Deutsche Bank: τα CBDC θα αλλάξουν τον κόσμο

Τα CBDCs (Central Bank Digital Currency) ή Ψηφιακά Νομίσματα των Κεντρικών Τραπεζών, έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα τα επόμενα χρόνια. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας έκθεσης της Deutsche Bank, που αναλύει τον αντίκτυπο των ψηφιακών νομισμάτων που θα εκδοθούν από τις κεντρικές τράπεζες.

Το έγγραφο που κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο 2020, αναλύει την εξέλιξη του χρήματος και το μέλλον των ψηφιακών νομισμάτων που θα εκδίδονται από τις κεντρικές τράπεζες, έχοντας υπόψη ότι υπάρχουν ήδη προ των πυλών δύο δοκιμαστικές υποθέσεις στον κόσμο:

Εν ολίγοις, το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί, προτού γίνει πραγματικότητα, εφ’ όσον ο Coronavirus έχει επιταχύνει την ανάγκη για ηλεκτρονικές πληρωμές.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των CBDC κατά την Deutsche Bank

Για την έκθεση, τα CBDC έχουν πολλές θετικές και αρνητικές συνέπειες που δεν μπορούν να αγνοηθούν. Το έγγραφο αναφέρει, μεταξύ των πλεονεκτημάτων:

  • Την ταχύτητα και την ευκολία των συναλλαγών
  • Η ικανότητα ενίσχυσης των πολιτικών ανάπτυξης
  • το σταμάτημα της παράνομης μετακίνησης κεφαλαίων
  • μεγαλύτερη ιχνηλασιμότητα του χρήματος. 

Αλλά ωστόσο υπάρχουν και κίνδυνοι, αρχής γενομένης από το απόρρητο των χρηστών. Επιπλέον, η έκθεση αναφέρει: 

«Εάν οι καταναλωτές μπορούν να διατηρούν τους δικούς τους λογαριασμούς ψηφιακών νομισμάτων στην κεντρική τράπεζα, ο ρόλος των τραπεζών μπορεί να χρειαστεί επαναπροσδιορισμό (π.χ. με την απόσυρση των συμβατικών καταθέσεων που περιορίζουν την ικανότητα των τραπεζών να δανείζουν) και το CBDC θα έχει επίσης ευρύτερες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία και τις διεθνείς σχέσεις».


Το e-Krona το πρώτο CBDC που θα κυκλοφορήσει στην Ευρώπη.

Ποιες θα ήταν οι πρώτες συνέπειες της κυκλοφορίας ενός ψηφιακού νομίσματος; Σύμφωνα με την Deutsche Bank, στην περίπτωση του e-Krona, για παράδειγμα, καθώς η Σουηδία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το σουηδικό ψηφιακό νόμισμα θα μπορούσε να κυκλοφορήσει σε ολόκληρη την ΕΕ στο πλαίσιο της ελεύθερης κυκλοφορίας του κεφαλαίου. Παραδόξως θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο στη Σουηδία ως μέθοδος πληρωμής.

Διαφορετική θα ήταν η περίπτωση της Κίνας, η οποία ήδη δοκιμάζει το Renminbi σε τέσσερις πόλεις και θα μπορούσε να πραγματοποιήσει δοκιμές μεγάλης κλίμακας στους επόμενους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες το 2022. Η πρώτη σημαντική συνέπεια, σύμφωνα με την έκθεση, είναι ότι η Κίνα δεν θα χρειαζόταν πλέον Σύστημα πληρωμών SWIFT με άλλες χώρες που αποδέχονται το ψηφιακό νόμισμά της.

Στη συνέχεια, η έκθεση προχωρά για να αναλύσει τον αντίκτυπο που θα είχε ένα CBDC στις τράπεζες, στους ανθρώπους και τις κυβερνήσεις.

Οι τράπεζες

Οι πρώτες που θα επηρεαστούν θα είναι οι εμπορικές τράπεζες. Διότι εάν η κεντρική τράπεζα διανέμει ψηφιακό νόμισμα απευθείας στους καταναλωτές, οι παραδοσιακές τράπεζες πρέπει να επανεξετάσουν το ρόλο τους. Επιπλέον, ένα ψηφιακό νόμισμα που εκλαμβάνεται με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούσε να αποτελέσει κίνητρο για την οικονομία, δηλαδή, θα μπορούσε να έχει το αποτέλεσμα που έχουν τα «χρήματα από τον ουρανό» που τυπώνουν σήμερα αφειδώς αρκετές Κεντρικές Τράπεζες παρακάμπτοντας τους κινδύνους του πληθωρισμού και των χαμηλών έως και αρνητικών επιτοκίων.

Οι άνθρωποι

Η χρήση ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας από ιδιώτες είναι διφορούμενη. Στην πραγματικότητα, οι νεότερες γενιές είναι πολύ προσεκτικοί στην προστασία της ιδιωτικής ζωής, αν και είναι ανοιχτοί σε τεχνολογικές καινοτομίες. Σύμφωνα με την Deutsche Bank, ενδέχεται να μην αποδεχτούν την μείωση του επιπέδου απορρήτου της ιδιωτικής ζωής τους και για αυτόν τον λόγο η έκδοση CBDC θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αντίσταση έως και κοινωνική αναταραχή.

Οι κυβερνήσεις

Για τις κυβερνήσεις ένα CBDC θα ήταν πολύ χρήσιμο για τον έλεγχο κάθε είδους συναλλαγής. Εν ολίγοις, θα ήταν τόσο διαφανές ώστε να αποτρέπονται οι παράνομες χρήσεις όπως η φοροδιαφυγή ή η κατάχρηση δημόσιων πόρων.

