BIS: τα μετρητά θα μείνουν, αλλά οι ψηφιακές πληρωμές είναι το μέλλον

Ο Benoît Cœuré της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS) πιστεύει ότι τα φυσικά μετρητά θα διατηρήσουν τη σημασία τους στην αγορά.

«Στη ζώνη του ευρώ, σε αντίθεση με την Σουηδία ή την Κίνα, η ζήτηση τραπεζογραμματίων είναι ακόμη υψηλή«, είπε ο Cœuré στη συνέντευξή του και πρόσθεσε:

O ρόλος τους ως μέσο πληρωμής μειώνεται, αλλά παραμένουν μέσο εξοικονόμησης. Κανείς δεν θέλει να αναγκάσει τους καταναλωτές να επιλέξουν συγκεκριμένους τρόπους πληρωμής. Η ποικιλομορφία είναι καλό πράγμα και προωθεί την καινοτομία. Ο στόχος είναι η παροχή επιλογών, που σημαίνει ότι επιτρέπεται στους καταναλωτές να συνεχίσουν να πληρώνουν με το νόμισμα που εκδίδεται από την Κεντρική Τράπεζα.»

Ο Cœuré μίλησε επίσης και για το θέμα των ψηφιακών νομισμάτων των κεντρικών τραπεζών (CBDC). Περιέγραψε την καινοτομία ως φυσικό μέρος της οικονομικής ανάπτυξης, αναφέροντας τις διαφορετικές στάσεις και ρυθμούς ανάπτυξης στον τομέα των CBDCs σε διάφορες χώρες, καθώς και το Libra του Facebook.

«Η Κίνα είναι σήμερα ο ηγέτης σττην υπόθεση έκδοσης CBDC, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υιοθετήσει μια περισσότερο στάση αναμονής. Τα CBDCs μπορούν κατ’ αρχάς να αφαιρέσουν εντελώς τα φυσικά μετρητά από την κυκλοφορία, γεγονός που προκαλεί διαμάχη σήμερα. Ωστόσο, αξίζει να θυμόμαστε ότι – ανάλογα με τη χώρα, φυσικά – πολλά νομίσματα είναι ήδη ψηφιακά. Τέλος πάντων, δεν είναι μυστικό ότι σήμερα κυκλοφορούν περισσότερα χρήματα από τα τραπεζογραμμάτια ή τα κέρματα. Το CBDC μπορεί να σημαίνει πολλά – είναι πιθανό ότι θα είναι έργα που βασίζονται σε τεχνολογία blockchain ή απλά συνηθισμένα νομίσματα fiat χωρίς χαρτονομίσματα και κέρματα.»

«Το ψηφιακό νόμισμα μιας κεντρικής τράπεζας είναι απλά το ψηφιακό ισοδύναμο των κερμάτων και των τραπεζογραμματίων -το πιο ασφαλές από όλα τα νομίσματα, που εκδίδεται από ένα Δημόσιο Ίδρυμα».

«Στο μέλλον», πρόσθεσε ο Benoît Cœuré, «θα μπορείτε να πληρώνετε τον καφέ σας με διαφορετικούς τρόπους. Φυσικά με χαρτονομίσματα και κέρματα, που θα παραμείνουν διαθέσιμα για όσο χρονικό διαστημα απαιτείται, αλλά και με τραπεζικές κάρτες, ψηφιακό νόμισμα που εκδίδεται από μια κεντρική τράπεζα, συστήματα πληρωμών όπως ApplePay, PayPal ή (…) Libra.»

Ο Cœuré ανέαφέρθηκε και στο Bitcoin:

«Αν θέλετε να πληρώσετε με Bitcoin.. γιατί όχι, εάν εσείς και ο έμπορος κατανοήσετε τους κινδύνους που σχετίζονται με αυτό το κρυπτονόμισμα.»

Πηγή: https://blocksats.com/bis-cash-will-stay-with-us-but-digital-payments-are-the-future/


USE CRYPTO, ACCEPT CRYPTO

Γιατί να αγοράζω και να πουλάω με crypto;
Πάνω από 180.000 επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο και εκατομμύρια καταναλωτές, χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα τους ως νόμισμα, στις καθημερινές ή τις εμπορικές τους συναλλαγές. Ενθαρρύνουμε  και στηρίζουμε ενεργά αυτή τη προσπάθεια, για την ευρεία καθιέρωση του αποκεντρωμένου χρήματος.
Στον κατάλογο μας θα βρείτε επιχειρήσεις, από την Ελλάδα και όλο το κόσμο, που δέχονται κρυπτονομίσματα.
Σήμερα σας προτείνουμε:

LENNON   ECO - GASTROBAR -Coffe/bar - restaurant. Multi Cuisine 
https://www.facebook.com/LennonEcoGastrobar/
E64.GR -Κατασκευή ιστοσελίδων https://e64.gr/
EXTRA VAGANT -The only hair saloon espresso bar in town 
https://www.facebook.com/ExtraVagantCoiffure/ 

Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.