Η πρόβλεψη της τιμής του BTC με τη Χρήση ποσοτικών μοντέλων (Μέρος 1)
Το Bitcoin σχεδιάστηκε ως αποπληθωριστικό σύστημα, κάτι που θα μπορούσε να το βοηθήσει να φτάνει σε συνεχώς αυξανόμενη τιμή. Αυτό το άρθρο, είναι το πρώτο μέρος μιας σειράς άρθρων που στοχεύει να απαντήσει στην εξής ερώτηση: Ποια είναι η «θεμελιώδης αξία» του Bitcoin;
Αυτό το πρώτο μέρος αφορά την αξία της έλλειψης/ σπανιότητας (scarcity), το δεύτερο μέρος διερευνά αν η αγορά κινείται μέσα από φούσκες, το τρίτο μέρος ασχολείται με το ποσοστό υιοθέτησης και το τέταρτο μέρος μελετά το βαθμό κατακερματισμού (hash rate) και την εκτιμώμενη τιμή του Bitcoin. Το άρθρο εκπονήθηκε από κοινού από τους Ruggero Bertelli* και Daniele Bernardi*.
Η αξία της έλλειψης/ σπανιότητας ( scarcity)
Τους τελευταίους μήνες – και καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020 εν μέσω της πανδημίας του COVID-19 και των αρνητικών της επιπτώσεων στην οικονομία – οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο έχουν εκδώσει άνευ προηγουμένου ποσότητες χρημάτων, για να προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν μια αναπόφευκτη οικονομική κρίση.
Ζούμε σε έναν κόσμο όπου κάθε νέα φουρνιά χρημάτων που εκδίδεται, εκτυπωμένα από κεντρικές τράπεζες, οδηγεί σε πληθωρισμό ή αλλιώς, στη μείωση της αγοραστικής αξίας του ίδιου του νομίσματος και συνεπώς σε αύξηση της τιμής των αγαθών.
Για παράδειγμα, πέρυσι η ποσότητα των δολαρίων ΗΠΑ που εκτυπώθηκε ισούται με σχεδόν το 20% όλων των δολαρίων που δημιουργήθηκαν ποτέ, με βάση την καταχωρισμένη αξία του κυκλοφορούντος χρήματος σε δολάρια στον κόσμο.
Το 20% σε ένα μόνο έτος είναι παράλογο και κατέστη δυνατό μόνο με το σπάσιμο της συμφωνίας που υποχρεώνει τις κυβερνήσεις να διατηρούν την ποσότητα του σε κυκλοφορία δολαρίου συνδεδεμένη με την ποσότητα του χρυσού στα θησαυροφυλάκια της κεντρικής τράπεζας (το περίφημο Σύμφωνο του Bretton Woods του 1971).
Κατά συνέπεια, όσο περισσότερα δολάρια εκτυπώνονται, τόσο περισσότερο μπορούμε να δούμε την αξία τους να μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Το αντίθετο του πληθωρισμού είναι ο αποπληθωρισμός, με άλλα λόγια, καθώς περνά ο χρόνος, τόσο περισσότερο εκτιμάται το νόμισμα και αυξάνεται η αγοραστική του δύναμη.
Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι το Bitcoin (BTC) σχεδιάστηκε για να αυξάνεται η αξία του επ’ αόριστον. Το λέω αυτό επειδή η μικρότερη ποσότητα, γνωστή ως satoshi, είναι ίση με 0,00000001 Bitcoin.
Είναι προφανές ότι ο δημιουργός του φαντάστηκε ένα αποπληθωριστικό σύστημα για τη δημιουργία του, ένα σύστημα που θα μπορούσε να το βοηθήσει να φτάνει συνεχώς σε μεγαλύτερη αξία. Τη στιγμή που ένα satoshi θα έχει φτάσει το ένα δολάριο ΗΠΑ, το ένα Bitcoin θα ισούται με 100.000.000$.
Αυτή είναι η αξία που ο Satoshi Nakamoto είχε στο μυαλό του, για το δικό του Bitcoin.
