Τα εταιρικά αποθεματικά κεφάλαια εγκλωβισμένα μεταξύ πληθωρισμού και bitcoin

Το Bitcoin (BTC) γίνεται σταδιακά αποδεκτό μεταξύ των παραδοσιακών επενδυτών και των εταιρειών. Πουθενά αυτό δεν έγινε εμφανέστερο από ό,τι με την επιλογή του από την MicroStrategy, ως το κύριο αποθεματικό της κεφάλαιο.

Η συμβουλευτική εταιρεία τεχνολογίας με έδρα τη Βιρτζίνια, μετέτρεψε πάνω από 400 εκατομμύρια δολάρια από τα αποθεματικά μετρητά της σε bitcoin, με τον συνιδρυτή της, Michael Saylor, να δηλώνει ότι αναμένει και από άλλες εταιρείες να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους , ως μία μια «υποχρέωση θεματοφυλακής» για την αποφυγή των συνεπειών του πληθωρισμού.

Οι αριθμοί μέσα από τις επενδύσεις στο κρυπτονόμισμα και του κλάδου παροχής θεματοφυλακής συμφωνούν με τον Saylor, λέγοντας στο Cryptonews.com ότι οι επενδύσεις σε bitcoin έχουν αυξηθεί από εταιρείες μετά την κίνηση της MicroStrategy. Ανέφεραν επίσης ότι η αυξανόμενη χρήση του BTC ως αποθέματος αξίας μεταξύ εταιρειών και επενδυτών, θα το βοηθήσουν να κερδίσει πόντους και ως μέσο συναλλαγής.

Οι εταιρικές επενδύσεις σε BTC αναπτύσσονται

Η επένδυση της MicroStrategy σε bitcoin είχε σχεδόν άμεση επίδραση σε άλλες εταιρείες. Μέσα σε μερικές εβδομάδες από την αρχική ανακοίνωση της MicroStrategy, η καναδική εταιρεία λογισμικού και σχεδιασμού Snappa ανακοίνωσε ότι είχε μεταφέρει το 40% των αποθεμάτων της σε μετρητά σε bitcoin. Πιο πρόσφατα, η εταιρεία πληρωμών Square αποκάλυψε ότι έχει επίσης μετατρέψει 50 εκατομμύρια δολάρια από τα αποθεματικά της σε bitcoin.

Τα στοιχεία του κλάδου δείχνουν ότι θα ακολουθήσουν περισσότερες εταιρείες στο εγγύς έως το μεσοπρόθεσμο μέλλον. Στην πραγματικότητα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Blockstream, Samson Mow, δήλωσε στο Cryptonews.com ότι μια αύξηση συμβαίνει ήδη αυτή τη στιγμή.

«Η κίνηση του Michael Saylor θα έχει βαθύ αντίκτυπο στη λήψη των χρηματοοικονομικών αποφάσεων των εταιρειών τα επόμενα χρόνια. Μερικές επαφές με τον κλάδο, μου έχουν ήδη πει ότι βλέπουν μια αύξηση στις εταιρικές αγορές bitcoin. Το Bitcoin Reserve είναι ένα χρηματιστήριο Bitcoin που έχει αποκαλυφθεί δημοσίως», είπε.


Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι αρκετές εταιρείες κρυπτονομισμάτων έχουν ξεκινήσει υπηρεσίες θεματοφυλακής, προκειμένου να καλύψουν την αύξηση της εταιρικής ζήτησης. Η Unchained Capital ξεκίνησε μια υπηρεσία επιχειρηματικού λογαριασμού για bitcoin στα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ η γαλλική εταιρεία Multis συγκέντρωσε 2,2 εκατομμύρια δολάρια για έναν εταιρικό τραπεζικό λογαριασμό μόνο για κρυπτονομίσματα.

Ο Nabeel Qadri, ο διευθύνων εταίρος της Protocol Ventures, είναι μια άλλη προσωπικότητα των εταιρειών του κλάδου που εκτιμά ότι η κατοχή του bitcoin ως αποθεματικό περιουσιακό στοιχείο θα γίνει κάτι σύνηθες.

