Επενδυτές λιανικής & θεσμικοί ανταγωνίζονται για Bitcoin – Ποια χέρια είναι τα ισχυρότερα;

Οι θεσμικοί επενδυτές είναι εδώ, φέρνοντας μαζί τους δισεκατομμύρια δολάρια και ρεκόρ υψηλών τιμών για το bitcoin (BTC) . Αυτό είναι κάτι που περίμενε η αγορά εδώ και χρόνια, αλλά τώρα που τελικά έφτασε, ενδέχεται να φέρει κινδύνους μαζί με τα οφέλη.

Μπορεί τα ιδρύματα (εταιρείες, funds, Ταμεία κλπ) να είναι λιγότερο «πιστά» στο bitcoin από τους επενδυτές λιανικής που είναι βαφτισμένοι στην κουλτούρα και τη νοοτροπία «HODL»;
Μήπως το γεγονός ότι κατέχουν εκατομμύρια ή δισεκατομμύρια bitcoin, θέτουν την αγορά σε κίνδυνο μεγάλης πτώσης, εάν ένα ή περισσότερα από αυτά τα ιδρύματα ξεφορτώσει τις συμμετοχές του;

Λοιπόν, οι αναλυτές λένε ότι η απάντηση σε αυτά τα δύο ερωτήματα είναι: όχι και πραγματικά όχι. Στην πραγματικότητα, τα ιδρύματα είναι πιθανό να επηρεάζουν περισσότερο προς τη κατεύθυνση της σταθεροποίησης την αγορά bitcoin από τους επενδυτές λιανικής, πολλοί από τους οποίους χρησιμοποίησαν μοχλευμένες συναλλαγές ενώ συγχρόνως δεν είναι σε θέση να απορροφήσουν τις πτώσεις στον ίδιο βαθμό με τα μεγάλα funds και τις εταιρείες.

Τα θεσμικά κεφάλαια βρίσκονται στο BTC για μεγάλες αποστάσεις

Πρόσφατη έρευνα από την JPMorgan, έδειξε ότι οι επενδυτές λιανικής αγόρασαν περισσότερα bitcoin από τα ιδρύματα το πρώτο τρίμηνο του 2021, με αναλογία 187.000 προς 173.000 αντίστοιχα. Από την άλλη πλευρά, το 4ο τρίμηνο του 2020, τα ιδρύματα αγόρασαν περίπου 307.000 BTC, ενώ οι επενδυτές λιανικής αγόρασαν «μόνο» 205.000 BTC.

Παρατηρώντας τη μεγαλύτερη εικόνα, η αίτηση προς εγγραφή της Coinbase στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, αποκάλυψε ότι το μερίδιο των επενδυτών λιανικής στην αγορά bitcoin, έχει μειωθεί σταθερά με την πάροδο του χρόνου, από 80% το πρώτο τρίμηνο του 2018 σε 36% το 4ο τρίμηνο του 2020.
Αυτό δείχνει ότι τα ιδρύματα αγοράζουν ένα μεγαλύτερο μερίδιο της πίτας του bitcoin, μια τάση που μπορεί μόνο να συνεχιστεί και ίσως ακόμη και να επιταχυνθεί στο μέλλον.

Όγκος συναλλαγών και αστάθεια της κρύπτο- αγοράς

Πηγή: Coinbase, sec.gov

Είναι σαφές ότι τα θεσμικά κεφάλαια είναι εδώ, αλλά είναι μακροπρόθεσμα ή μήπως μπορεί να αποχωρήσουν για να μεγιστοποιήσουν τα βραχυπρόθεσμα κέρδη; Οι περισσότεροι αναλυτές του χώρου φαίνεται να κινούνται προς την πρώτη επιλογή.

“Τα περισσότερα ιδρύματα θα είναι εδώ (ενν. στα κρύπτο) για μεγάλο χρονικό διάστημα ή για HODL, καθώς δεν είναι μια απλή διαδικασία το να αποκτήσουν εγκρίσεις για την αγορά Bitcoin», δήλωσε ο Samson Mow, Διευθυντής Στρατηγικής στο Blockstream.


Όπως είπε ο Ben Lilly, ένας οικονομολόγος που ασχολείται με την κρύπτο αγορά και συνεργάτης της Jarvis Labs, η διαδικασία με την οποία ένα ίδρυμα αποφασίζει επισήμως να επενδύσει σε bitcoin, είναι αρκετά δύσκολη. Έτσι, λίγοι θα είναι πρόθυμοι ή ακόμη και θα μπορούν απλώς να εκχωρήσουν το bitcoin τους για μία ιδιοτροπία ή μία απόφαση της στιγμής.