Όχι άμεσα, προφανώς, ούτε καν βραχυπρόθεσμα. Το μονοπάτι πιθανότατα θα είναι μακρύ και στρωμένο με πολλές εκρήξεις από φούσκες. Μόνο οι πιο θαρραλέοι και ανθεκτικοί, που αντιστέκονται στα κάθε είδους εμπόδια και παγίδες θα πετύχουν στην επιχείρηση. Αλλά δυστυχώς, αυτή είναι η ιστορία των χρηματοπιστωτικών αγορών.
Γιατί είναι δυνατόν το Bitcoin να φτάσει αυτή την αξία;
Επειδή υπάρχουν 7 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο και θα κυκλοφορούν μόνο 21 εκατομμύρια Bitcoin στο τέλος του κύκλου παραγωγής του. Από το 2020, εκτιμάται ότι περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, έχουν περισσότερα από ένα εκατομμύριο δολάρια πλούτου. Νομίζετε ότι υπάρχει αρκετό Bitcoin για όλους αυτούς τους πλούσιους ανθρώπους;
Πολλοί από αυτούς δεν θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν ένα ολόκληρο Bitcoin, επειδή η απόκτηση ενός Bitcoin θα κοστίζει πάρα πολύ σε λίγα χρόνια και επειδή όσοι το κατέχουν δεν θα σκεφτόταν ποτέ να το πουλήσουν. Αυτό είναι το φαινόμενο της έλλειψης/ σπανιότητας (scarcity).
Ενώ έχουμε συνηθίσει τον πληθωρισμό ή την αυξανόμενη χρηματική ποσότητα που εκτυπώνουν οι κεντρικές τράπεζες, αυτό δεν υπάρχει στον κόσμο των crypto. Σε ορισμένες περιπτώσεις, υπάρχουν ειδικά κρυπτονομίσματα που έχουν σχεδιαστεί ώστε να μειώνεται ο αριθμός των token που κυκλοφορούν με την πάροδο του χρόνου.
Η έλλειψη, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη κυκλοφορία των κρυπτονομισμάτων, είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο η τιμή τείνει να αυξάνεται και θα συνεχίσει να το κάνει με την πάροδο του χρόνου. Καταλαβαίνετε τώρα, ότι η κατοχή ενός ολόκληρου Bitcoin, θα είναι μια πολυτέλεια που μόνο λίγα άτομα θα μπορούν να αντέξουν οικονομικά- το πολύ μερικά εκατομμύρια άνθρωποι – δεδομένου ότι το πρώτο εκατομμύριο φημολογείται ότι έχει κατατεθεί μόνιμα στα πορτοφόλια του Satoshi.
Αυτή είναι η πιο συγκεκριμένη δυνατότητα που γνωρίζουμε όσον αφορά τον γρήγορο πλουτισμό, σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, για μια μικρή ομάδα ανθρώπων, έχει ήδη συμβεί το σενάριο «γίνετε εκατομμυριούχοι χάρη στα κρυπτονομίσματα», εκτιμάται ότι είναι περίπου 100.000 στον κόσμο.
Η σπανιότητα και τα πολύτιμα μέταλλα
Η έννοια της σπανιότητας είναι πολύ γνωστή και για γνωστά προϊόντα, όπως ο χρυσός, το ασήμι, το παλλάδιο ή η πλατίνα. Αυτά τα πολύτιμα υλικά γίνονται πολυτιμότερα όσο πιο σπάνια είναι η παραγωγή τους.
Υπάρχει όμως ένα μαθηματικό μοντέλο που μπορεί να εκτιμήσει ποια είναι η σωστή αξία των αγαθών, με βάση την έλλειψη;
Εάν σκεφτούμε φαινόμενα όπως η Ferrari, η Rolex, οι παλιοί πίνακες διάσημων ζωγράφων κ.λπ. … όλα αυτά τα περιουσιακά στοιχεία αποτιμώνται σημαντικά υψηλότερα από το κόστος πραγματοποίησής τους, λόγω της έλλειψής τους – που προκαλείται ή δημιουργείται – από εκείνους που δημιούργησαν τα ίδια τα περιουσιακά στοιχεία, όπως γίνεται με το Bitcoin.
Στην πραγματικότητα, υπάρχει ένα μαθηματικό μοντέλο, γνωστό ως «απόθεμα προς ροή», ή SF, το οποίο εκτιμά την τιμή με βάση την ποσότητα που υπάρχει ήδη στον κόσμο (απόθεμα) προς την ποσότητα που παράγεται (ή εξάγεται στα μέταλλα) κάθε χρόνο (ροή).