“Πιστεύω ότι το βασικό πλεονέκτημα του bitcoin ως αποθεματικό περιουσιακών στοιχείων για τα εταιρικά θησαυροφυλάκια, είναι η πληθωριστική αντιστάθμιση στα πρωτοφανή μέτρα τόνωσης (της οικονομίας) για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης του κορωναϊού που λαμβάνονται από τις κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως, είπε στο Cryptonews.com


Αυτή η αναφορά για τον πληθωρισμό αγγίζει τον κύριο λόγο για τον οποίο η MicroStrategy και άλλες εταιρείες ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για το bitcoin. Επειδή με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να εκτυπώνει 3 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ μέσα σε λίγους μήνες και με τον πρόεδρό της Jerome Powell να ανακοινώνει μια νέα «χαλαρή» προσέγγιση προς τον πληθωρισμό, τον Αύγουστο, είναι πιθανό ότι το δολάριο ΗΠΑ θα γίνει μάρτυρας υψηλότερου από τον μέσο πληθωρισμού στα επόμενα χρόνια.

«Νομίζω ότι η προσέλκυση για τη κατοχή bitcoin ως αποθεματικού περιουσιακού στοιχείου θα είναι η ίδια που προσέλκυσε τον Michael Saylor και την ομάδα της MicroStrategy: υγιή χρήματα. Εάν τα μετρητά σας γίνονται άχρηστα, τι άλλο μπορείτε να κάνετε εκτός από την αγορά bitcoin; » είπε ο Samson Mow.

Μέσο αποθήκευσης αξίας ή μέσο συναλλαγών;

Για τους σκοπούς αυτού του άρθρου, το Cryptonews.com απευθύνθηκε σε εταιρείες με μερικά από τα μεγαλύτερα αποθέματα μετρητών στον κόσμο, όπως η Apple, η Microsoft και η Google. Η Microsoft αρνήθηκε ρητά να σχολιάσει εάν είχε σχέδια να αγοράσει bitcoin, όπως έκανε και η μεσαίας κεφαλαιοποίησης εταιρεία ΜΜΕ, η Peloton.

Όμως, ενώ οι εταιρείες που δεν έχουν επενδύσει ακόμη σε bitcoin είναι πιθανό να παραμείνουν αυστηρά σιωπηλές μέχρι να κάνουν την ανακοίνωση, φαίνεται ασφαλές να συμπεράνουμε ότι οι εταιρικές επενδύσεις σε bitcoin θα αυξηθούν παράλληλα με τις θεσμικές επενδύσεις.

Τον Ιούλιο, η εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων κρυπτονομισμάτων, η Evertas, υλοποίησε έρευνα σε Βρετανούς και Αμερικανούς θεσμικούς επενδυτές, οι οποίοι από κοινού διαχειρίζονται περιουσιακά στοιχεία 78,4 δισ. USD. Διαπίστωσε ότι το 90% των διαχειριστών αμοιβαίων κεφαλαίων αναμένουν να αυξήσουν τις επενδύσεις τους σε κρυπτονομίσματα, με το 26% να αναφέρει ότι είναι πιθανό να «αυξήσουν δραματικά» τις συμμετοχές τους σε αυτά.

Ωστόσο, με τις εταιρικές και θεσμικές επενδύσεις να πλημμυρίζουν δυνητικά σε bitcoin και κρυπτονομίσματα, αυτό σημαίνει ότι το κορυφαίο crypto δεν μπορεί πλέον να περιμένει να γίνει ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο μέσο συναλλαγών;
Με άλλα λόγια, δεδομένης της αναμενόμενης αύξησης της χρήσης του bitcoin ως στοιχείου αποθήκευσης αξίας, δεν θα σήμαινε ότι λιγότεροι άνθρωποι θα χρησιμοποιούν bitcoin και άλλα cryptos ως μέσο συναλλαγών;

Ο Samson Mow είπε ότι μάλλον το αντίθετο είναι πιθανότερο να συμβαίνει, υποστηρίζοντας ότι τα χρήματα πρέπει πρώτα να είναι ένα αποθεματικό αξίας προτού μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν ως μέσο ανταλλαγής και στη συνέχεια ως λογιστική μονάδα.