«Αφού οι ενδιαφερόμενοι (ενν. θεσμικοί) έχουν εκπαιδευτεί και συμμετέχουν στο bitcoin ή / και στα crypto γενικά με κάποια κεφάλαια, τότε υπάρχει η διαδικασία εφαρμογής. Αυτό περιλαμβάνει νομικούς συμβούλους, συζητήσεις εταιρικής διακυβέρνησης, ρυθμιστικούς προβληματισμούς και θέματα πολιτικής», είπε ο Ben Lilly στο Cryptonews.com.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ένα ίδρυμα θα πρέπει στη συνέχεια να εξετάσει τα ερωτήματα σχετικά με το πώς να αγοράσει το bitcoin, πώς να το αποθηκεύσει, τι είδους κατανομή θα του παραχωρήσει στο χαρτοφυλάκιο ή στα αποθεματικά του οργανισμού και πώς να το ανακατανείμει με την πάροδο του χρόνου.
«Δεν είναι τόσο απλό, όσο η δημιουργία λογαριασμού στο Coinbase και με το πάτημα ενός κουμπιού η αγορά 100 εκατομμύριων δολαρίων. Απαιτεί συμβόλαια, αλγόριθμους εξωτερικής ανάθεσης και γραφεία συναλλαγών, ακόμη και θεματοφύλακες «.

Λαμβάνοντας υπόψη τον εξαντλητικό χαρακτήρα αυτής της διαδικασίας, τα ιδρύματα καταλήγουν να δημιουργούν ένα χρονοδιάγραμμα επενδύσεων που αναπτύσσεται σε ορίζοντα ετών, όχι εβδομάδων ή μηνών. Ως εκ τούτου, υπάρχει ελάχιστη πιθανότητα να βλέπουν βραχυπρόθεσμα τις επενδύσεις τους σε bitcoin.
Αυτή η εκτίμηση ενισχύεται πιθανώς από το τρέχον μακροοικονομικό κλίμα, το οποίο είναι πιθανό να διαρκέσει και πέραν του 2021.

“Όταν τα επιτόκια είναι εξαιρετικά χαμηλά και ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί, αυτοί οι θεσμικοί επενδυτές αναζητούν ένα στοιχείο αποθήκευσης αξίας και το bitcoin αναπτύσσεται σε αυτόν τον ρόλο», δήλωσε ο Bendik Norheim Schei, επικεφαλής έρευνας στο Arcane Crypto

Μεταβλητότητα και φόβος

Με τα ιδρύματα να αυξάνουν την τιμή του bitcoin, το πρώτο τρίμηνο του 2021 έχει δει ένα νέο κύμα λιανικών επενδύσεων και αυτό θα μπορούσε να συνεχιστεί τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με το tweet της glassnode@glassnode: Ο αριθμός των νέων συμμετεχόντων στο δίκτυο #Bitcoin είναι πρωτοφανής. Τις τελευταίες εβδομάδες, έχουμε δει μια μεγάλη ανάπτυξη νέων οντοτήτων. Αυτή είναι μια ισχυρή ένδειξη ότι νέοι επενδυτές λιανικής εισέρχονται στο χώρο.


Για ορισμένους αναλυτές, ένα υψηλότερο ποσοστό επενδυτών λιανικής συνεπάγεται μεγαλύτερους κινδύνους αστάθειας. «Οι επενδυτές λιανικής μπορούν να αξιοποιήσουν τη μόχλευση έως και 125 φορές σε ορισμένα ανταλλακτήρια και έχουμε δει τεράστιες – μαζικές εκκαθαρίσεις θέσεων κατά τη διάρκεια αυτής της bull market. Αυτοί οι υπερ-μοχλευμένοι traders, συμβάλλουν χωρίς αμφιβολία σε μια πιο ασταθή αγορά», δήλωσε ο Norheim Schei.