Τα συμπεράσματα της Deutsche Bank

Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι επί του παρόντος δεν υπάρχουν τεστ μεγάλης κλίμακας για την κατανόηση του αντίκτυπου ενός ψηφιακού νομίσματος που εκδίδεται από τις κεντρικές τράπεζες. Θα ήταν απαραίτητο να κατανοήσουμε πρώτα την ασφάλεια που φέρουν τα DLT και επίσης να κατανοήσουμε πώς ένα ψηφιακό νόμισμα μπορεί να ταιριάξει σε υπάρχουσες υποδομές. Το δεύτερο σημείο που πρέπει να αξιολογήσουμε είναι το τι θα συμβεί με την πρώτη κυκλοφορία. Σύμφωνα με την έκθεση, άλλες χώρες να μπορούσαν να ακολουθήσουν (στην έκδοση αντίστοιχου CBDC) και το παγκόσμιο νομισματικό σύστημα πρέπει να προσαρμοστεί.

Αλλά, καταλήγει η έκθεση: η αβεβαιότητα δεν είναι λόγος να μην  αντιμετωπίσουμε το θέμα.

Η Ευρώπη και το ψηφιακό Euro

Η έκθεση αποτελεί μέρος ενός ευρωπαϊκού πλαισίου όπου το ψηφιακό ευρώ δεν φαίνεται πλέον να είναι μόνο μια μακρινή υπόθεση. Τις τελευταίες ημέρες, η ΕΚΤ ανακοίνωσε την έναρξη δημόσιας διαβούλευσης επί του θέματος. Ο στόχος της ΕΚΤ θα ήταν να συνδυάζει ψηφιακά νομίσματα και χαρτονομίσματα, συμπληρωματικά, ώστε να διενεργούνται οι καθημερινές πληρωμές γρήγορα και με ασφάλεια.

Αυτές είναι οι αιτίες που οδηγούν την ΕΚΤ στην έκδοση του ψηφιακού ευρώ:

  • Η ανάγκη κάλυψης της αυξανόμενης ζήτησης για ηλεκτρονικές πληρωμές.
  • Η μείωση της χρήσης μετρητών.
  • Η αντίθεση με τα ιδιωτικά ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (για παράδειγμα το Libra).
  • Το γεγονός ότι άλλες κεντρικές τράπεζες εκδίδουν τις CBDC τους.

Εν ολίγοις, το οικονομικό τοπίο αλλάζει ήδη. Εάν η μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο, η Κίνα, εκδώσει το νόμισμά της και πετύχει εμπορικές συμφωνίες για να γίνει αποδεκτό από άλλες χώρες, η διεθνής εικόνα θα είχε ήδη διαφοροποιηθεί. Το Libra θα μπορούσε επίσης να συνεισφέρει, εάν είχε πραγματικά ξεκινήσει και έκανε την ανταλλαγή χρημάτων τόσο εύκολη όσο η αποστολή μίας φωτογραφίας.

Η Ευρώπη δεν μπορεί να αγνοήσει αυτό το σενάριο και το ψηφιακό ευρώ φαίνεται να είναι η καλύτερη απάντηση.

πηγή: Eleonora Spagnolo – 5/10/2020 – https://en.cryptonomist.ch/2020/10/05/deutsche-bank-cbdc-will-change-the-world/

Άλλες πηγές:

Για να διαβάσετε όλες τις εκθέσεις της σειράς «Future of payments» δείτε εδώ

The Future of Payments – Part I. Cash: the Dinosaur Will Survive … For Now (Μέρος Ι: Μετρητά: ο δεινόσαυρος θα επιβιώσει … προς το παρόν)

The Future of Payments-Part II. Moving to Digital Wallets and the Extinction of Plastic Cards (Μέρος II. Μετακίνηση σε ψηφιακά πορτοφόλια και εξαφάνιση πλαστικών καρτών)

The Future of Payments – Part III. Digital Currencies: the Ultimate Hard Power Tool (Μέρος III. Ψηφιακά νομίσματα: το απόλυτο εργαλείο ισχυρής εξουσίας)


USE CRYPTO, ACCEPT CRYPTO

Γιατί να αγοράζω και να πουλάω με crypto;
Πάνω από 180.000 επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο και εκατομμύρια καταναλωτές, χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα τους ως νόμισμα, στις καθημερινές ή τις εμπορικές τους συναλλαγές. Ενθαρρύνουμε  και στηρίζουμε ενεργά αυτή τη προσπάθεια, για την ευρεία καθιέρωση του αποκεντρωμένου χρήματος.
Στον κατάλογο μας θα βρείτε επιχειρήσεις, από την Ελλάδα και όλο το κόσμο, που δέχονται κρυπτονομίσματα.
Σήμερα σας προτείνουμε:

Ο ΜΥΛΟΣ – Πρατήριο άρτου – Τριγκατζής Ιωάννης Ε.
Βασιλέως Γεωργίου 41 – Θεσσαλονίκη
Τηλ. 231 083 0560

MEDICAL DENT - Αισθητική Οδοντιατρική και Εμφυτεύματα
Καισαρείας 6,  Αθήνα
Web: www.medicaldent.gr

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΕΡΝΑΡΔΟΣ - Ιατρός, Καρδιολόγος
Δασκαλογιάννη 1 Α, Σητεία – Κρήτη
Τηλ. 28430 28750,   Κιν. 694 201 4936
e-mail nikosbernardos@yahoo.gr

Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.