Όσο μικρότερη είναι η ποσότητα που εξάγεται κάθε χρόνο, τόσο μεγαλύτερη είναι η αξία που έχει το πολύτιμο μέταλλο. Και δεδομένου ότι χρειάζονται πολλά χρόνια για να διπλασιαστεί το απόθεμα που κυκλοφορεί σήμερα, το ίδιο έχει αξία επειδή είναι σπάνιο.
Σε αυτόν τον πίνακα, το SF μετράται ως χρόνια που απαιτείται για να διπλασιαστεί το τρέχον απόθεμα. Όπως μπορείτε να δείτε, ο χρυσός εξάγεται σε ποσοστό 1,8% ετησίως σε σύγκριση με το τρέχον απόθεμα, οπότε η συνολική αξία του είναι μεγαλύτερη από τα άλλα προϊόντα.
Αυτή η σχέση είναι πιο εμφανής, εάν η σχέση μεταξύ της αγοραίας αξίας και της αύξησης της προσφοράς εφαρμόζεται σε ένα διάγραμμα ισχύος (Καρτεσιανό επίπεδο και με τους δύο άξονες χρησιμοποιώντας λογαριθμική κλίμακα).
Από αυτό το γράφημα, μπορείτε να δείτε ξεκάθαρα ότι υπάρχει ένας ισχυρός νόμος, που διέπει την έλλειψη αγαθών μαζί με τη συνολική αγοραία αξία τους. Ο νόμος της ισχύος συνάγεται από το πόσο γραμμική εκδηλώνεται η υπάρχουσα σχέση σε ένα καρτεσιανό επίπεδο και με τους δύο λογαριθμικούς άξονες, όπως φαίνεται στο προηγούμενο σχήμα.
Ισχύει αυτός ο νόμος και για το Bitcoin, που έχει σχεδιαστεί για να έχει έναν συνεχώς αυξανόμενο λόγο αποθέματος προς ροή; (δηλαδή, ένας συνεχώς μειούμενος αριθμός Bitcoin που εξορύσσεται με την πάροδο του χρόνου).
Από το γράφημα, είναι σαφές ότι ακόμη και το Bitcoin, αν και με διαφορετική κλίμακα, ακολουθεί τον ίδιο ισχυρό νόμο.
Τα τρία διαλείμματα στο γράφημα, αντιπροσωπεύουν τα τρία halvings, ένα φαινόμενο περικοπής κατά το ήμισυ του Bitcoin που εξορύσσεται, το οποίο συμβαίνει περίπου κάθε τέσσερα χρόνια, γεγονός που καθιστά το Bitcoin όλο και πιο σπάνιο σε σύγκριση με το απόθεμα που κυκλοφορεί.
Από αυτό το γράφημα, μπορούμε να δούμε ότι η αξία των $20 τρισ., κάθε άλλο παρά αδύνατο να επιτευχθεί είναι, και μάλιστα, είναι μόνο θέμα χρόνου, όταν το ποσοστό των Bitcoin που εξορύσσεται μέσα σε ένα χρόνο θα είναι ίσο ή μικρότερο από 1%, μια κατάσταση που θα συμβεί στο επόμενο halving , το 2024.
Το άρθρο εκπονήθηκε από κοινού από τους Ruggero Bertelli και Daniele Bernardi.
Αυτό το άρθρο δεν περιέχει επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις. Κάθε κίνηση επένδυσης και διαπραγμάτευσης συνεπάγεται κίνδυνο και οι αναγνώστες πρέπει να διεξάγουν τη δική τους έρευνα όταν λαμβάνουν μια απόφαση. Οι απόψεις, οι σκέψεις και οι ιδέες που εκφράζονται εδώ, είναι μόνο των συγγραφέων και δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τις απόψεις και τις γνώμες της Cointelegraph στην οποία δημοσιεύτηκε.
