Η Deutsche Bank προειδοποιεί για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ

Ο πληθωρισμός θα μπορούσε να οδηγήσει την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση καθώς οι κεντρικές τράπεζες χάνουν τον έλεγχο, σύμφωνα με την έκθεση της Deutsche Bank. Η προειδοποίηση είναι σε έντονο ύφος, αφού γίνεται παραλληλισμός με τις δεκαετίες του 1940 (Β’ ΠΠ) και του 1970 (πετρελαϊκή κρίση).

«Οι καταναλωτές σίγουρα θα ξοδέψουν, τουλάχιστον ένα μέρος των αποταμιεύσεών τους, καθώς ανοίγουν ξανά οι οικονομίες», έγραψε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, David Folkerts-Landau, μαζί με τον Peter Hooper, επικεφαλής της παγκόσμιας οικονομικής έρευνας και τον Jim Reid, επικεφαλής της θεματικής έρευνας, συμπεραίνοντας: «Αυτό αυξάνει το πραγματικό φάσμα του πληθωρισμού, που προέρχεται απο τους καταναλωτές»

Η Deutsche Bank, ο μεγαλύτερος δανειστής της Γερμανίας, λέει ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να κατευθυνθούν προς μια από τις χειρότερες πληθωριστικές περιόδους της ιστορίας τους, υποστηρίζοντας ότι οι αυξημένες κυβερνητικές δαπάνες και η χαλαρή νομισματική πολιτική, θα μπορούσαν να συνδυαστούν για να δημιουργήσουν συνθήκες παρόμοιες με όσα διαδραματίστηκαν τις δεκαετίες του 1940 και του 1970.

Η πίεση που προστίθεται στα παραπάνω, αφορά περίπου 2 τρισεκατομμύρια δολάρια «υπερβολικής αποταμίευσης» που έχουν συγκεντρώσει οι καταναλωτές κατά το παρελθόν έτος, όταν πολλές επιχειρήσεις έκλεισαν και κυρίως έκλεισαν τα ταξίδια , σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Ο πληθωρισμός παρακολουθείται στενά από τους επενδυτές κρυπτονομισμάτων, που βλέπουν το bitcoin ως αντιστάθμιση έναντι της υποτίμησης του δολαρίου.

Ωστόσο, το bitcoin έχει μερικές φορές παράλληλη πορεία στη διαπραγμάτευση του, με παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία υψηλού ρίσκου, όπως οι μετοχές, και οι μελετητές της Deutsche Bank προειδοποίησαν ότι, όταν ο πληθωρισμός τελικά εμφανιστεί, η Fed ίσως χρειαστεί να αντιδράσει δυναμικά, κάτι που θα μπορούσε να «δημιουργήσει μια σημαντική ύφεση και να προκαλέσει μια αλυσίδα οικονομικής δυσχέρειας σε όλο τον κόσμο.»

Η προειδοποίηση έρχεται σε έντονη αντίθεση με τις επαναλαμβανόμενες διαβεβαιώσεις του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Jerome Powell, ότι οι αυξημένες τιμές του πληθωρισμού είναι πιθανώς «παροδικές» και θα υποχωρήσουν με την πάροδο του χρόνου, καθώς η οικονομία ανακάμπτει από την ύφεση που προκλήθηκε από την πανδημία του περασμένου έτους.

«Η έλλειψη προετοιμασίας για την επιστροφή του πληθωρισμού είναι ανησυχητική. Ακόμα κι αν κάποιος πληθωρισμός σήμερα είναι παροδικός, μπορεί να τροφοδοτήσει τις προσδοκίες όπως στη δεκαετία του 1970», σύμφωνα με την έκθεση.
«Ακόμα κι αν ενσωματωθούν μόνο για λίγους μήνες, αυτές οι προσδοκίες μπορεί να είναι δύσκολο να συγκρατηθούν, με τα τόσο μεγάλα ποσά που διανέμονται για την ενεργοποίηση της οικονομίας (stimulus)».

  • Ένα σήμα που πρέπει να προσέξουμε είναι το χάσμα παραγωγής, το οποίο μετρά την ανισορροπία μεταξύ ζήτησης και προσφοράς, που εκφράζεται ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος μιας οικονομίας.
  • Η Deutsche Bank αναμένει ότι το χάσμα παραγωγής των ΗΠΑ, θα αυξηθεί πάνω από 2%, το υψηλότερο σε διάστημα δύο δεκαετιών, καθώς η ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά, με αποτέλεσμα υψηλότερες τιμές.
  • Μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, η «ποσότητα (χρημάτων που διανεμήθηκαν) για την τόνωση της οικονομίας των ΗΠΑ, ήταν ανεπαρκής για να καλύψει το χάσμα παραγωγής και η ανάκαμψη ήταν αχρείαστα αργή.»
  • Όμως, ένα αυξημένο χάσμα παραγωγής κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960, προηγήθηκε του υψηλού πληθωρισμού της δεκαετίας του 1970, ο οποίος επιδεινώθηκε από μια σειρά αναταράξεων στις τιμές του πετρελαίου.
Το διάγραμμα δείχνει εκτιμήσεις του χάσματος παραγωγής των ΗΠΑ, το οποίο επιχειρεί να μετρήσει την ανισορροπία της προσφοράς και της ζήτησης ως μερίδιο του ΑΕΠ. Συνήθως χρησιμοποιείται για την εκτίμηση της πιθανής ανάπτυξης και του πληθωρισμού.