«Το Bitcoin μπορεί ήδη να χρησιμοποιηθεί ως μέσο συναλλαγών τώρα, αλλά θα είναι πολύ καλύτερο μόλις μειωθεί η μεταβλητότητά του. Αυτό θα συμβεί όταν η κεφαλαιοποίηση της αγοράς Bitcoin θα αποτιμάται σε τρισεκατομμύρια και οι εταιρείες, οι θεσμικοί επενδυτές ή και τα κράτη που αγοράζουν BTC ως αποθεματικό περιουσιακό στοιχείο, θα φέρουν αυτό το αποτέλεσμα», είπε.

Οι κίνδυνοι για τις εταιρείες

Παρ’ όλο που το bitcoin είχε ένα δυνατό 2020, δεν υπάρχει επίσης κίνδυνος για τις εταιρείες να μετατρέψουν τόσο μεγάλο μέρος των μετρητών τους σε κρυπτονομίσματα; «Απολύτως», είπε ο Nabeel Qadri. «Ο κίνδυνος είναι η αστάθεια των τιμών, η αβεβαιότητα της νομοθεσίας, η ολίσθηση κατά την έξοδο από μεγάλες θέσεις κ.λπ.»

Ο Qadri επεσήμανε επίσης τον κίνδυνο αποθήκευσης. Ωστόσο, πρόσθεσε, «υπάρχουν ήδη βιώσιμες λύσεις για αυτό στην αγορά, οπότε δεν έχω καμία επιφύλαξη γι αυτό το θέμα καθώς είναι απολύτως διαχειρίσιμο».

Αλλά ο Samson Mow είναι πιο αισιόδοξος για τους κινδύνους. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πλέον είναι «πιο επικίνδυνο να μην διαθέτει bitcoin στο αποθεματικό της μία εταιρεία».

πηγή: Simon Chandler – 24/10/2020 – https://cryptonews.com/exclusives/corporate-treasuries-caught-between-an-inflation-rock-and-bi-8083.htm


USE CRYPTO, ACCEPT CRYPTO

Γιατί να αγοράζω και να πουλάω με crypto;
Πάνω από 180.000 επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο και εκατομμύρια καταναλωτές, χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα τους ως νόμισμα, στις καθημερινές ή τις εμπορικές τους συναλλαγές. Ενθαρρύνουμε  και στηρίζουμε ενεργά αυτή τη προσπάθεια, για την ευρεία καθιέρωση του αποκεντρωμένου χρήματος.
Στον κατάλογο μας θα βρείτε επιχειρήσεις, από την Ελλάδα και όλο το κόσμο, που δέχονται κρυπτονομίσματα.
Σήμερα σας προτείνουμε:

LEDGER

Πορτοφόλια – συσκευές υψηλής τεχνολογίας,  που παρέχουν το υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας για τα κρυπτονομίσματα.
Υποστήριξη σε 25 νομίσματα και περισσότερα από 1250 ERC20 tokens, συμβατά με περισσότερα από 50 πορτοφόλια άλλων κατασκευαστών.
Γνωρίστε το Ledger εδώ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ – Δικηγόρος, Καθηγητής ΑΠΘ
Οδυσσέως 7, Θεσσαλονίκη
http://iglezakis.gr/

FEEL YOUR HOME – Εταιρεία χονδρικού και λιανικού εμπορίου ειδών σπιτιού
Αναξαγόρα 63, Ταύρος – Αθήνα
https://feelyourhome.gr/
https://www.facebook.com/feelyouhome/


Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.