Τούτου λεχθέντος, δεν είναι βέβαιο ποιο ποσοστό των traders λιανικής χρησιμοποιούν μόχλευση, με άλλους αναλυτές να πιστεύουν ότι μια σχετική ισορροπία μεταξύ λιανικής και ιδρυμάτων θα ήταν καλό για την αγορά γενικά.
«Είναι καλό το γεγονός ότι οι λιανικοί και οι θεσμικοί αγοραστές να είναι ισορροπημένοι ή περισσότερο στραμμένοι προς το λιανικό εμπόριο. Έχοντας μεγάλες οντότητες να κατέχουν πάρα πολλά bitcoin, αυξάνει τον κίνδυνο «επαναπροσδιορισμού», το οποίο είναι κακό για το bitcoin και κακό για το νέο χρηματοοικονομικό σύστημα που βασίζεται στο Bitcoin«, δήλωσε ο Samson Mow.
Ο φόβος του επαναπροσδιορισμού – στον οποίο η εξασφάλιση για ένα χρέος επαναχρησιμοποιείται ως εξασφάλιση άλλου χρέους – είναι κοινός με τον Ben Lilly, ο οποίος είπε: «Αυτό που με ανησυχεί είναι η επαναπροσδιορισμος / επαναπροσθήκη που αρχίζει να λαμβάνει χώρα στο blockchain. Είναι οι μη διαφανείς οντότητες που πωλούν ή δανείζουν το ίδιο κομμάτι της εξασφάλισης δύο φορές. Αυτός ο τύπος συμπεριφοράς οδηγεί σε ευπάθειες«, είπε.

Αύξηση της σταθερότητας

Οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν ότι οι χρήστες λιανικής μόλις αρχίζουν να εισέρχονται στην τρέχουσα ανοδική αγορά. Ωστόσο, όταν εξετάζουμε τη κατάσταση μακροπρόθεσμα, τα ιδρύματα είναι πιθανό να είναι η κυρίαρχη παρουσία στην αγορά bitcoin.

«Βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή της μεγάλης κλίμακας θεσμικής υιοθέτησης του bitcoin και τα ιδρύματα θα συνεχίσουν να λαμβάνουν μεγαλύτερο μερίδιο από τη συνολική αγορά bitcoin«, δήλωσε ο Bendik Norheim Schei. Ενώ ο Ben Lilly προσθέτει ότι τα ιδρύματα οδηγούν σε μεγάλο βαθμό τον τρέχοντα κύκλο halving , αλλά αναμένει επίσης από τους ιδιώτες επενδυτές να συμμετάσχουν αργότερα στο παιχνίδι.
Αυτό σημαίνει ότι, με τα ιδρύματα να κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο των bitcoin, η αγορά bitcoin είναι πιθανό να γίνει πιο σταθερή και λιγότερο ευμετάβλητη στο μέλλον.

πηγή: Simon Chandler – 28/03/2021 – – https://cryptonews.com/exclusives/institutions-retail-compete-for-bitcoin-which-is-the-biggest-9695.htm


USE CRYPTO, ACCEPT CRYPTO

Γιατί να αγοράζω και να πουλάω με crypto;
Πάνω από 180.000 επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο και εκατομμύρια καταναλωτές, χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα τους ως νόμισμα, στις καθημερινές ή τις εμπορικές τους συναλλαγές. Ενθαρρύνουμε  και στηρίζουμε ενεργά αυτή τη προσπάθεια, για την ευρεία καθιέρωση του αποκεντρωμένου χρήματος.
Στον κατάλογο μας θα βρείτε επιχειρήσεις, από την Ελλάδα και όλο το κόσμο, που δέχονται κρυπτονομίσματα.
Σήμερα σας προτείνουμε:

Πορτοφόλια  – συσκευές υψηλής τεχνολογίας,  που παρέχουν το υψηλότερο επίπεδο ασφαλείας για τα κρυπτονομίσματα..
Υποστήριξη  σε 25 νομίσματα και περισσότερα από 1250 ERC20 tokens. Συμβατά με περισσότερα από 50 πορτοφόλια άλλων κατασκευαστών.
Γνωρίστε  τα μοντέλα Ledger Wallets και προμηθευτείτε αυτό που θα επιλέξετε, με ασφάλεια, κατ’ ευθείαν από τον κατασκευαστήLedger εδώ

INNOVIEW - Hosting - Domain Names - SSL - BULK SMS - NEWSLETTER
Ιερά Οδός 294, Αιγάλεω
https://www.innoview.gr
https://www.facebook.com/innoview.gr
https://twitter.com/innoviewgr 
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ -Δικηγόρος - Καθηγητής ΑΠΘ
Οδυσσέως 7, Θεσσαλονίκη 
Τηλ.2310520750 - Κινητό: 6977077410
Skype: ioannis.iglezakis
http://iglezakis.gr/ 

Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.