Η Deutsche Bank εκτιμά ότι τα νομοθετικά πακέτα τόνωσης της οικονομίας (stimulus), ανήλθαν σε περισσότερα από 5 τρισεκατομμύρια δολάρια, ή περισσότερο από το 25% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.
Το ομοσπονδιακό έλλειμμα των ΗΠΑ είναι πιθανό να ανέλθει στο 14% έως 15% του ΑΕΠ, τόσο το 2020 όσο και το 2021, έναντι περίπου 10% του 2009.

Την εποχή περί τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, τα ελλείμματα των ΗΠΑ παρέμειναν μεταξύ 15% και 30% για τέσσερα χρόνια.

«Ενώ υπάρχουν πολλές σημαντικές διαφορές μεταξύ της πανδημίας και του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, θα παρατηρήσουμε ότι ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν 8,4% το 1946, 14,6% το 1947 και 7,7% το 1948 μετά την εξομάλυνση της οικονομίας και την απελευθέρωση της ζήτησης», σύμφωνα με την έκθεση.

Το τρέχον πολιτικό κλίμα πάντως, αφήνει να εννοηθεί ότι η αύξηση των θέσεων εργασίας, μπορεί να είναι υψηλότερη προτεραιότητα τα επόμενα χρόνια από το να παραμείνει χαμηλά ο πληθωρισμός.

Σε αντίθεση με τις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν ο τότε πρόεδρος Ronald Reagan υποστήριξε τον πρόεδρο της Fed, Paul Volcker, βάζοντας την οικονομία σε μια κρίση για να μετριάσει τον πληθωρισμό, το πρόβλημα αντιμετωπίζεται σήμερα ως πολύ υποδεέστερο από την ανεργία και τους ευρύτερους στόχους της επίτευξης μεγαλύτερης ισότητας στο εισόδημα και την κατανομή του πλούτου, σύμφωνα με την έκθεση.

«Η απομάκρυνση της Fed από την προληπτική δράση με το νέο της πλαίσιο πολιτικής, είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο να πέσει πίσω από την καμπύλη και να είναι πολύ αργά για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά ένα πρόβλημα πληθωρισμού, χωρίς σημαντική διατάραξη της (οικονομικής) δραστηριότητας» συμπεραίνει η έκθεση.

Πηγή: Damanick Dantes -7/6/2021https://www.coindesk.com/deutsche-bank-inflation-macro-decade


USE CRYPTO, ACCEPT CRYPTO

Γιατί να αγοράζω και να πουλάω με crypto;
Πάνω από 180.000 επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο και εκατομμύρια καταναλωτές, χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα τους ως νόμισμα, στις καθημερινές ή τις εμπορικές τους συναλλαγές. Ενθαρρύνουμε  και στηρίζουμε ενεργά αυτή τη προσπάθεια, για την ευρεία καθιέρωση του αποκεντρωμένου χρήματος.
Στον κατάλογο μας θα βρείτε επιχειρήσεις, από την Ελλάδα και όλο το κόσμο, που δέχονται κρυπτονομίσματα.
Σήμερα σας προτείνουμε:

Η νέα προσφορά της Ledger, Crypto Starter pack, στοχεύει να βοηθήσει κυρίως αυτούς
που ξεκινούν τώρα τα πρώτα τους βήματα στο χώρο των κρυπτονομισμάτων.
Πρόκειται για ένα πακέτο που περιλαμβάνει: έναν οδηγό 26 σελίδων σε μορφή PDF,
ένα voucher 25 δολ. για τις πρώτες αγορές στο Ledger Live
και ένα πορτοφόλι Nano S.
Δείτε την προσφορά εδώ

ΣΠΙΤΙΚΟ
Παραδοσιακά προϊόντα ζύμης,  χειροποίητες πίτες 
Ιωαννίνων 13, Θεσσαλονίκη
https://www.facebook.com/pita.thessaloniki/ 
ΙΚΤΕΟ ΕΚΗΒΟΛΟΣ ΑΕ
Ιδιωτικό κέντρο τεχνικού ελέγχου οχημάτων
Αγ. Γεώργιος Ιστιαίας, Εύβοια
https://www.ikteo-istiaias.gr 

Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.