η Fed δεν είχε μειώσει τα επιτόκια, χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο για τη «μετατόπιση έκτακτης ανάγκης» από την εποχή της χρεοκοπίας της Lehman Brothers το 2008 και πριν από αυτή από τις βομβιστικές επιθέσεις της 11/9 που ώθησαν την Fed να μειώσει τα επιτόκια.

Την επόμενη μέρα που η Fed μείωσε τα επιτόκια, στις 3 Μαρτίου 2020, η κεντρική τράπεζα μείωσε επίσης τις απαιτήσεις για τους κανόνες κεφαλαίου για τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Η κίνηση αυτή της Fed, βοήθησε τις προνομιούχες τράπεζες να μειώσουν τον αριθμό των αποθεμάτων που διατηρούν. Επιπλέον, ορισμένα μέλη της Fed επιθυμούν να καταργήσουν πλήρως το κατώτατο όριο (κράτησης αποθεμάτων), επομένως οι τράπεζες δεν θα υποχρεούνται να διατηρούν ένα ορισμένο ποσό περιουσιακών στοιχείων που κρατούνται ως αποθεματικό.
Ο κορωναϊός ώθησε επίσης την Fed να ξεκινήσει να αποθηκεύει ανακυκλωμένα δολάρια, που έχουν επαναπατριστεί από την Ασία, σε ξεχωριστή τοποθεσία. Είναι αξιοσημείωτο ότι η Wall Street Journal αναφέρει, ότι η κεντρική τράπεζα «δεν έχει σχέδια να παρακρατήσει σε ξεχωριστό μέρος χαρτονομίσματα από περιοχές [στις ΗΠΑ] που έχουν πληγεί από τον ιό».

οι κεντρικεσ τραπεζεσ δεσμεύονται να αναλάβουν «στοχευμένη δραση» για την εκρηξη του CORONAVIRUS

Την 1η Μαρτίου, τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) όσο και η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ), δήλωσαν στο κοινό ότι οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί να «αναλάβουν στοχοθετημένη δράση» για να βοηθήσουν την παγκόσμια οικονομία, όσο διαρκεί η μάχη με την πανδημία.
Η ΕΚΤ και η BoJ, ανέφεραν επίσης ανησυχίες σχετικά με την αντιμετώπιση της έκρηξης του κορωναϊού και ο διοικητής της BoJ, Haruhiko Kuroda, δήλωσε ότι οι τράπεζες θα βοηθήσουν στη «σταθεροποίηση» της οικονομίας. Το Bloomberg ανέφερε επίσης, ότι η κεντρική τράπεζα της Κίνας (PBoC), έχει προσδιορίσει κάποια δισεκατομμύρια σε κεφάλαια που θα κατευθύνει σε δανεισμό, προκειμένου να καταπολεμήσει την επίδραση του κοροναϊού στην οικονομία της χώρας.

Ο διοικητής της BoJ, Haruhiko Kuroda, έχει δεσμευτεί να αναλάβει δράση μαζί με άλλες κεντρικές τράπεζες, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και να βοηθήσει στην ενίσχυση της οικονομίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας του coronavirus.

Η PBOC είπε επίσης ότι θα προσφέρουν αυτά τα προγράμματα χορήγησης δανείων, σε εβδομαδιαία βάση, αν χρειαστεί. Στις 27 Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ αποκάλυψε ότι θα διανείμει περίπου 9 δισεκατομμύρια δολάρια, ως ενεργοποίηση για τους 7 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας.
Όταν οι πόροι εγκρίθηκαν επισήμως, ο Paul Chan Mo-po, Οικονομικός Γραμματέας του Χονγκ Κονγκ, ανακοίνωσε: Αποφάσισα να εκταμιεύσω 10.000 δολάρια HK, στους μόνιμους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ ηλικίας 18 ετών και άνω, με σκοπό την ενθάρρυνση και την τόνωση της τοπικής κατανάλωσης αφενός και την ελάφρυνση του οικονομικού φόρτου των ανθρώπων από την άλλη.

«Η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις (της πανδημίας του coronavirus) και τις επιπτώσεις της στην οικονομία, τον μεσοπρόθεσμο πληθωρισμό και τη μετάδοση της νομισματικής μας πολιτικής. Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε τα κατάλληλα και στοχοθετημένα μέτρα, όπως είναι αναγκαίο και ανάλογα με τους υποκείμενους κινδύνους», δήλωσε η Christine Lagarde, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στις 2 Μαρτίου 2020.

Παρά τις προσπάθειες για την ανακούφιση της οικονομίας, οι μετοχές, παγκοσμίως, βρίσκονται σε παραλήρημα και οι επενδυτές δεν βρίσκουν παρηγοριά ούτε στην ανακοίνωση των κινήτρων ούτε στη μείωση των επιτοκίων.
Οι οικονομολόγοι έχουν σοβαρές αμφιβολίες για την πρόσφατη επικέντρωση της κεντρικής τράπεζας στην αντιμετώπιση του ιού. Ο συντάκτης της Northman Trader, Sven Henrich, επέκρινε τις πρόσφατες πρακτικές χαλάρωσης των κεντρικών τραπεζών, καθώς πιστεύει ότι τα θεσμικά όργανα είναι «αυτά που οδηγούν στην ανισότητα του πλούτου». Αφού οι κεντρικές τράπεζες του κόσμου έσυραν περισσότερα εργαλεία από τη ζώνη νομισματικής πολιτικής τους, ο Henrich επισήμανε με ένα tweet: «Ένας κόσμος χωρίς τις κεντρικές τράπεζες στον έλεγχο, είναι πράγματι ένας τρομακτικός κόσμος. Οι άνθρωποι πρέπει πραγματικά να σκεφτούν ενεργά τις επενδύσεις τους «

Αμέσως μετά την έκπληξη της μείωσης των επιτοκίων από τη Fed, στις 3 Μαρτίου, οι τιμές του χρυσού κορυφώθηκαν στο υψηλό των 1.638 δολαρίων/ουγγιά.
Η ειρωνεία στην περίπτωση αυτή της κορύφωσης των πολύτιμων μετάλλων, είναι ότι πολλά αποθέματα χρυσού προέρχονται από τις ίδιες τις κεντρικές τράπεζες και στα τέλη του 2019, η αποθήκευση χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες, άγγιξε το υψηλό 50 ετών.
Δυστυχώς, δεν υπάρχουν κάτοικοι από το Χονγκ Κονγκ ή οποιοδήποτε άλλο κράτος, στο οποίο να έχουν διανεμηθεί χρήματα, υπό τη μορφή ενός σκληρού στοιχείου, όπως ο χρυσός.
Εν τω μεταξύ, παρόμοια με το χρυσό, οι αγορές κρυπτονομισμάτων, έχουν περάσει την κρίση πολύ καλύτερα από τα παραδοσιακά επενδυτικά προϊόντα, αλλά όχι με τόσο καλές επιδόσεις όσο η άνοδος που γνώρισε ο χρυσός την περασμένη εβδομάδα.

πηγή: Jamie Redman / 07-02-2020 – https://news.bitcoin.com/stimulus-qe-coronavirus-central-banks/?utm_source=OneSignal%20Push&utm_medium=notification&utm_campaign=Push%20Notifications


Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται αυτούσια και μόνο για λόγους πληροφόρησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.