Ruggero Bertelli: είναι καθηγητής ενδιάμεσων χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Σιένα. Διδάσκει τραπεζική διαχείριση, διαχείριση πιστωτικού κινδύνου και διαχείριση χρηματοοικονομικού κινδύνου. Ο Ruggero είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Euregio Minibond, ενός ιταλικού ταμείου που ειδικεύεται στα περιφερειακά ομόλογα ΜΜΕ και μέλος του διοικητικού συμβουλίου και αντιπρόεδρος της ιταλικής τράπεζας Prader Bank. Είναι επίσης σύμβουλος διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, διαχείρισης κινδύνων και κατανομής περιουσιακών στοιχείων για θεσμικούς επενδυτές. Ως μελετητής οικονομικής συμπεριφοράς, ο Ruggero συμμετέχει σε εθνικά προγράμματα χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης. Τον Δεκέμβριο του 2020, δημοσίευσε το La collina dei Ciliegi, ένα βιβλίο για τη συμπεριφορική χρηματοδότηση και την κρίση των χρηματοπιστωτικών αγορών.
Daniele Bernardi : είναι ένας επιχειρηματίας που ψάχνει συνεχώς για καινοτομία. Είναι ο ιδρυτής του Diaman, μιας ομάδας αφιερωμένης στην ανάπτυξη κερδοφόρων επενδυτικών στρατηγικών. Το έργο του Daniele προσανατολίζεται στην ανάπτυξη μαθηματικών μοντέλων, η οποία απλοποιεί τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων των επενδυτών και των οικογενειακών γραφείων, για τη μείωση του κινδύνου. Ο Daniele είναι επίσης πρόεδρος του Investors Magazine Italia SRL και Diaman Tech SRL και είναι διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Diaman Partners. Επιπλέον, είναι ο διευθυντής ενός crypto hedge fund. Είναι ο συγγραφέας του The Genesis of Crypto Assets, ενός βιβλίου για τα κρυπτογραφικά στοιχεία. Αναγνωρίστηκε ως «εφευρέτης» από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας, για το ευρωπαϊκό και ρωσικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας του που σχετίζεται με τον τομέα πληρωμών μέσω κινητού.
Πηγή: RUGGERO BERTELLI -22/05/2021 – https://cointelegraph.com/news/forecasting-bitcoin-price-using-quantitative-models-part-1
USE CRYPTO, ACCEPT CRYPTO
Γιατί να αγοράζω και να πουλάω με crypto;
Πάνω από 180.000 επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο και εκατομμύρια καταναλωτές, χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα τους ως νόμισμα, στις καθημερινές ή τις εμπορικές τους συναλλαγές. Ενθαρρύνουμε και στηρίζουμε ενεργά αυτή τη προσπάθεια, για την ευρεία καθιέρωση του αποκεντρωμένου χρήματος.
Στον κατάλογο μας θα βρείτε επιχειρήσεις, από την Ελλάδα και όλο το κόσμο, που δέχονται κρυπτονομίσματα.
Σήμερα σας προτείνουμε:

Η νέα προσφορά της Ledger, Crypto Starter pack, στοχεύει να βοηθήσει κυρίως αυτούς
που ξεκινούν τώρα τα πρώτα τους βήματα στο χώρο των κρυπτονομισμάτων.
Πρόκειται για ένα πακέτο που περιλαμβάνει: έναν οδηγό 26 σελίδων σε μορφή PDF,
ένα voucher 25 δολ. για τις πρώτες αγορές στο Ledger Live
και ένα πορτοφόλι Nano S.
Δείτε την προσφορά εδώ
BRAINWIRE
Κατασκευή και ανάπτυξη ιστοσελίδων & eshop καταστημάτων
Ειρήνης 9, Μυρσίνη Ηλείας
https://brainwire.gr/
https://www.facebook.com/Brainwire.gr/
https://twitter.com/Brainwire_gr/
DOS.gr
Διαδικτυακό ραδιόφωνο, οπτικοακουστική κάλυψη εκδηλώσεων & Live streaming
Βαρνακιώτη 2, Αμπελόκηποι – Αθήνα
https://www.dos.gr/#
https://www.facebook.com/dos.gr/
Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.
[…] ερώτημα: Ποια είναι η «θεμελιώδης αξία» του Bitcoin;Tο πρώτο μέρος αφορά την αξία της έλλειψης/ σπανιότητας (scarcity), το […]
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
[…] ερώτημα: Ποια είναι η «θεμελιώδης αξία» του Bitcoin;Tο πρώτο μέρος αφορά την αξία της έλλειψης/ σπανιότητας (scarcity), το […]
Μου αρέσει!Μου αρέσει!